Как обикновеният стълб на уличната лампа може да помогне на градовете ни да се захранват с енергия
09 Ноември 2018300

Тъй като над две трети от нас ще живеят в градовете до 2050 година, учени и технологични компании търсят нови начини за използване на възобновяемата енергия в застроена среда. На каква цена обаче?

Един ден вашият прозорец в офиса ще събира енергия от слънцето, а стълбът на уличната лампа долу ще я съхранява в цимента си.

Вертикални вятърни турбини ще се въртят, докато автомобилите преминават покрай тях, а тротоарите и пътищата ще произвеждат малки количества енергия от хората, преминаващи пеш, и от тежките автобуси и камиони. Флотилии безпилотни таксита ще връщат излишната им енергия в мрежата, а градовете като цяло ще използват много по-ефективно енергията, която консумират.

Такава поне е представата на много представители на технологичния сектор и специалисти по околната среда, както и на хората, планиращи градовете.

Колко реалистично е това?

Новите материали със сигурност са обещаващи. Циментова смес, направена от отпадъци от електроцентрали, може да превърне сградите в батерии, например.

Тези калиеви геополимeрни композити (KGP) са по-евтини, отколкото обикновения цимент и могат да съхраняват електричество. Шестметров стълб на лампа, направен от KGP и оборудван с малък слънчев панел може да запазва достатъчно енергия да се захранва вечер, твърдят изследователи.

Показахме, че KGP циментовите смеси могат да бъдат използвани да съхраняват и доставят електрическа енергия, без да има нужда от скъпи и опасни добавки, каза преподавателят от Ланкастърския университет Мохамед Саафи, който ръководи изследването.

Голям брой сгради, направени от KGP, могат също така да бъдат използвани за съхранение и освобождаване на излишната енергия, уравновесявайки търсенето в градските електрически мрежи.

Новите материали помагат също така слънчевите панели да бъдат по-евтини и производството им да е по-евтино. Слънчевата енергия е най-често използваният възобновяем енергиен източник в градовете, като цените продължават да спадат - от около 3 британски лири за ват преди десетилетие до 40 пенса за ват сега.

Във Великобритания над една трета от фирмите вече произвеждат сами част от енергията, която ползват, предимно чрез разположени на покрива слънчеви панели.

Производството на слънчеви панели, изградени от силициеви клетки, е много енергоемко, като се изискват температури от 1400 градуса и повече. Силицият трябва да бъде с чистота 99,999 %.

Панели, направени от вид материали, наречени перовскити, могат да бъдат много по-тънки, по-евтини и произведени при много по-ниски температури, каза Нитин Падтуре, преподавател по инженерни науки в американския университет "Браун".

И тъй като са частично прозрачни, могат също така да бъдат използвани за прозорци. Основната пречка е, че повечето съдържат олово, което е токсичен материал. Една възможност, която проучват сега Падтуре и екипът му, е заместването на оловото с титан.

Титанът е доста често срещан, но никой не беше се сещал досега да го използва за заместител на оловото в слънчеви панели с перовскит, каза той. Не се стремим все още да заменим съществуващата силициева технология, а да я подобрим, допълни той.

Вятърът е другия най-често срещан източник на възобновяема енергия, но конвенционалните турбини не работят добре в застроени пространства, тъй като посоките на вятъра се променят често.

Затова изследователите Николас Ореляна и Ясин Норани са измислили сферична вятърна турбина, която да преодолее проблема с променливите ветрове. Тяхната турбина O-Wind, която спечели британската награда James Dyson Award, е сферично устройство, което се върти, когато го удари вятърът от която и да е посока.

Друго решение на турската компания Devici Tech е да се използват вертикални вятърни турбини покрай пътищата, които да бъдат захранвани от въздушния поток, създаван от преминаващите автомобили.

Компанията посочва, че турбините й Enlil, които в момента се тестват в Истанбул, могат да покрият нуждите от енергия на две домакинства. В турбините могат да бъдат поставени слънчеви панели и земетръсни сензори, допълва компанията.

Не всички проекти за градско производство на енергия обаче изглежда са финансово изгодни.

Във Франция например инженеринговата компания Colas полага основите на фотоволтаичните пътища на различни места в страната, както и в САЩ и Япония.

Първият обект на Colas е еднолентов път от 0,6 мили в Нормандия на стойност 4,3 милиона британски лири. За сравнение, една миля (1,609 км) двулентов път в САЩ струва до 3,8 милиона британски лири.

Възниква и въпросът колко добри са те в производството на енергия. Слънчевите панели са поставени хоризонтално на земята, а не са насочени под ъгъл към слънцето, могат да бъдат блокирани от тежък трафик, снеговалеж, кал и вода.

През 2014 година в Амстердам е изградена малка 70-метрова слънчева велоалея за 2,6 милиона британски лири. Тя произвежда 3000 киловатчаса електроенергия през първата година от съществуването си. За тези пари обаче градът можеше просто да купи 65 милиона киловатчаса електроенергия на свободния пазар.

Още една технология, която се бори да докаже икономическата си ефективност, е пиезоенергията. Ако притиснете определени вещества като кварца, може да накарате през него да протече електричество. Така че колите и камионите, които минават по специално пътно покритие, оборудвано с пиезоелектрически устройства, могат да произвеждат енергия.

