Експерти: Китай поема лидерството в скъсяването на цифровото разделение

Уан Иуей. Снимка bulgarian.cri.cn

Киберпространството в Китай премина през разтърсващи промени от 1994 г насам, когато страната за първи път получи постоянен достъп до интернет, казва Уан Иуей професор в Института по международни отношения към Китайския народен университет, съобщава bulgarian.cri.cn.

С огромното си население, силни възможности в областта на приложенията и масивен пазар, Китай използва ресурсите си да преодолее цифровото разделение, каза Уан в интервю за Чайна Дейли в рамките на петата Световна интернет конференция в Уджън.

Цифровото разделение се отнася до социално-икономическата разслоеност във връзка с достъпа до компютърните технологии, Интернет, притежанието на мрежови технологии, способността за иновации и др. в различните страни, региони, индустрии и обществото.

Според експерта, това разделение започва да намалява. „САЩ измислиха интернет и това доведе до редица технологични иновации. Китай обаче благодарение на ресурсите си е много силен в сферата. През последните години китайците превърнаха технологичните иновации в реална продукция, редица компании използват вече Световната интернет конференция като платформа да покажат собствените си творения и да потърсят приложение на технологиите, което от своя страна ще подобри продуктивността", допълва Уан. Интернет иновациите обаче са нож с две остриета, счита експертът. Те могат да намалят цифровото разделение, но ако бъдат използвани по грешен начин да разширят тази разлика, обяснява той.

Въпреки напредъка в сферата, близо половината от населението по света все още няма достъп до интернет. Уан подчерта значението на Световната интернет конференция, която всяка година събира експерти и учение от цял свят и се фокусира върху намаляването на цифровото разделение и създаване на ползи за хората в глобален мащаб. Китай според него е един от пионерите в иновациите в интернет индустрията, с технологични компании като Хуавей, поемащи водачеството в определени сфери в ползва на населението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене