Стоичков срещу Бербатов на книжния терен. Автобиографиите им излизат в един и същи месец, единият залага на приятели и медии, другият на социални мрежи
08 Ноември 2018480

Говори се, че книгата на Камата е с най-високия тираж, правен в България

Само няколко дни разлика има между премиерите на автобиографиите на двамата най-големи в българския футбол – Христо Стоичков и Димитър Бербатов. Съвпадение или проява на съперничество е това, че и двамата решават да разкажат своята история си и книгите им излизат не просто в една година, а в един и същи месец.

Още заглавията на автобиографиите показват различния стил на двамата футболисти. Стоичков подчертава, че в "Историята" разказва всичко така, както го е почувствал и видял, а Димитър Бербатов пише "По моя начин". Бербо винаги се е стремил да бъде различен и да следва свои собствени правила. Докато Стоичков разкри на премиерата на автобиографията си, че съзнателно е търсил нов подход: "В тази книга задрасках много от думата "аз", защото не ми е приятна да я споменавам. Почнеш ли да говориш прекалено за "аз", пренебрегваш своите колеги, своите приятели, своето семейство. Искаш да си сам! А във футбола човек сам нищо не може да направи. Също така и в живота. Затова в тази книга са и моите колеги, и моите треньори, и моето семейство, и публиката. Защото без тях нямах шанс да постигна успехите си. Индивидуалните награди са продукт от това, което сме постигнали всички заедно на терена. Аз винаги съм искал да бъда победител и моите колеги ми помогнаха да стана такъв. Затова искам да благодаря на всички без изключение. Никога не съм делял в живота си кой е от "ЦСКА", кой е от "Левски", кой от "Славия", кой от "Ботев" (Пловдив) и т.н. Защото ние всички сме част от този спорт. И в Испания имам големи приятели от "Реал"(Мадрид), защото са го заслужили. Уважавам всеки, който е част от тази игра."

Книгата "Христо Стоичков. Историята" е писана в официално съавторство с Владимир Памуков - носител на "Черноризец Храбър" за спортна журналистика. Името му фигурира както на корицата, така и в официалното представяне навсякъде в сайтове за продажба и в медиите. Всъщност първите думи на Стоичков при представянето бяха именно към Памуков, който участваше в събитието рамо до рамо с футболиста. Стоичков започна с: "Най-напред искам да благодаря на всички, които през последните две години работиха за тази книга. Владо, благодаря ти, че намери сили да не спиш, а да работиш." Биографията на Бербатов на пръв поглед не е писана в съавторство, поне няма споменати чужди имена нито на корицата, нито в представянето на изданието в сайтовете. От "Сиела" уточняват, че авторът все пак е получил помощ от Найден Тодоров и Димитрина Ходжева, които са отбелязани като съавтори на първа страница.

Целта и на двамата шампиони е да покажат себе си такива, каквито са. "В тази книга исках да обясня всичко, което се изказа в годините под една или друга форма – къде истината, къде – не, - споделя носителят на "Златна топка". - Исках един път завинаги да се спрат спекулациите какъв е Христо Стоичков на терена и извън него. В книгата сме описали нещата така, както аз съм ги изживял, както аз съм ги чувствал. Няма скрито-покрито. Не съм спестил нищо. Дори съм споделил за грешките, които самият аз съм допуснал. Стиснал съм зъби да се извиня по някакъв начин."

Бербатов не разкрива много за книгата си предварително, но става ясно, че е искал да се представи максимално автентично. Всъщност и Стоичков признава, че не е спестил нищо на читателите: "Аз съм си аз! Не мога да бъда с двойна маска. Ако тръгна да се променям сега на 53 години, значи нищо не съм постигнал. Няма как да се променя сега! Продължавам да бъда такъв, какъвто съм." Въпреки това съревнованието между двамата ще е ожесточено. По брой страници води Бербатов с 488 срещу 400 за Стоичков. Цената и на двете книги е 25 лв. Кой има по-голям тираж обаче, официално издателите не разкриват, но се говори, че книгата на Камата е с най-високия тираж, правен някога досега в България.

Стоичков и Бербатов се различават и по начина, по който достигат до феновете си. Камата залага на класиката – той общува чрез медиите и прави специална премиера за журналисти, приятели и представители на елита в България. Той буквално завладя телевизиите – още след кацането си дава интервю за "Събуди се" и репортерката Йоана Гочева, след няколко часа е заедно с Владимир Памуков в "120 минути" при Светослав Иванов. А преди самата премиера участва в новото публицистично предаване "Плюс-минус" по Нова телевизия.

Самата премиера също е широко отразена. Сред гостите са Наско Сираков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Даниел Боримиров. Присъстват трима президенти на България - Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. Също така кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на БОК Стефка Костадинова, както и много други футболисти, спортисти и приятели на Стоичков. През декември се очаква и специално събитие, на което Камата ще се срещне с фенове и читатели.

Бербатов пък не прави пресконференция или специално медийно събитие. Той отделя внимание на феновете си и организира премиера за тях. Тя ще се състои на 10 ноември от 12,30 ч. в книжарница "Сиела" в Paradise Center. В официалното съобщение за нея специално се казва: "Представянето на автобиографията не е помпозна церемония, а среща на Бербатов с първите читатели. Те ще могат да получат автограф от автора върху своя екземпляр, както и да си направят снимка с него."

Като представител на по-младото поколение Димитър винаги е залагал на социалните мрежи. Той последователно и сериозно гради своя онлайн имидж и поддържа огромна фен база в интернет. Неслучайно всяка година попада в класациите на българските звезди с най-голямо влияние във фейсбук и инстаграм. На официалната си страница във фейсбук Бербатов има 2,2 милиона последователи срещу 104 хиляди за Стоичков. На страницата на Камата обаче последните постове са от 2016 година, докато Бербатов редовно споделя в социалната мрежа. В инстаграм пък Бербо има 325 хиляди последователи, докато Стоичков няма официално потвърден профил там. Бербо много активно рекламира книгата си в социалните мрежи, дори насърчава феновете си да се снимат с книгата му и със самия него на премиерата и да споделят снимките с хаштаг @berbo9 #D9Book. По този начин информацията за автобиографията му ще стигне до милиони.

Стоичков обаче също се обръща към по-младите: "Тази книга е и за младото поколение. Нека я прочетат, за да видят, че всичко, което съм постигнал, е дошло с много труд и много лишения. За мен е чест от една малка България да имаме футболист със "Златна топка". Но искам категорично да подчертая – тази "Златна топка" не е моя. Тя е на цяла България, на колегите ми, на приятелите, на семейството, на почитателите, на всеки един българин.“

И двамата футболисти доказват, че спортистът си е спортист и винаги е трениран. Този път издръжливостта им се изразява в подписването на автографи. Заместник главният редактор на "Сиела" Христо Блажев споделя във фейсбук: "Днес видях един истински професионалист. Димитър Бербатов дойде в офиса да подпише първите отпечатани 500 копия, които да поемат към първите поръчали книгата от сайта ни. И вместо да отбие номера с формални подписи набързо, той започна да пише лични послания във всяка. Часовете отминаваха, а той подписваше неуморно. 500 книги по-късно можеше да стане и да си тръгне. Но продължи да подписва още часове наред. Сега близо 1000 души ще получат книга с автограф и още нещо."

А на официалната страница на издателство "Софтпрес" е отбелязано: "Час след като кацна в София, той разписа над 400 екземпляра от "Христо Стоичков. Историята". Носителят на "Златната топка" е в България само за 48 часа за среща с медии и приятели, пред които заедно със своя съавтор - знаменития журналист Владимир Памуков, представя единствената си официална биография." На самата премиера Стоичков неуморно раздава автографи и се снима с почитатели почти четири часа. Обещал е, че ще отдели и нужното време за феновете на срещата през декември.

Все пак и Камата, и Бербатов разчитат на подкрепата на хората, от които са научили много. В "По моя начин" е включен предговор от самия сър Алекс Фъргюсън. А специален гост на премиерата на Стоичков в София е съдия Урисар Аспитарте. Легенда във футбола е случката на мач между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) през 1990 г., когато Стоичков настъпва гневно същия този съдия. Днес обаче двамата са близки приятели и на премиерата Аспитарте подари символично на Камата жълт и червен картон, като му пожела да вади само жълтия. Самият Стоичков представи Аспитарте пред българските медии като скъп гост, който е изиграл важна роля в неговата спортна кариера.

В книгите си Бербатов и Камата разкриват трудностите по пътя към върха и си спомнят за миналото, когато все още не са били звезди. "На 11-12 години ме освободиха да не играя футбол – разказва Стоичков. – Помня как вървях от стадион "Марица" до нас и плаках. Но силата е сила. Преодолях и продължих напред. Когато бях на 20 години, пак искаха да ме изхвърлят от футбола и пак не успяха. 1990 година, когато отидох в Барселона, стана инцидентът със съдия Аспитарте и бях наказан… Но си направих изводите и продължих напред. Научих си урока. Днес съм категоричен, че ако искаш да бъдеш уважаван, трябва да уважаваш този, който е срещу теб!"

Лекари казали на  Жана Бергендорф, че е болна от рак

Лекари казали на Жана Бергендорф, че е болна от рак

Скандалната певица Жана Бергендорф е имала сериозни здравословни неразположения. Преди няколко години изпълнителката достигна рекордните 110 килограма и тръгнала по лекари, за да търси причината за влошеното си състояние. След много консултации с различни специалисти и безброй изследвания, докторите заключили,

Спасителят Илия Щинков 36 ч. рязал греда с  джобно ножче, за да измъкне приятел

Спасителят Илия Щинков 36 ч. рязал греда с джобно ножче, за да измъкне приятел

Ветеранът обаче загина от задушаване при пожар в рудник “Бориева” През пролетта на 1984 г. минният спасител от Мадан Илия Щинков беше на 51 г., близо 30 от които с подземен трудов стаж. През 1959-а станал старши спасител, от 1962-а - началник на Централната минна спасителна станция към Стопанския минно-обогатителен комбинат “Горубсо”.

Нешка Робева: Това е урок от съдбата за Теди

Нешка Робева: Това е урок от съдбата за Теди

Зачеркването на Теодора Александрова от ансамбъла е урок от съдбата. Така смята легендата Нешка Робева за шумния скандал в художествената гимнастика. Доскорошната титулярка отпадна от тима заради контузия и претърпяна операция. Бившата състезателка на "Левски" засипа с обвинения федерацията в интервю за БНТ.

Ивана гледа напред

Ивана гледа напред

Страховете от бъдещето ме разболяха, но сега вече гледам смело напред, споделя попфолк иконата Ивана. Неотдавна тя се подложи на операция на щитовидната жлеза, а причината била възел с доста големи размери. Именно заради това в последно време певицата на народа периодично бе подпухнала, което все предполагала, че е алергична реакция.

Бившата на Гаджев се ОБЕЗОБРАЗИ

Бившата на Гаджев се ОБЕЗОБРАЗИ

Лили е неузнаваема, няма помен от истинската й самоличност Дузина пластични операции - напомпани устни, окастрен нос, оперирани скули, татуирани вежди, тежки изкуствени мигли и изкуствена коса. Такава е днес ситуацията във визията на Лили, бившата съпруга на вечния левскар Владимир Гаджев. Бивша, защото двамата вече не живеят заедно от известно

Лошата страна на всяка зодия

Лошата страна на всяка зодия

Традиционният зодиак, на който сме свикнали, се съсредоточава най-вече върху положителните черти на хората от различните знаци. Но всички знаем, че не може да има добро без лошо. По-негативните и мрачни черти на зодиите често се игнорират, но те съществуват и намират място в т.нар. Черен зодиак. Кои са лошите черти на отделните зодии?

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обичаната изпълнителка Николина Чакърдъкова за втори път стана баба. С голям и красив юнак я дари дъщеря й Мария. Бебето се роди на 17 януари в болницата в Гоце Делчев, в 14 ч, каза щастливата баба. Момченцето е 3,8 кг и 50 см. "Благодаря на целия екип на родилното отделение на нашата болница, на д-р Герова, акушерката Надя Костова.

Националният вратар Димитър Евтимов подписа постоянаен договор за 18 месеца с "Акрингтън Стенли". Тимът е от Лига 1, или третото ниво в Англия. Евтимов стана свободен агент, след като изтече договорът му с "Бъртън" на 16 януари. След това мина и през проби в "Портсмут". В момента "Акрингтън Стенли" гостува на "Чарлтън" в мач от първенството и

Д-р Асен Меджидиев от “Пирогов” спасява и мъж с част от химикалка на същото място, деца с батерии и играчки в носа и гърлото Белият дроб не е първото място, на което търсиш орех, капачка за химикалка или играчки, нали. Даже човек неволно се усмихва на идеята. Това обаче е част от рутинната работа в “Пирогов”.

Гришо: Агаси е най-ценният на Земята за мен

Преслава беснее в Лондон

Певицата се стопи след раждането  Зрелищен чалга купон с български емигранти  "Хайде-е-е... Къде са ви ръцете? Дай, дай, дай!" Зрелищен чалга купон като по учебниците спрегна фолкаджийката Преслава в

Историк: Хитлер и Ева Браун не са имали интимна близост

Историкът Томас Лундмарк, написал биография за жената на Адолф Хитлер, Ева Браун, твърди, че тя не е имала интимна близост с нацисткия лидер поради рядко гинекологично заболяване, от което е страдала,

Пръстените на Сатурн са сравнително млади

Данни от космическият апарат "Касини" разкриха, че пръстените на Сатурн са се образували сравнително късно в историята на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции.

Мария Габриел стартира онлайн изложба за приноса на жените в изкуствата и науките в Европа

Дора Габе сред жените в Европа, променили света По идея на българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел стартира онлайн изложба,