Особености на първата дама
01 Декември 201811010

В САЩ е институция, у нас всяка решава сама как да играе ролята

Първата дама - титла, роля или институция?

Зависи от дамата, поне в България.

У нас това е привнесено от американския държавен протокол, където първата дама наистина е институция. Тук обаче тя няма официални задължения и правомощия, не получава държавни средства. До времето, в което Антонина Стоянова влезе в президентството, тя нямаше дори кабинет.

България не е президентска република и

първа дама в

българския правен

мир няма

Нито по конституция, нито по протокол. Единствено в Правилника за прилагане на Закона за държавния протокол от 2009 г. се предписва отделна програма за съпруг/съпруга, придружаващ/-а гостуващ държавен глава, като се очаква домакин да бъде съпругата на българския държавен глава.

Да, тя не е първа дама, а съпруга на президента. Но пък има отговорности. И именно като такава може да допринесе много и за институцията с обществения си имидж и влияние. Или да навреди.

Съпругата на президента го придружава винаги, но трябва да е на крачка зад него. Тя не е политик, но реално може да направи много за политиката, затова отговаря с поведението си пред обществото. Очаква се да е пример за морал, етикет, дискретност и добродетелност.

Личният живот на българските президенти, особено този на техните половинки, неизменно буди по-голям интерес от дейността им на “Дондуков” 2.

Пет коренно

различни дами

са заемали този “пост” от началото на демокрацията до днес.

Мария Желева и Зорка Първанова предпочитаха да са в сянката на съпрузите си и да продължат да развиват кариерите си - първата в документалното студио “Време” към киноцентъра в “Бояна”, където е редактор, а втората се раздвояваше между дейността си като научен работник, но и ангажираността си с каузи в помощ на хората. И двете не бяха пример за модните тенденции и отнасяха критики за облеклото си.

Антонина Стоянова търсеше собствена изява и избра да се занимава с благотворителност. Както прави и Десислава Радева сега.

Юлияна Плевнелиева пък въобще отсъстваше.

Обединява ги обаче едно - нито една от тях не харесваше да бъде наричана първа дама.

Непринудена и естествена, покойната Мария Желева така и не успя да се вмести в протокола. Съпругата на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев не желаеше да е публично лице, но и не бягаше от задълженията си. Тя остана в сянката на съпруга си, но го придружаваше винаги, когато това бе необходимо по протокол. Гафовете ѝ обаче предизвикваха повече усмивки, отколкото жлъчни критики. Изпада в комични ситуации с навика си да слага ръка върху чашата на съпруга си, за да не му сипват алкохол, както и да пресипва в неговата чиния недояденото от нея.

Легенди се носят за две нейни протоколни грешки в чужбина, които със сигурност един ден биха заслужили мястото в учебниците по история на протокола като лош пример. Първата е, как Марушка - наричана така от близки и приятели, пресипала своето саке в чашата на президента на обяд на японския император. Вторият е при английската кралица Елизабет II, когато голямото количество прибори затруднило нашата президентска двойка.

Но Мария Желева грабваше със своята искреност, лоялност, човещина. Не се огъна дори когато озлобени бивши съпартийци крещяха в лицето ѝ “Да ти умре и другата дъщеря” след трагичния край на по-малката Йорданка. Остана опора и съмишленик на мъжа си и в най-трудните моменти.

Пълна противоположност на Желева влезе на “Дондуков” 2 с Петър Стоянов. Дипломатката Антонина, която изостави поста на първи секретар в мисията ни в Лондон, за да е до новия президент, изпълни със съдържание и стил понятието първа дама. С шармантни тоалети, шити от българска дизайнерка и екстравагантни шапки, с маниери тя по нищо не отстъпваше на първите дами по света.

Антонина стриктно спазваше протокола. Бе плътно до съпруга си през целия мандат. Признаваше за себе си, че е амбициозна, но

не изказваше

публично мнение,

въпреки че го имаше

Но пък се е месила и в работата на президентската администрация, се носят легенди. Специално заради нея на “Дондуков” 2 бе определен персонален кабинет на първата дама - в крилото, в което навремето е бил офисът на Людмила Живкова.

“Първата дама не е бонус към президента, а добавена стойност, ако е на мястото си. И Антонина си знаеше мястото - винаги стоеше зад президента, няма да я видиш да се бута напред, но правеше каквото може да подкрепи, да помогне. Дипломат, юрист, работеща жена. Беше непрекъснато заета със сираците, с намирането на работа за тях, след като завършат, с малкия женски бизнес. Стоеше много силно на международната сцена, знае английски, френски и немски, руски. Има приятелства и до днес като Хилари Клинтън например”, разказа за нея прессекретарят на президента Стоянов Нери Терзиева.

Най-дългогодишната първа дама - Зорка Първанова, бе обаче класически пример за сянка на мъжа си. Винаги до Георги Първанов, когато протоколът изискваше това, но не обичаше публичността и предпочиташе научната си кариера. Изкара 10 г. на “Дондуков” 2, но го напусна с облекчение.

Деликатна и чувствителна жена с прекрасно чувство за хумор, описват я тези, които я познават. Разказва се като анекдот една комична история: В първите години от мандата на Първанов съпругата му пътувала за морето по работа. Спира малка бензиностанция, а жената зад касата я посреща с думите: “Познавам ви отнякъде?” Докато Зорка Първанова се усмихвала деликатно, разбирайки че е разпозната, чула изненадващо: “Ами да, вие сте представителката за региона на ...” (известна марка газирана напитка - б.р.).

До края на двата мандата Първанова продължи да страни от медийните прожектори. Ходеше основно по социални, културни и образователни събития и предпочиташе да се среща с хората, а не да организира приеми.

“С нея се работеше много добре, тъй като тя е деликатна, интелигентна и голям професионалист. Добре осъзнаваше позицията на съпруга на президента. Беше винаги изключително подготвена по всяка тема и в помощ конкретно с идеи, а не просто присъстваща красива жена. Имаше своето мнение, анализ, предложения и препоръки, без обаче да се налага или да парадира с това”, разказа прессекретарят на президента Първанов Бойка Башлиева.

Макар и да не бе дипломат, Зорка Първанова се справяше добре и с протокола. Единствените упреци, които е получавала за тези 10 г., са били по отношение на облеклото ѝ, понякога неподходящо за случая. Хубава, светлоока жена с чудесна фигура, тя никога не си позволи да я подчертае.

При Росен Плевнелиев пък първа дама изобщо нямаше. Съпругата му Юлияна за 5 г. нито веднъж не застана до него публично, дори и на най-важните международни срещи или при приемането на президенти на чужди държави.

Това никога не е пречило на Плевнелиев в международен план, категорични са обаче от екипа му. И обясниха, че по-времето, когато той бе на “Дондуков” 2, се е налагал много интензивно моделът президентите да използват всяка възможност за работни контакти, да са по-оперативни срещите, което не може да се случи, когато са придружавани от първите дами. Отсъствието на Юлияна никога не е пречило и при двустранни визити, категорични са хора от екипа на Плевнелиев. Винаги е имало отделна програма за гостуващата първа дама и тя е била придружавана от човек от екипа на президента.

Свободолюбивата Юлияна отказа да напусне дома си и да се премести във вила “Калина”, отказа охраната на НСО и нито веднъж не се съобрази с протокола или правилата. В началото Плевнелиев се опитваше да я защитава с обяснението, че в България понятието “първа дама” не съществува. После обаче престана. А след края на мандата му двамата тихо се разведоха. Настоящата г-жа Плевнелиева е пълна противоположност по отношение на вкуса към публични изяви.

Юлияна бягаше и от медиите, затова и до днес образът ѝ е загадка. Но пък се изявяваше в социалните мрежи и интернет, понякога язвително дори по адрес на държавния глава.

По това тя всъщност си прилича със своята “наследничка на поста” - Десислава Радева, която също

избра като свое

поле за изява

социалните мрежи

Постовете ѝ във фейсбук са по-коментирани и от работата на президента.

Силна и еманципирана жена, която даде да се разбере, че няма да стои в сянката на съпруга си. Има свой стил на поведение, а всяка нейна изява се следи под лупа. Защото, за разлика от всички свои предшественички, Радева не е толкова деликатна и предпочита да не крие мнението си. И тъй като по протокол няма къде да го изказва, пуска коментари във фейсбук. Да, има и чувство за хумор и иронизира и себе си, и околните. Но е емоционална и често реагира недотам добре премерено и дори излишно остро. С което сама настройва хората срещу себе си.

“Тя е много непринуден човек. Има една слабост - прекалено умна е за съпруга. Не търпи лицемерие. Надушва фалша от километри, в това отношение радарът ѝ е изключително прецизен. Понякога трудно се съжителства със силен характер, но си струва”, каза за съпругата си Радев в началото на мандата. Дали обаче това ще му помогне, или повече ще му пречи?

На колко години влезе всяка от тях на “Дондуков” 2

Какво мисли за ролята на първата дама

С какво се занимава

Какъв е любимият ѝ тоалет

Виж по-долу.

Мария Желева: Не една

амбициозна жена е

провалила съпруга си

“За добро или за зло, винаги съм била до него. За някои неща споделя и се съветва. Но аз знам, че не една амбициозна жена е провалила съпруга си - политик, и нямам амбициите да му бъда съветник. Слава Богу, един съветник на президента по-малко. Когато му говоря, искам да ме чува, не да ме слуша.”

Това казва през януари 1992 г. Мария Желева - съпругата на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев.

Тя влезе на “Дондуков” 2 на 48 г. И е втора в класацията по най-дълъг мандат на първа дама - от 1990 до 1997 г.

Зодия овен. Родена на 3 април 1942 г. в с. Грозден, почина на 8 декември 2013 г. Отиде си 71 г. - тихо, достойно, както и живя.

С Желю Желев се запознават в университетската библиотека. Когато той е изключен от БКП и уволнен от работа, двамата отиват да живеят в Грозден, където се раждат и дъщерите им - Станка и Йорданка (която се самоуби през 1993 г.). Там Желев написва книгата си “Фашизмът”.

По образование Мария е историк. Дълги години работи като редактор в Студията за документални и научнопопулярни филми “Време”.

И по време на мандата не спря да снима филми из цяла България. Покрай работата си има дори куриозни ситуации. Като например през март 1995 г., когато е хваната от данъчните да вари гратис сливова ракия в Троянския манастир. Желева помолила монасите да сложат казаните и тъкмо потекла ракията, когато ги изненадали бирниците. Те незабавно извадили документи да пишат акта за глоба, та се наложило президентшата да им обяснява, че това е исторически момент и се прави филм за прочутата манастирска сливовица.

Като първа дама подкрепяше съпруга си във всичко, но и бе негов основен критик.

Не са известни нейни благотворителни инициативи, но пък д-р Желев даваше една трета от президентската си заплата във фондация “Сирак”.

Мария Желева не обичаше светските прояви и светлината на прожекторите. Споделяше, че е отслабнала с 15 кг и изгубила съня си, след като Желев става президент. Не криеше притеснението си от необходимостта да спазва етикета и протокола за точно определени тоалети при срещите на съпруга си със световни лидери.

Антонина Стоянова:

Не е демократично

да се бъркам

на съпруга си,

хората са избрали

него за президент

“Не бива да се намеква за нещо като институция “първа дама”. По-скоро трябва да се говори за президентска двойка. За някакъв вид екип. Трябва да има симбиоза между президента и съпругата. Не е морално да се бъркам в политическите решения на съпруга си. Това няма да е демократично, защото хората не са избрали съпругата, а президента. Аз не само, че не му давам съвети, но се пазя и да кажа нещо, което би му повлияло.”

Това казва през ноември 1999 г. съпругата на президента Петър Стоянов - Антонина. Тя нееднократно заявява, че основните ѝ функции са да съдейства на президента, да му създава психологически комфорт при изпълнение на неговата дейност.

Антонина Стоянова стана първа дама на 45 г.

Зодия Водолей. Родена е на 17 февруари 1952 г. в София, но израства в Пловдив, където завършва Английската гимназия. Завършва “Международно стопанско право” в Германия и се дипломира като доктор на юридическите науки. Владее 4 езика - немски, английски, френски и руски.

Работила е като адвокат в Пловдив, при стаж в съда се запознава с Петър Стоянов. Преди да влезе на “Дондуков” 2, бе първи секретар в посолството ни в Лондон, но напусна. Имат две деца - Стефан и Фани.

В началото на мандата на Стоянов заедно със съпругата на премиера Иван Костов правят фондация “Бъдеще за България”. През февруари 1998 г. Стоянова обаче напуска и учредява фондация “Ценности”, чиято основна цел е да популяризира активно българската култура. Работи много и за децата - подпомага талантливите, осигурява помощ за болните, търси работа на сираците.

След приключването на мандата на съпруга ѝ през 2002 г. Стоянова започва работа като юрист в Световната организация за интелектуална собственост в Женева, където живее до 2015 г.

Антонина изпълни със стил ролята на първата дама. Запомни се с елегантни тоалети, дело на български дизайнери. И разбира се - с красивите си шапки, които в онези години не бяха на мода у нас, но пък бяха по протокола и стила на кралските особи.

Зорка Първанова цитира Жаклин Кенеди - че

първа дама звучи като име на състезателен кон

Фразата “първа дама" винаги ми е звучала малко претенциозно. Малко необичайно. А смешна ми стана, когато прочетох, че Жаклин Кенеди, американският модел за първа дама, не е искала да я наричат “фърст лейди” - звучало ѝ като име на състезателен кон. ... Всъщност побългарената дума “президентша” не е особено звучна. Дори редакторската програма в компютъра я подчертава като грешна. Най-нормално е “съпруга на президента”.” Това казва Зорка Първанова през 2004 г. И прави уточнение, че няма длъжностна характеристика за първа дама.

Съпругата на Георги Първанов е единствената първа дама с 2 мандата. Тя бе изключително дискретна в публичните си изяви, но сама разказва, че насаме двамата с мъжа ѝ често обсъждат и дори спорят и по теми от политиката.

“Без да съм генератор на някое негово сериозно решение или действие, винаги съм била първият човек, с когото ги споделя. И не само заради вярната ми интуиция, която той признава. Но ние вече толкова години активно обсъждаме това, което се случва и в политиката, и в обществения живот, че понякога ми е трудно да преценя докъде е моето мнение и откъде започва неговото. Но, разбира се, имали сме и различия, разгорещено сме спорили”, разказва тя в свое интервю.

Зорка Първанова влезе в президентството на 44 години.

Родена е на 4 май 1958 г. в град Разлог. Зодия Телец.

Завършва история и етнография в СУ “Св. Кл. Охридски”. Доктор по история. Преди да влезе на “Дондуков” 2, е научен сътрудник в Института за балканистика в София. Покрай историята се запознава с Георги Първанов. Имат двама синове - Владимир и Ивайло, а вече и внуци.

По време на двата мандата се посвещава все на благотворителни каузи - за рака на гърдата, за подпомагане на сираци. Заедно със съпруга ѝ създават инициативата “Българската Коледа”. Предпочита да се изявява на събития, свързани със социални, културни и образователни теми. По нейна покана през 2005 г. първата дама на САЩ Лора Буш приема двете да поемат заедно патронаж на проекта “Българо-американски библиотечен обмен”, осигурила книги и онлайн услуги за библиотеките в много български градове. Проектът е финансиран от Държавния департамент на САЩ. През 2007 г. с първата дама на Германия Ева Кьолер откри в Пловдив информационен център за редки болести. Същата година с Людмила Путина участват в кръщаването на Център за руски език в Софийския университет.

Юлияна Плевнелиева

не пожела да е първа дама

За Юлияна не може да се напише много. На 37 години отказа да застане публично до съпруга си - президента Плевнелиев, и да стане първа дама. Няма нито една медийна изява, нито едно интервю.

Знае се, че е родена на 28 януари 1975 г.

Завършва Втора английска гимназия в София. След това учи право в Нов български университет. Омъжва се за Плевнелиев през 2000 г., има три момчета. Най-голямото от тях - Филип, почина внезапно на 14 г. от сърдечно заболяване през лятото на 2015 г.

В края на 2017 г. Юлияна и Плевнелиев се развеждат.

Според “Уикипедия” през 2003 - 2004 г. Юлияна Плевнелиева е координатор на Българската ИДЛО алумни асоциация. Специализира финанси в Международното висше бизнес училище в съвместната му програма със “Сити Юнивърсити Сиатъл” във Вашингтон.

През 2004 г. започва работа в интернет отдела на “Икономедиа”. Според информация в други сайтове напуска издателството малко преди съпругът ѝ да стане президент, за да създаде своя фирма.

Във фейсбук Десислава

Радева си намери мястото -

критикува нощем

“Не съм първа дама, нито пък съм фърст лейди. Съпругата на президента съм. (...) Не командвам президента, нито му казвам как да управлява държавата. Именуването ми като “генерал Деси” е добър опит в старанието да се внушава, че генералът е под чехъл. Но генералът в нашето семейство е само един и в настоящия момент е президент. (...) С твърденията, че съм тъпа селска пръчка, няма да ви губя времето. Истинските дами, които ме определят като проста селянка, вероятно имат право на такъв език.” Това написа Десислава Радева във фейсбук в първите дни от новото си амплоа.

Влезе на “Дондуков” 2 на 47 години. Родена е на 9 юли 1969 г. в Бургас. Зодия Рак.

Завършва финанси и кредит в УНСС. Специалист по комуникации и маркетинг. Няколко години работи със Слави Трифонов - първо в “Каналето” през 1994 г., а по-късно и в “Хъшове”. След това е пиар на Българска музикална компания - продуцентската компания на Слави. Когато пътищата им се разделят, тя става личен асистент на генералния мениджър за България на “Хайнекен”.

2 години е част от организацията на форум за комуникации, който се провежда в швейцарския град Давос веднага след Световния икономически форум. С Радев се познава от 1987 г., когато той е лейтенант в базата в Равнец, а тя е ученичка в Бургас. Дълги години са само приятели, които се виждат много рядко. Докато две десетилетия по-късно не се откриват отново, вече с други очи. По това време и двамата са в щаба на военната авиация. Тя започва като финансист. А когато Радев става началник на ВВС, работи допълнително и към канцеларията му, занимавайки се с комуникации. Това е случаят, за който двамата бяха обвинени в конфликт на интереси, но последвалата проверка не доказа нищо.

Омъжва се за Радев тайно през август 2016 г., когато стана ясно, че той ще е кандидатът на БСП за президент. И за двамата е втори брак. Десислава е била съпруга на настоящия зам.-шеф на червената група в парламента Георги Свиленски. От него има син Страхил. А Радев има две деца от бившата си съпруга Гинка - Дарина и Георги.

Създаде гражданско сдружение “Живата вода на България”, чиято цел е да пази българските традиции, фолклор, занаяти и обичаи. Сдружението имаше няколко инициативи - запозна съпруги на посланици с българските традиции, организира състезание по български език за ученици.

За разлика от предшественичките си, Десислава е много активна. Вероятно защото при предишните първи дами социалните мрежи не бяха така развити. Много често в късните часове на нощта тя публикува постове във фейсбук.

Очевидно Десислава има позиции по много теми, които засягат нея или държавния глава, и предпочита да ги прави публични.

Харесвана или не, новата първа дама показва, че тя е много различна от всички досегашни съпруги, влезли в президентството. Не се притеснява да държи ръката на своя съпруг.

Промени коренно стила си от първото появяване в нощта, когато Румен Радев бе избран, и критиците ѝ трябва да признаят, че Десислава няма проблем да позира сред останалите първи дами в света. Вероятно пак заради социалните мрежи и мобилните връзки, Десислава попадна в един от малкото скандали, в които са се замесвали президентските съпруги у нас. За последно името ѝ бе забъркано в скандал между НСО и полицията, заснет от очевидец пред столичен магазин за дрехи.

Райна била бременна, чакала първо дете

Райна била бременна, чакала първо дете

Лъжа е, че фолкпевицата е бременна. “НЕ СЪМ бременна и никога не съм била, нито е в плановете ми засега! Край вече с хипотезите! Мерси!”, написа Райна в профила си във фейсбук преди няколко дни, след като мълвата, че чака първо дете, обиколи всички жълти издания. Малко след това обаче тя изтри публикацията.

