Изображения, създадени от употребявани медицински игли, на изложбата Symbiartic

Български и чуждестранни артисти и учени участват със свои произведения в изложбата Symbiartic, която съчетава две несъвместими на пръв поглед направления - науката в нейните творчески проявления и творчество, реализирано с научни похвати. Това е т.нар. SciArt.

Изложбата се открива тази вечер в сграда "Джон Атанасов" на ТехПарк София и се прави за втора поредна година.

Във фоайетатфа на сградата ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през микрофотография, творчески прочит на рентгенографии, изображения, създадени от употребата на хиляди медицински игли – и това са само част от произведенията, което ще бъдат изложени на 16, 17 и 18 ноември в рамките на Symbiartic.

Един от интересните чуждестранни участници е Елън Ханауер (Ellen Hanauer) - нейните лазерни гравюри позволяват нова гледна точка за човешката анатомия, пречупена през свещената мандала.

Селин Балчи (Selin Balci) от Турция определя произведенията си като „биоарт - нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми“. Тя стига до биоарта, след като първоначално прави научна кариера, но след това получава образование и в сферата на изкуството. Балчи създава произведенията си с помощта на микроскоп, като аплицира жива биологична проба (мухъл) върху хартия, която оставя траен физически отпечатък чрез директния контакт с повърхността й. Така тази изкуствено създадена „платформа“ е едновременно вивариум за развитие на биологичната проба и „живо студио“, в което се раждат незабележими за човешкото око форми на живот.

Представител на гръцкото Sci-Art течение е Мания Ефстатиу (Mania Efstathiou). Родена в Атина, Гърция, тя учи медицина и специализира „Нуклеарна медицина“ в Солун, след което работи в различни болници и медицински лаборатории в Гърция. След това завършва Университета за изящни изкуства в Солун и оттогава работи изцяло като артист. Има пет самостоятелни изложби в Гърция и предстояща изложба в Ню Йорк през февруари 2019 г. Произведенията на Мания Ефстатиу са включени в различни издания като книгата “Тялото – изкуство и медицина“ (Body: Art and Medicine), както и в американския журнал за изкуство и наука “E-Squared Magazine”. Творбите й са били част от експозициите на различни музеи за изкуство и наука из Гърция и Китай.

Четирима от участниците от България работят в сферата на научната илюстрация и анималистиката - Деница Пенева, Асен Игнатов, Илия Бояров и Здравко Колев. Тяхната роля е да покажат чрез творбите си класическата представа за връзката между изкуството и науката или как изкуството помага на науката в нейните търсения и научни изследвания. Сред българските участници е и Ана Аврамова, която е и куратор на изложбата.

Венелина Катанска е изключително интересен автор, който участва със специфично пигментирани щамове микроорганизми, които са култивирани в определена среда и по този начин „създават“, заедно със своя автор, своеобразни микрокосмоси.

Изложбата е част от инициативите, реализирани в рамките на Международния биомедицински конгрес, организиран от Асоциацията на студентите изследователи и Студентския съвет на Медицинския университет в София. Целта й е да създаде среда за развитие и контакти на младите професионалисти в сферата на здравеопазването. И тази година, за четвърти пореден път рекорден брой лекари, студенти и ученици се очаква да вземат участие в това мащабно международно събитие. Конгресът представя най-големите научни постижения в сферата на медицината и редица вдъхновяващи лектори и ще се проведе от 16-и до 18-и ноември в София Тех Парк.

В тези дни ще бъде представена и изложбата, която се открива на 16 ноември от 19 ч.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене