Как обикновеният стълб на уличната лампа може да помогне на градовете ни да се захранват с енергия
09 Ноември 2018390

Тъй като над две трети от нас ще живеят в градовете до 2050 година, учени и технологични компании търсят нови начини за използване на възобновяемата енергия в застроена среда. На каква цена обаче?

Един ден вашият прозорец в офиса ще събира енергия от слънцето, а стълбът на уличната лампа долу ще я съхранява в цимента си.

Вертикални вятърни турбини ще се въртят, докато автомобилите преминават покрай тях, а тротоарите и пътищата ще произвеждат малки количества енергия от хората, преминаващи пеш, и от тежките автобуси и камиони. Флотилии безпилотни таксита ще връщат излишната им енергия в мрежата, а градовете като цяло ще използват много по-ефективно енергията, която консумират.

Такава поне е представата на много представители на технологичния сектор и специалисти по околната среда, както и на хората, планиращи градовете.

Колко реалистично е това?

Новите материали със сигурност са обещаващи. Циментова смес, направена от отпадъци от електроцентрали, може да превърне сградите в батерии, например.

Тези калиеви геополимeрни композити (KGP) са по-евтини, отколкото обикновения цимент и могат да съхраняват електричество. Шестметров стълб на лампа, направен от KGP и оборудван с малък слънчев панел може да запазва достатъчно енергия да се захранва вечер, твърдят изследователи.

Показахме, че KGP циментовите смеси могат да бъдат използвани да съхраняват и доставят електрическа енергия, без да има нужда от скъпи и опасни добавки, каза преподавателят от Ланкастърския университет Мохамед Саафи, който ръководи изследването.

Голям брой сгради, направени от KGP, могат също така да бъдат използвани за съхранение и освобождаване на излишната енергия, уравновесявайки търсенето в градските електрически мрежи.

Новите материали помагат също така слънчевите панели да бъдат по-евтини и производството им да е по-евтино. Слънчевата енергия е най-често използваният възобновяем енергиен източник в градовете, като цените продължават да спадат - от около 3 британски лири за ват преди десетилетие до 40 пенса за ват сега.

Във Великобритания над една трета от фирмите вече произвеждат сами част от енергията, която ползват, предимно чрез разположени на покрива слънчеви панели.

Производството на слънчеви панели, изградени от силициеви клетки, е много енергоемко, като се изискват температури от 1400 градуса и повече. Силицият трябва да бъде с чистота 99,999 %.

Панели, направени от вид материали, наречени перовскити, могат да бъдат много по-тънки, по-евтини и произведени при много по-ниски температури, каза Нитин Падтуре, преподавател по инженерни науки в американския университет "Браун".

И тъй като са частично прозрачни, могат също така да бъдат използвани за прозорци. Основната пречка е, че повечето съдържат олово, което е токсичен материал. Една възможност, която проучват сега Падтуре и екипът му, е заместването на оловото с титан.

Титанът е доста често срещан, но никой не беше се сещал досега да го използва за заместител на оловото в слънчеви панели с перовскит, каза той. Не се стремим все още да заменим съществуващата силициева технология, а да я подобрим, допълни той.

Вятърът е другия най-често срещан източник на възобновяема енергия, но конвенционалните турбини не работят добре в застроени пространства, тъй като посоките на вятъра се променят често.

Затова изследователите Николас Ореляна и Ясин Норани са измислили сферична вятърна турбина, която да преодолее проблема с променливите ветрове. Тяхната турбина O-Wind, която спечели британската награда James Dyson Award, е сферично устройство, което се върти, когато го удари вятърът от която и да е посока.

Друго решение на турската компания Devici Tech е да се използват вертикални вятърни турбини покрай пътищата, които да бъдат захранвани от въздушния поток, създаван от преминаващите автомобили.

Компанията посочва, че турбините й Enlil, които в момента се тестват в Истанбул, могат да покрият нуждите от енергия на две домакинства. В турбините могат да бъдат поставени слънчеви панели и земетръсни сензори, допълва компанията.

Не всички проекти за градско производство на енергия обаче изглежда са финансово изгодни.

Във Франция например инженеринговата компания Colas полага основите на фотоволтаичните пътища на различни места в страната, както и в САЩ и Япония.

Първият обект на Colas е еднолентов път от 0,6 мили в Нормандия на стойност 4,3 милиона британски лири. За сравнение, една миля (1,609 км) двулентов път в САЩ струва до 3,8 милиона британски лири.

Възниква и въпросът колко добри са те в производството на енергия. Слънчевите панели са поставени хоризонтално на земята, а не са насочени под ъгъл към слънцето, могат да бъдат блокирани от тежък трафик, снеговалеж, кал и вода.

През 2014 година в Амстердам е изградена малка 70-метрова слънчева велоалея за 2,6 милиона британски лири. Тя произвежда 3000 киловатчаса електроенергия през първата година от съществуването си. За тези пари обаче градът можеше просто да купи 65 милиона киловатчаса електроенергия на свободния пазар.

Още една технология, която се бори да докаже икономическата си ефективност, е пиезоенергията. Ако притиснете определени вещества като кварца, може да накарате през него да протече електричество. Така че колите и камионите, които минават по специално пътно покритие, оборудвано с пиезоелектрически устройства, могат да произвеждат енергия.

През 2009 година израелската компания Innowattech експериментира с енергопоемащи пътища, а сега американската Pyro-E демонстрира подобна технология на малка отсечка във Фресно, Калифорния. Макар да е технически обосновано, в момента е ужасно скъпо.

Според някои изчисления в САЩ километър двупосочна улица ще се нуждае от 13 000 пиезоелектрически устройства, което ще добави към разходите за изграждане още 400 000 долара. Дори да не сметнем производствените и инсталационните разходи, изплащането на инвестицията ще отнеме около 12 години.