През 2009 година израелската компания Innowattech експериментира с енергопоемащи пътища, а сега американската Pyro-E демонстрира подобна технология на малка отсечка във Фресно, Калифорния. Макар да е технически обосновано, в момента е ужасно скъпо.

Според някои изчисления в САЩ километър двупосочна улица ще се нуждае от 13 000 пиезоелектрически устройства, което ще добави към разходите за изграждане още 400 000 долара. Дори да не сметнем производствените и инсталационните разходи, изплащането на инвестицията ще отнеме около 12 години.

Британската компания Pavegen разработи произвеждащ електричество паваж, който може да произвежда два до четири джаула енергия при всяка ваша стъпка. Паважът, които струват около 2350 британски лири на квадратен метър, сега е поставен на над 200 места по света, като транспортни средища и търговски центрове, отбелязва компанията.

Това може да звучи скъпо, но така е било и със слънчевите панели, когато са се появили на пазара за първи път. "На мнение сме, че хората, а не само технологията, ще трансформират градовете ни към по-добро," каза Лорънс Кембъл-Кук, основател и главен изпълнителен директор на Pavegen.

Най-главното, награждаваме хората за съдействието чрез мобилни приложения. Така чрез поемането по по-здравословния, създаден от Pavegen, маршрут през търговски обекти или улица, вие помагате градът ви да стане по-устойчив и сте възнаградени за помощта, допълни той. 

(От БТА)

Вулева прие исляма заради мъж

Вулева прие исляма заради мъж

Повече от две години нямам контакт с нея, казва бившият й Недик Недев Фитнес инструктор я заряза, тя се залюби с друг "Повече от две години нямам никаква връзка или контакт с Албена Вулева", разкри пред "България Днес" фитнес инструкторът Недик Недев. Той бе дългогодишен приятел на водещата, но двамата се разделят по негово желание.

Актрисата Деми Мур има връзка с жена

Актрисата Деми Мур има връзка с жена

Деми Мур има връзка със сръбската стилистка Маша Мандзука от две години, съобщи Радар онлайн. Маша Мандзука е с 10 години по-млада от актрисата. Тя има малка дъщеря и двете заедно я възпитават. Деми Мур й е като втора майка. Деми Мур не е признавала да е с нетрадиционна сексуална ориентация. Тя има три брака. От 1980 г. до 1985 г.

Папи Ханс ЗАДЯВА Ева Веселинова

Папи Ханс ЗАДЯВА Ева Веселинова

Влюбен до ушите в португалка, но флиртува с репортерка от "Господарите" Папи Ханс е влюбен до ушите в португалка, но това не му пречи да се радва на компания хубавици и дузина фенки. Той и репортерката от "Господари на ефира" Ева Веселинова бяха уловени заедно, докато купонясват в столичен клуб. От фотоса ясно се вижда,

Братът на Невена Коканова прибран от жена си

Братът на Невена Коканова прибран от жена си

Никога не съм завиждал на сестра си, казва актьорът Братът на Невена Коканова - бившият актьор Димитър, се прибра при жена си - куклената актриса Анелия Ничева. Двамата вече са заедно, след като преди години се разделиха. Междувременно им се роди внуче от едната дъщеря. "Никога не съм завиждал на кака си! Вярно е, че съм бил в нейната сянка.

Деси Банова в перфектна  форма месец след раждането

Деси Банова в перфектна форма месец след раждането

Месец след раждането на сина си - Йоан, Деси Банова е с перфектна визия. През последните няколко дни тя се появи на две събития със съпруга си президента Росен Плевнелиев. Двамата бяха сред гостите на представянето на биографичната книга на Христо Стоичков. А в сряда вечерта бяха на 20-годишния юбилей на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

Звезди финтират "Биг брадър" с телефони

Звезди финтират "Биг брадър" с телефони

Златка говори от първо лице в инстаграм, Емануела получава клипче за ЧРД Разкази от първо лице в инстаграм и пожелания на лично съобщение - дали звездите в "Биг брадър" не крият телефони в къщата? Този въпрос мъчи от няколко дни феновете на риалитито, които са запознати с правилото на Големия брат, че връзката с външния свят е забранена.

Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обявеният за общодържавно издирване мъж, заподозрян в убийството на 45-годишна жена, е заловен в понеделник вечерта от криминалисти в Горна Оряховица. Николай Кънчев е разпознат от хора в близост до Автогарата в града и арестуван. Не е оказал съпротива. Той е задържан за 24 часа, през този срок полицията трябва да събере достатъчно доказателства,

Апелативният спецсъд наложи запори и възбрани на над 15 имота, сметки и дружествени дялове на бизнесмена Миню Стайков. Искането за налагане на мерките е на спецпрокуратурата. С тях се гарантира предвидената в закона конфискация за престъпленията, за които Стайков е обвинен – ръководене на престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол,

Банковият надзор в ЕЦБ ще извърши цялостна оценка на шест български банки, съобщиха от централата на банката и БНБ. Оценката се провежда в контекста на искането от страна на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ. Резултатите ще бъдат публично обявени през юли 2019 г. Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване

Присмехулникът д-р Пенев счупи крак

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

Евтим Костадинов, шефа на Комисията по досиетата, празнува с най-близките си, пожелава си само здраве

Дългогодишният председател на Комисията по досиетата ще отпразнува 59-ия си рожден ден днес с най-близките си - задължително на празничната трапеза ще седнат двамата му синове със семействата си и

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,