Асен Гаргов подарява на Маргарита Хранова песента “С любов”, тя не очаквала да стане хит

Във вторник певицата ще излезе на сцената на зала 1 на НДК заедно с приятели от “Като две капки вода”.  СНИМКИ: АРХИВ “24 ЧАСА”

Певицата ще отбележи 45 години на сцена с концерт в НДК

“Моята емблема е песента “Устрем”, казва талантливата певица Маргарита Хранова. Затова и неслучайно я поставя сред първите в своята плейлиста. Конкурентите за място в него никак не са малко, защото Хранова има успешна кариера и на 13 ноември ще отбележи 45 години на музикалната сцена в зала 1 на НДК.

“Устрем” е първата песен, която изниква в главата на Хранова, защото се сеща за успехите, които ѝ е донесла. С нея печели първа награда на международен конкурс в полския град Сопот през 1979 г. Хранова първо представя песента на “Златният Орфей” заедно с Найден Андреев. “Цялата музикална общественост каза: “Това е първата награда”, “Уникална песен”, спомня си певицата. Неочаквано обаче “Устрем” се окичила с третата награда. “Тогава професионално жури класираше песните, но може би не са могли да я оценят от първото слушане. Тя е доста сложна песен. Така че тогава “Устрем” не ми донесе особена радост. Дори

мисля, че Найден

Андреев не си взе

наградата, защото

беше много

разочарован

и обиден”,

казва Хранова.

“С любов” е още една от любимите ѝ песни. Музиката ѝ е дело на великия Асен Гаргов. Парчето се ражда малко след като той се разделя с Лили Иванова. “Ние се познавахме много отдавна, още от ученическите ни години, когато бях в осми клас, а той в десети”, спомня си Хранова. 

Маргарита Хранова заедно със съпруга си Кирил и двамата им внуци
Маргарита Хранова заедно със съпруга си Кирил и двамата им внуци

Един ден Гаргов отива в дома ѝ заедно с Александър Петров, текстописеца на “С любов”, и с аранжора Емо Коларов. Тогава предлагат на Хранова да изпълни песента. “Асен реши да ми я подари. Каза: “Писал съм я специално за теб. Мисля, че ще я изпееш прекрасно. Харесва ли ти?”. “Да, разбира се, ще я направя”, веднага отговорила певицата, след като я чула. “Никога не съм си мислила, че ще стане такъв хит. Но човек никога не знае коя песен ще се хареса на публиката. Нея я пея наистина с много любов, както се казва и в текста ѝ”, казва Хранова.

Публиката винаги извисява глас заедно с нея на “Далечна песен”. “Или както хората я знаят “Помниш ли онези дни”, защото тя така започва”, смее се Хранова. С нея през 1973 г. печели “Мелодия на месеца”. Тогава в рамките на 30 дни винаги пускат клипа ѝ по телевизията. Хората толкова много я харесали, че гласували с писма и телефонни обаждания.

“Нямаше такива

гласувания

по интернет”,

смее се Хранова. След това “Далечна песен” печели “Мелодия на годината” по БНТ. “Оттогава не съм спирала да я пея и няма човек, който да не я запее заедно с мен”, казва Хранова.

Преди няколко години пуска и парчето “Копнеж” на композитора Милен Македонски. “Една песен, с която преди време спечелихме първа награда на радиоконкурса “Златна пролет”. Тя е изключително емоционална и не е лековата. Има някакво послание и въздействие върху публиката”, казва Хранова. 

Плакат за концерт на певицата, нарисуван от Вальо Бинчев
Плакат за концерт на певицата, нарисуван от Вальо Бинчев

Една от песните, които редовно си тананика дори когато никой не я чува, е отново на Найден Андреев и се казва “Далечни дни”. “Творчеството, което имахме навремето с него, беше изключително силно. Найден ми написа едни от най-красивите песни през годините”, спомня си Хранова. Разбира се, няма как да пропусне и вечния хит “Оставаме” от класиката “Оркестър без име”. “Филмът е много сладък, но не съм мислила, че толкова много хората ще заобичат тази песен”, казва тя.

Един от най-новите ѝ проекти е “Мелодия за двама”. “Има много приятно послание, малко сантиментално, но и искрено”. За парчето работи с младия композитор Иван Кръстев. “С него имам много песни, включени в новия ми двоен албум, който ще излезе за концерта ми на 13 ноември”, казва певицата. В него ще бъдат включени както старите ѝ златни хитове, така и някои от новите ѝ песни. Сред тях е и непоказвано парче от Тончо Русев.

Маргарита Хранова спечели първа награда на фестивала за поп и рок музика “София 2018”.
Маргарита Хранова спечели първа награда на фестивала за поп и рок музика “София 2018”.

“Скоро преди да си

отиде от този свят,

ние се видяхме и той

ми предложи

две песни

Една от тях е “Песента е огън”.

Естрадната легенда ще включи участниците в своята плейлиста и в концерта си на 13 ноември в зала 1 на НДК. Този път до нея на сцената ще застанат приятели от предаването “Като две капки вода”. “Тези, които съм поканила, са Софи Маринова, Славин и Боби - хора, които са много симпатични и прекрасни. Така че, освен че ще представя свои популярни песни, ще има и такива, представени в “Капките”. Надявам се да стане един приятен празник за всички”, пожелава си Хранова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене