Прозрачно самозалепващо фолио върху прозорците помага на климатиците през лятото

Специалисти от Масачузетския технологичен институт разработиха специално самозалепващо фолио, което помага на климатиците през лятото, когато се постави върху прозорците, съобщава в. "Дейли мейл".

Материалът е напълно прозрачен при умерени температури. Но когато те се повишат, фолиото променя цвета си, става по-тъмно и започва да отразява до 70 процента от слънчевата топлина. Ако едно семейство си покрие всички прозорци на къщата с новия продукт, сметките му за климатици могат да паднат с 10 процента.

Учени са изчислили, че около 6 процента от годишно употребената електроенергия в САЩ, на стойност 29 милиарда долара, отива за охлаждане с климатици. А този дял със сигурност ще се увеличава във връзка с глобалното затопляне.

Материалът на новото фолио се свива и става непрозрачен при температури над 32 градуса по Целзий. Под тези стойности той е напълно прозрачен, безпрепятствено пропуска светлината и не отразява топлината. Фолиото е изготвено от термохромен полимерен материал, който променя свойствата си, когато е изложен на топлинно въздействие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене