Стоичков срещу Бербатов на книжния терен. Автобиографиите им излизат в един и същи месец, единият залага на приятели и медии, другият на социални мрежи
08 Ноември 2018520

Говори се, че книгата на Камата е с най-високия тираж, правен в България

Само няколко дни разлика има между премиерите на автобиографиите на двамата най-големи в българския футбол – Христо Стоичков и Димитър Бербатов. Съвпадение или проява на съперничество е това, че и двамата решават да разкажат своята история си и книгите им излизат не просто в една година, а в един и същи месец.

Още заглавията на автобиографиите показват различния стил на двамата футболисти. Стоичков подчертава, че в "Историята" разказва всичко така, както го е почувствал и видял, а Димитър Бербатов пише "По моя начин". Бербо винаги се е стремил да бъде различен и да следва свои собствени правила. Докато Стоичков разкри на премиерата на автобиографията си, че съзнателно е търсил нов подход: "В тази книга задрасках много от думата "аз", защото не ми е приятна да я споменавам. Почнеш ли да говориш прекалено за "аз", пренебрегваш своите колеги, своите приятели, своето семейство. Искаш да си сам! А във футбола човек сам нищо не може да направи. Също така и в живота. Затова в тази книга са и моите колеги, и моите треньори, и моето семейство, и публиката. Защото без тях нямах шанс да постигна успехите си. Индивидуалните награди са продукт от това, което сме постигнали всички заедно на терена. Аз винаги съм искал да бъда победител и моите колеги ми помогнаха да стана такъв. Затова искам да благодаря на всички без изключение. Никога не съм делял в живота си кой е от "ЦСКА", кой е от "Левски", кой от "Славия", кой от "Ботев" (Пловдив) и т.н. Защото ние всички сме част от този спорт. И в Испания имам големи приятели от "Реал"(Мадрид), защото са го заслужили. Уважавам всеки, който е част от тази игра."

Книгата "Христо Стоичков. Историята" е писана в официално съавторство с Владимир Памуков - носител на "Черноризец Храбър" за спортна журналистика. Името му фигурира както на корицата, така и в официалното представяне навсякъде в сайтове за продажба и в медиите. Всъщност първите думи на Стоичков при представянето бяха именно към Памуков, който участваше в събитието рамо до рамо с футболиста. Стоичков започна с: "Най-напред искам да благодаря на всички, които през последните две години работиха за тази книга. Владо, благодаря ти, че намери сили да не спиш, а да работиш." Биографията на Бербатов на пръв поглед не е писана в съавторство, поне няма споменати чужди имена нито на корицата, нито в представянето на изданието в сайтовете. От "Сиела" уточняват, че авторът все пак е получил помощ от Найден Тодоров и Димитрина Ходжева, които са отбелязани като съавтори на първа страница.

Целта и на двамата шампиони е да покажат себе си такива, каквито са. "В тази книга исках да обясня всичко, което се изказа в годините под една или друга форма – къде истината, къде – не, - споделя носителят на "Златна топка". - Исках един път завинаги да се спрат спекулациите какъв е Христо Стоичков на терена и извън него. В книгата сме описали нещата така, както аз съм ги изживял, както аз съм ги чувствал. Няма скрито-покрито. Не съм спестил нищо. Дори съм споделил за грешките, които самият аз съм допуснал. Стиснал съм зъби да се извиня по някакъв начин."

Бербатов не разкрива много за книгата си предварително, но става ясно, че е искал да се представи максимално автентично. Всъщност и Стоичков признава, че не е спестил нищо на читателите: "Аз съм си аз! Не мога да бъда с двойна маска. Ако тръгна да се променям сега на 53 години, значи нищо не съм постигнал. Няма как да се променя сега! Продължавам да бъда такъв, какъвто съм." Въпреки това съревнованието между двамата ще е ожесточено. По брой страници води Бербатов с 488 срещу 400 за Стоичков. Цената и на двете книги е 25 лв. Кой има по-голям тираж обаче, официално издателите не разкриват, но се говори, че книгата на Камата е с най-високия тираж, правен някога досега в България.

Стоичков и Бербатов се различават и по начина, по който достигат до феновете си. Камата залага на класиката – той общува чрез медиите и прави специална премиера за журналисти, приятели и представители на елита в България. Той буквално завладя телевизиите – още след кацането си дава интервю за "Събуди се" и репортерката Йоана Гочева, след няколко часа е заедно с Владимир Памуков в "120 минути" при Светослав Иванов. А преди самата премиера участва в новото публицистично предаване "Плюс-минус" по Нова телевизия.

Самата премиера също е широко отразена. Сред гостите са Наско Сираков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Даниел Боримиров. Присъстват трима президенти на България - Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. Също така кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на БОК Стефка Костадинова, както и много други футболисти, спортисти и приятели на Стоичков. През декември се очаква и специално събитие, на което Камата ще се срещне с фенове и читатели.

Бербатов пък не прави пресконференция или специално медийно събитие. Той отделя внимание на феновете си и организира премиера за тях. Тя ще се състои на 10 ноември от 12,30 ч. в книжарница "Сиела" в Paradise Center. В официалното съобщение за нея специално се казва: "Представянето на автобиографията не е помпозна церемония, а среща на Бербатов с първите читатели. Те ще могат да получат автограф от автора върху своя екземпляр, както и да си направят снимка с него."

Като представител на по-младото поколение Димитър винаги е залагал на социалните мрежи. Той последователно и сериозно гради своя онлайн имидж и поддържа огромна фен база в интернет. Неслучайно всяка година попада в класациите на българските звезди с най-голямо влияние във фейсбук и инстаграм. На официалната си страница във фейсбук Бербатов има 2,2 милиона последователи срещу 104 хиляди за Стоичков. На страницата на Камата обаче последните постове са от 2016 година, докато Бербатов редовно споделя в социалната мрежа. В инстаграм пък Бербо има 325 хиляди последователи, докато Стоичков няма официално потвърден профил там. Бербо много активно рекламира книгата си в социалните мрежи, дори насърчава феновете си да се снимат с книгата му и със самия него на премиерата и да споделят снимките с хаштаг @berbo9 #D9Book. По този начин информацията за автобиографията му ще стигне до милиони.

Стоичков обаче също се обръща към по-младите: "Тази книга е и за младото поколение. Нека я прочетат, за да видят, че всичко, което съм постигнал, е дошло с много труд и много лишения. За мен е чест от една малка България да имаме футболист със "Златна топка". Но искам категорично да подчертая – тази "Златна топка" не е моя. Тя е на цяла България, на колегите ми, на приятелите, на семейството, на почитателите, на всеки един българин.“

И двамата футболисти доказват, че спортистът си е спортист и винаги е трениран. Този път издръжливостта им се изразява в подписването на автографи. Заместник главният редактор на "Сиела" Христо Блажев споделя във фейсбук: "Днес видях един истински професионалист. Димитър Бербатов дойде в офиса да подпише първите отпечатани 500 копия, които да поемат към първите поръчали книгата от сайта ни. И вместо да отбие номера с формални подписи набързо, той започна да пише лични послания във всяка. Часовете отминаваха, а той подписваше неуморно. 500 книги по-късно можеше да стане и да си тръгне. Но продължи да подписва още часове наред. Сега близо 1000 души ще получат книга с автограф и още нещо."

А на официалната страница на издателство "Софтпрес" е отбелязано: "Час след като кацна в София, той разписа над 400 екземпляра от "Христо Стоичков. Историята". Носителят на "Златната топка" е в България само за 48 часа за среща с медии и приятели, пред които заедно със своя съавтор - знаменития журналист Владимир Памуков, представя единствената си официална биография." На самата премиера Стоичков неуморно раздава автографи и се снима с почитатели почти четири часа. Обещал е, че ще отдели и нужното време за феновете на срещата през декември.

Все пак и Камата, и Бербатов разчитат на подкрепата на хората, от които са научили много. В "По моя начин" е включен предговор от самия сър Алекс Фъргюсън. А специален гост на премиерата на Стоичков в София е съдия Урисар Аспитарте. Легенда във футбола е случката на мач между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) през 1990 г., когато Стоичков настъпва гневно същия този съдия. Днес обаче двамата са близки приятели и на премиерата Аспитарте подари символично на Камата жълт и червен картон, като му пожела да вади само жълтия. Самият Стоичков представи Аспитарте пред българските медии като скъп гост, който е изиграл важна роля в неговата спортна кариера.

В книгите си Бербатов и Камата разкриват трудностите по пътя към върха и си спомнят за миналото, когато все още не са били звезди. "На 11-12 години ме освободиха да не играя футбол – разказва Стоичков. – Помня как вървях от стадион "Марица" до нас и плаках. Но силата е сила. Преодолях и продължих напред. Когато бях на 20 години, пак искаха да ме изхвърлят от футбола и пак не успяха. 1990 година, когато отидох в Барселона, стана инцидентът със съдия Аспитарте и бях наказан… Но си направих изводите и продължих напред. Научих си урока. Днес съм категоричен, че ако искаш да бъдеш уважаван, трябва да уважаваш този, който е срещу теб!"

