Стоичков срещу Бербатов на книжния терен. Автобиографиите им излизат в един и същи месец, единият залага на приятели и медии, другият на социални мрежи
08 Ноември 2018400

Говори се, че книгата на Камата е с най-високия тираж, правен в България

Само няколко дни разлика има между премиерите на автобиографиите на двамата най-големи в българския футбол – Христо Стоичков и Димитър Бербатов. Съвпадение или проява на съперничество е това, че и двамата решават да разкажат своята история си и книгите им излизат не просто в една година, а в един и същи месец.

Още заглавията на автобиографиите показват различния стил на двамата футболисти. Стоичков подчертава, че в "Историята" разказва всичко така, както го е почувствал и видял, а Димитър Бербатов пише "По моя начин". Бербо винаги се е стремил да бъде различен и да следва свои собствени правила. Докато Стоичков разкри на премиерата на автобиографията си, че съзнателно е търсил нов подход: "В тази книга задрасках много от думата "аз", защото не ми е приятна да я споменавам. Почнеш ли да говориш прекалено за "аз", пренебрегваш своите колеги, своите приятели, своето семейство. Искаш да си сам! А във футбола човек сам нищо не може да направи. Също така и в живота. Затова в тази книга са и моите колеги, и моите треньори, и моето семейство, и публиката. Защото без тях нямах шанс да постигна успехите си. Индивидуалните награди са продукт от това, което сме постигнали всички заедно на терена. Аз винаги съм искал да бъда победител и моите колеги ми помогнаха да стана такъв. Затова искам да благодаря на всички без изключение. Никога не съм делял в живота си кой е от "ЦСКА", кой е от "Левски", кой от "Славия", кой от "Ботев" (Пловдив) и т.н. Защото ние всички сме част от този спорт. И в Испания имам големи приятели от "Реал"(Мадрид), защото са го заслужили. Уважавам всеки, който е част от тази игра."

Книгата "Христо Стоичков. Историята" е писана в официално съавторство с Владимир Памуков - носител на "Черноризец Храбър" за спортна журналистика. Името му фигурира както на корицата, така и в официалното представяне навсякъде в сайтове за продажба и в медиите. Всъщност първите думи на Стоичков при представянето бяха именно към Памуков, който участваше в събитието рамо до рамо с футболиста. Стоичков започна с: "Най-напред искам да благодаря на всички, които през последните две години работиха за тази книга. Владо, благодаря ти, че намери сили да не спиш, а да работиш." Биографията на Бербатов на пръв поглед не е писана в съавторство, поне няма споменати чужди имена нито на корицата, нито в представянето на изданието в сайтовете. От "Сиела" уточняват, че авторът все пак е получил помощ от Найден Тодоров и Димитрина Ходжева, които са отбелязани като съавтори на първа страница.

Целта и на двамата шампиони е да покажат себе си такива, каквито са. "В тази книга исках да обясня всичко, което се изказа в годините под една или друга форма – къде истината, къде – не, - споделя носителят на "Златна топка". - Исках един път завинаги да се спрат спекулациите какъв е Христо Стоичков на терена и извън него. В книгата сме описали нещата така, както аз съм ги изживял, както аз съм ги чувствал. Няма скрито-покрито. Не съм спестил нищо. Дори съм споделил за грешките, които самият аз съм допуснал. Стиснал съм зъби да се извиня по някакъв начин."

Бербатов не разкрива много за книгата си предварително, но става ясно, че е искал да се представи максимално автентично. Всъщност и Стоичков признава, че не е спестил нищо на читателите: "Аз съм си аз! Не мога да бъда с двойна маска. Ако тръгна да се променям сега на 53 години, значи нищо не съм постигнал. Няма как да се променя сега! Продължавам да бъда такъв, какъвто съм." Въпреки това съревнованието между двамата ще е ожесточено. По брой страници води Бербатов с 488 срещу 400 за Стоичков. Цената и на двете книги е 25 лв. Кой има по-голям тираж обаче, официално издателите не разкриват, но се говори, че книгата на Камата е с най-високия тираж, правен някога досега в България.

Стоичков и Бербатов се различават и по начина, по който достигат до феновете си. Камата залага на класиката – той общува чрез медиите и прави специална премиера за журналисти, приятели и представители на елита в България. Той буквално завладя телевизиите – още след кацането си дава интервю за "Събуди се" и репортерката Йоана Гочева, след няколко часа е заедно с Владимир Памуков в "120 минути" при Светослав Иванов. А преди самата премиера участва в новото публицистично предаване "Плюс-минус" по Нова телевизия.

Самата премиера също е широко отразена. Сред гостите са Наско Сираков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Даниел Боримиров. Присъстват трима президенти на България - Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. Също така кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на БОК Стефка Костадинова, както и много други футболисти, спортисти и приятели на Стоичков. През декември се очаква и специално събитие, на което Камата ще се срещне с фенове и читатели.

Бербатов пък не прави пресконференция или специално медийно събитие. Той отделя внимание на феновете си и организира премиера за тях. Тя ще се състои на 10 ноември от 12,30 ч. в книжарница "Сиела" в Paradise Center. В официалното съобщение за нея специално се казва: "Представянето на автобиографията не е помпозна церемония, а среща на Бербатов с първите читатели. Те ще могат да получат автограф от автора върху своя екземпляр, както и да си направят снимка с него."

Като представител на по-младото поколение Димитър винаги е залагал на социалните мрежи. Той последователно и сериозно гради своя онлайн имидж и поддържа огромна фен база в интернет. Неслучайно всяка година попада в класациите на българските звезди с най-голямо влияние във фейсбук и инстаграм. На официалната си страница във фейсбук Бербатов има 2,2 милиона последователи срещу 104 хиляди за Стоичков. На страницата на Камата обаче последните постове са от 2016 година, докато Бербатов редовно споделя в социалната мрежа. В инстаграм пък Бербо има 325 хиляди последователи, докато Стоичков няма официално потвърден профил там. Бербо много активно рекламира книгата си в социалните мрежи, дори насърчава феновете си да се снимат с книгата му и със самия него на премиерата и да споделят снимките с хаштаг @berbo9 #D9Book. По този начин информацията за автобиографията му ще стигне до милиони.

Стоичков обаче също се обръща към по-младите: "Тази книга е и за младото поколение. Нека я прочетат, за да видят, че всичко, което съм постигнал, е дошло с много труд и много лишения. За мен е чест от една малка България да имаме футболист със "Златна топка". Но искам категорично да подчертая – тази "Златна топка" не е моя. Тя е на цяла България, на колегите ми, на приятелите, на семейството, на почитателите, на всеки един българин.“

И двамата футболисти доказват, че спортистът си е спортист и винаги е трениран. Този път издръжливостта им се изразява в подписването на автографи. Заместник главният редактор на "Сиела" Христо Блажев споделя във фейсбук: "Днес видях един истински професионалист. Димитър Бербатов дойде в офиса да подпише първите отпечатани 500 копия, които да поемат към първите поръчали книгата от сайта ни. И вместо да отбие номера с формални подписи набързо, той започна да пише лични послания във всяка. Часовете отминаваха, а той подписваше неуморно. 500 книги по-късно можеше да стане и да си тръгне. Но продължи да подписва още часове наред. Сега близо 1000 души ще получат книга с автограф и още нещо."

А на официалната страница на издателство "Софтпрес" е отбелязано: "Час след като кацна в София, той разписа над 400 екземпляра от "Христо Стоичков. Историята". Носителят на "Златната топка" е в България само за 48 часа за среща с медии и приятели, пред които заедно със своя съавтор - знаменития журналист Владимир Памуков, представя единствената си официална биография." На самата премиера Стоичков неуморно раздава автографи и се снима с почитатели почти четири часа. Обещал е, че ще отдели и нужното време за феновете на срещата през декември.

Все пак и Камата, и Бербатов разчитат на подкрепата на хората, от които са научили много. В "По моя начин" е включен предговор от самия сър Алекс Фъргюсън. А специален гост на премиерата на Стоичков в София е съдия Урисар Аспитарте. Легенда във футбола е случката на мач между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) през 1990 г., когато Стоичков настъпва гневно същия този съдия. Днес обаче двамата са близки приятели и на премиерата Аспитарте подари символично на Камата жълт и червен картон, като му пожела да вади само жълтия. Самият Стоичков представи Аспитарте пред българските медии като скъп гост, който е изиграл важна роля в неговата спортна кариера.