Британската компания Pavegen разработи произвеждащ електричество паваж, който може да произвежда два до четири джаула енергия при всяка ваша стъпка. Паважът, които струват около 2350 британски лири на квадратен метър, сега е поставен на над 200 места по света, като транспортни средища и търговски центрове, отбелязва компанията.

Това може да звучи скъпо, но така е било и със слънчевите панели, когато са се появили на пазара за първи път. "На мнение сме, че хората, а не само технологията, ще трансформират градовете ни към по-добро," каза Лорънс Кембъл-Кук, основател и главен изпълнителен директор на Pavegen.

Най-главното, награждаваме хората за съдействието чрез мобилни приложения. Така чрез поемането по по-здравословния, създаден от Pavegen, маршрут през търговски обекти или улица, вие помагате градът ви да стане по-устойчив и сте възнаградени за помощта, допълни той. 

(От БТА)

Лъсна дупето на следователка от ДАНС

Лъсна дупето на следователка от ДАНС

Карамазов е най-близо до голата сцена Изобщо не се притеснявам да се събличам гола пред камера, казва Теодора Духовникова Дупето на Теодора Духовникова лъсна в национален ефир и предизвика еуфория сред мъжката аудитория! Актрисата не се посвени да участва в чисто гола сцена в хитовия сериал "Дяволското гърло", който върви по Нова телевизия.

Краката на Николета окъсяха

Краката на Николета окъсяха

Всяка снимка на плеймейтката Николета Лозанова в Инстаграм е произведение на изкуството. Тя се хвали с безкрайно дълги крака и гладко лице почти без грим. В реалния живот и без помощ от фотошоп снимките са различни! Николета се появи на откриването на скъп бутик за маркова козметика. Краченцата й далеч не са толкова дълги,

Михаела Филева в прегръдките на Момоа

Михаела Филева в прегръдките на Момоа

Двойник на звезда от "Игра на тронове" и "Аквамен" опасно близък с Михаела Филева! Калоян Николов от Бургас получава цялото внимание на треньорите в "Гласът на България" довечера с изпълнението си и избира Филева за свой треньор в шоуто. Калоян е копие на Джейсън Момоа, който играе Хал Дрого в култовия сериал на HBO.

Инстаграм сензацията Васи: Отказах $500 000 за секс!

Инстаграм сензацията Васи: Отказах $500 000 за секс!

19-годишната петричанка сложи в малкия си джоб Николета Лозанова и Гришо "Предложиха ми 500 000 долара за секс, но ги отказах", разкри най-популярната българка в инстаграм Васи Стоянова. Едрогърдата красавица изби рибата със своите провокативни снимки и вече има над 1 милион последователи. За сравнение,

Владо Карамазов се връща
в “Откраднат живот”

Владо Карамазов се връща в “Откраднат живот”

Актьорът се върна на снимачната площадка на медицинския сериал. Той се появи още в миналия сезон, където беше сред основните персонажи като Христо Карагьозов. На финала героят му замина за Германия, но съвсем скоро зрителите ще го видят пак по Нова

Трудната бременност на Джесика Симпсън, или защо изчезна пъпът на актрисата

Трудната бременност на Джесика Симпсън, или защо изчезна пъпът на актрисата

Американската актриса и певица Джесика Симпсън обяви през януари, че е бременна за трети път. Сега тя публикува своя снимка в Инстаграм, на която се вижда доста наедрялото й вече коремче. Последодвателите й обаче са забелязали, че липсва една малка подробност - пъпът на актрисата. Германското издание "Билд", коментира,

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Казал русофилска реплика от “Българи от старо време” и настанала напрегната тишина На 27 март хоратата от миньорския град честват 100-годишнината на театъра На 27 март театърът в Перник проф. Боян Дановски ще празнува своята 100-годишнина. Той е създаден през 1919 г. Точно 10 години по-късно - на 26 юни 1929 г.

l Онколозите препоръчват пълни прегледи на всяка декада след 45 г. l При 1 от 3-ма болни откриват фамилен риск Населението на земята застарява, живее във все по-замърсена среда, обездвижено и под стрес, повечето хора се хранят нездравословно, мнозина пушат или злоупотребяват с алкохол. Всичко това има принос в увеличаването на риска от

От 2 г. под бръснарския нож за перфектно окосмение на горната устна лягат предимно млади художници, музиканти и артисти Не само мъже от поколението на 67-годишния свиленградски славей Милко Калайджиев носят мустак. Окосмението на горната устна е хит за младежи, родени след 1989 г., разказва за новия тренд столичният стилист Асен Налбантов.

Ремонт отложи преместването на Хари и Меган в новия им дом

Геолози откриват "невъзможни" скали на отдалечен тропически остров

Геолози вече цял век откриват "невъзможни" скали на тропическия остров Анжуан, разположен между източното крайбрежие на Африка и Мадагаскар, съобщи Сайънс алърт. Островът е вулканичен.

Медици установиха причината за синдрома на внезапната смърт

Учени от университета на Айова заключиха, че неспособността на човек да се събуди, когато е с повишено ниво на въглеродния диоксид в кръвта си, може да е причината на синдрома на внезапната детска

Луна налази Наум Шопов

Певицата фенка на лекаря актьор, хвали го и му харесва постовете Любимката на фолкизпълнителите Луна си пада по младия и талантлив Наум Шопов, видя "България Днес".

Какви рискове за здравето крие пролетта. Промяната на температурите води до чести настинки

Краката в топла вода с морска сол за 20 минути предпазват от простуда 5 г витамин С и 60 г цинк при вирусни инфекции Вируси е имало винаги, но с настъпването на пролетта опасността за инфекции се