Лъсна дупето на следователка от ДАНС

Лъсна дупето на следователка от ДАНС

Карамазов е най-близо до голата сцена Изобщо не се притеснявам да се събличам гола пред камера, казва Теодора Духовникова Дупето на Теодора Духовникова лъсна в национален ефир и предизвика еуфория сред мъжката аудитория! Актрисата не се посвени да участва в чисто гола сцена в хитовия сериал "Дяволското гърло", който върви по Нова телевизия.

Краката на Николета окъсяха

Краката на Николета окъсяха

Всяка снимка на плеймейтката Николета Лозанова в Инстаграм е произведение на изкуството. Тя се хвали с безкрайно дълги крака и гладко лице почти без грим. В реалния живот и без помощ от фотошоп снимките са различни! Николета се появи на откриването на скъп бутик за маркова козметика. Краченцата й далеч не са толкова дълги,

Михаела Филева в прегръдките на Момоа

Михаела Филева в прегръдките на Момоа

Двойник на звезда от "Игра на тронове" и "Аквамен" опасно близък с Михаела Филева! Калоян Николов от Бургас получава цялото внимание на треньорите в "Гласът на България" довечера с изпълнението си и избира Филева за свой треньор в шоуто. Калоян е копие на Джейсън Момоа, който играе Хал Дрого в култовия сериал на HBO.

Инстаграм сензацията Васи: Отказах $500 000 за секс!

Инстаграм сензацията Васи: Отказах $500 000 за секс!

19-годишната петричанка сложи в малкия си джоб Николета Лозанова и Гришо "Предложиха ми 500 000 долара за секс, но ги отказах", разкри най-популярната българка в инстаграм Васи Стоянова. Едрогърдата красавица изби рибата със своите провокативни снимки и вече има над 1 милион последователи. За сравнение,

Владо Карамазов се връща
в “Откраднат живот”

Владо Карамазов се връща в “Откраднат живот”

Актьорът се върна на снимачната площадка на медицинския сериал. Той се появи още в миналия сезон, където беше сред основните персонажи като Христо Карагьозов. На финала героят му замина за Германия, но съвсем скоро зрителите ще го видят пак по Нова

Трудната бременност на Джесика Симпсън, или защо изчезна пъпът на актрисата

Трудната бременност на Джесика Симпсън, или защо изчезна пъпът на актрисата

Американската актриса и певица Джесика Симпсън обяви през януари, че е бременна за трети път. Сега тя публикува своя снимка в Инстаграм, на която се вижда доста наедрялото й вече коремче. Последодвателите й обаче са забелязали, че липсва една малка подробност - пъпът на актрисата. Германското издание "Билд", коментира,

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Казал русофилска реплика от “Българи от старо време” и настанала напрегната тишина На 27 март хоратата от миньорския град честват 100-годишнината на театъра На 27 март театърът в Перник проф. Боян Дановски ще празнува своята 100-годишнина. Той е създаден през 1919 г. Точно 10 години по-късно - на 26 юни 1929 г.

l Онколозите препоръчват пълни прегледи на всяка декада след 45 г. l При 1 от 3-ма болни откриват фамилен риск Населението на земята застарява, живее във все по-замърсена среда, обездвижено и под стрес, повечето хора се хранят нездравословно, мнозина пушат или злоупотребяват с алкохол. Всичко това има принос в увеличаването на риска от

От 2 г. под бръснарския нож за перфектно окосмение на горната устна лягат предимно млади художници, музиканти и артисти Не само мъже от поколението на 67-годишния свиленградски славей Милко Калайджиев носят мустак. Окосмението на горната устна е хит за младежи, родени след 1989 г., разказва за новия тренд столичният стилист Асен Налбантов.

Ремонт отложи преместването на Хари и Меган в новия им дом

Геолози откриват "невъзможни" скали на отдалечен тропически остров

Геолози вече цял век откриват "невъзможни" скали на тропическия остров Анжуан, разположен между източното крайбрежие на Африка и Мадагаскар, съобщи Сайънс алърт. Островът е вулканичен.

Медици установиха причината за синдрома на внезапната смърт

Учени от университета на Айова заключиха, че неспособността на човек да се събуди, когато е с повишено ниво на въглеродния диоксид в кръвта си, може да е причината на синдрома на внезапната детска

Луна налази Наум Шопов

Певицата фенка на лекаря актьор, хвали го и му харесва постовете Любимката на фолкизпълнителите Луна си пада по младия и талантлив Наум Шопов, видя "България Днес".

Какви рискове за здравето крие пролетта. Промяната на температурите води до чести настинки

Краката в топла вода с морска сол за 20 минути предпазват от простуда 5 г витамин С и 60 г цинк при вирусни инфекции Вируси е имало винаги, но с настъпването на пролетта опасността за инфекции се