В книгите си Бербатов и Камата разкриват трудностите по пътя към върха и си спомнят за миналото, когато все още не са били звезди. "На 11-12 години ме освободиха да не играя футбол – разказва Стоичков. – Помня как вървях от стадион "Марица" до нас и плаках. Но силата е сила. Преодолях и продължих напред. Когато бях на 20 години, пак искаха да ме изхвърлят от футбола и пак не успяха. 1990 година, когато отидох в Барселона, стана инцидентът със съдия Аспитарте и бях наказан… Но си направих изводите и продължих напред. Научих си урока. Днес съм категоричен, че ако искаш да бъдеш уважаван, трябва да уважаваш този, който е срещу теб!"

Вулева прие исляма заради мъж

Вулева прие исляма заради мъж

Повече от две години нямам контакт с нея, казва бившият й Недик Недев Фитнес инструктор я заряза, тя се залюби с друг "Повече от две години нямам никаква връзка или контакт с Албена Вулева", разкри пред "България Днес" фитнес инструкторът Недик Недев. Той бе дългогодишен приятел на водещата, но двамата се разделят по негово желание.

Актрисата Деми Мур има връзка с жена

Актрисата Деми Мур има връзка с жена

Деми Мур има връзка със сръбската стилистка Маша Мандзука от две години, съобщи Радар онлайн. Маша Мандзука е с 10 години по-млада от актрисата. Тя има малка дъщеря и двете заедно я възпитават. Деми Мур й е като втора майка. Деми Мур не е признавала да е с нетрадиционна сексуална ориентация. Тя има три брака. От 1980 г. до 1985 г.

Папи Ханс ЗАДЯВА Ева Веселинова

Папи Ханс ЗАДЯВА Ева Веселинова

Влюбен до ушите в португалка, но флиртува с репортерка от "Господарите" Папи Ханс е влюбен до ушите в португалка, но това не му пречи да се радва на компания хубавици и дузина фенки. Той и репортерката от "Господари на ефира" Ева Веселинова бяха уловени заедно, докато купонясват в столичен клуб. От фотоса ясно се вижда,

Братът на Невена Коканова прибран от жена си

Братът на Невена Коканова прибран от жена си

Никога не съм завиждал на сестра си, казва актьорът Братът на Невена Коканова - бившият актьор Димитър, се прибра при жена си - куклената актриса Анелия Ничева. Двамата вече са заедно, след като преди години се разделиха. Междувременно им се роди внуче от едната дъщеря. "Никога не съм завиждал на кака си! Вярно е, че съм бил в нейната сянка.

Деси Банова в перфектна  форма месец след раждането

Деси Банова в перфектна форма месец след раждането

Месец след раждането на сина си - Йоан, Деси Банова е с перфектна визия. През последните няколко дни тя се появи на две събития със съпруга си президента Росен Плевнелиев. Двамата бяха сред гостите на представянето на биографичната книга на Христо Стоичков. А в сряда вечерта бяха на 20-годишния юбилей на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

Звезди финтират "Биг брадър" с телефони

Звезди финтират "Биг брадър" с телефони

Златка говори от първо лице в инстаграм, Емануела получава клипче за ЧРД Разкази от първо лице в инстаграм и пожелания на лично съобщение - дали звездите в "Биг брадър" не крият телефони в къщата? Този въпрос мъчи от няколко дни феновете на риалитито, които са запознати с правилото на Големия брат, че връзката с външния свят е забранена.

Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Банковият надзор в ЕЦБ ще извърши цялостна оценка на шест български банки, съобщиха от централата на банката и БНБ. Оценката се провежда в контекста на искането от страна на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ. Резултатите ще бъдат публично обявени през юли 2019 г. Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване

На доста псувни са се наслушали 240-те според официалната статистика зрители на Националния стадион “Васил Левски” на мача “Славия” - “Локо” (Пд). Двубоят от 15-ия кръг на Първа професионална лига завърши 1:1, а след неговия край се разиграха грозни сцени. Именно псувните са станали причина за тях, научи “24 часа”.

Строят 10 нови сгради догодина, всяка ще има и яслена група До 2 години за всяко над 3-годишно дете в София да има място в детска градина близо до района, в който живее. Тази цел си е поставила кметът на София Йорданка Фандъкова. “Вярвам, че ще успеем да изпълним тази амбициозна задача. Строителството на детски градини и добрата грижа за децата

Присмехулникът д-р Пенев счупи крак

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

Евтим Костадинов, шефа на Комисията по досиетата, празнува с най-близките си, пожелава си само здраве

Дългогодишният председател на Комисията по досиетата ще отпразнува 59-ия си рожден ден днес с най-близките си - задължително на празничната трапеза ще седнат двамата му синове със семействата си и

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,