Биляна: Започвам нов живот

Биляна: Започвам нов живот

Бившата приятелка Валери Божинов - сръбкинята Биляна Дол, окончателно даде да се разбере, че няма никакво намерение да прости на българина. Двамата се разделиха наскоро, а тя изтъкна като причина изневерите на футболиста. Силиконовата брюнетка пусна пореден пост в социалните мрежи по темата. "Днес затварям вратата на миналото и отварям тази на

Деси Цонева взе фамилията на мъжа си, вече е Стефанов

Деси Цонева взе фамилията на мъжа си, вече е Стефанов

От 6 юли Деси Цонева вече носи друга фамилия - тя се казва Стефанов. В Световния ден на целувката тя каза “да” на любимия си мъж Явор Стефанов само пред най-близките хора и взе неговата фамилия. “Признавам, че да нося името Стефанов ме кара да се чувствам различно. Някак вече съм си официално негова, макар в медийните среди да си оставам Цонева”,

Кейт помагала на Меган да изчисти негативните коментари около себе си (Снимки от Уимбълдън)

Кейт помагала на Меган да изчисти негативните коментари около себе си (Снимки от Уимбълдън)

След като през последните месеци непрекъснато се коментират изострените отнишенията между съпругите на британските принцове Хари и Уилям, днес Меган и Кейт показаха приятелските си отношения на финала на Уимбълдън. Двете херцогини бяха в кралската ложа и с усмивка гледаха играта на една от най-добрите приятелки на Мега - тенисистката Серина Уилямс.

Мария Игнатова отново в „Господарите“

Мария Игнатова отново в „Господарите“

Мария Игнатова се върна в "Господари на ефира", но в онлайн версията му, и то за един епизод. След като преди месец Зуека и Рачков заснеха първото предаване "Господари на уеба", сега блондинката и нейната екранна половинка Румен Угрински водят втория епизод. Освен дежурните бъзици с отлива на туристи от родното Черноморие и критики към

Кубрат Пулев и Андреа са се разделили

Кубрат Пулев и Андреа са се разделили

Твърде съм млада за сватба и твърде стара, за да участвам в детински игри - наслаждавам се необвързания живот. Tова написа в инстаграм профила си певицата Андреа, която дълго време имаше връзка с боксьора Кубрат Пулев. Често двойката получаваше въпроси, свързани с евентуална сватба и бъдещо поколение.

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има много раненислед експлозия взавод в Централен Китай Пекин, 19 юли /БТА/Мощна експлозия разтърси днес в завод за газификация в Централен Китай. Взривната вълна изпотроши прозорците на сгради на разстояние до три километра от взрива. Много хора бяха ранени, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Франс прес.Взривът отекна в 17.45 ч.

В сряда убиецът на 34-годишния Рейхан Джевдет, който бе намерен обгорен в гората край село Вълнари, е екстрадиран и предаден на българските власти, съобщиха на специален брифинг окръжният прокурор Маргарита Георгиева и директорът на полицията в Шумен Ялчън Расин. Срещу 21-годишния Юзджан Лятиф задочно бе повдигнато обвинение за умишлено убийство

87-годишният Стефан Янев е ликвидиран, след като разкрива, че трите му внучки са държани под ключ от родителите им “Помощ, помощ. Пребиват ме. Няма ли кой да ми помогне?”, стене възрастен мъж. “Ще те пребия, докато не умреш, все ще те бия”, крещи разярена жена. Виковете огласят площадката на втория етаж в бл. 741 в столичния кв. “Люлин”.

Ганчев бесен на "червените"

Как ще изглеждат звездите на стари години (Галерия)

Миро, Деси Цонева, Валери Божинов, Сам Смит и Кевин Харт се състариха с мобилно приложение Как ще изглеждам, като остарея? Това е въпросът, въртящ се в главата на повечето хора,

Манолова тича по задачи

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща.

Отложеният старт за индийската лунна мисия "Чандраян-2" е насрочен за 22 юли

Стартът на индийската лунна мисия "Чандраян-2", който беше отложен поради технически причини на 15 юли, е насрочен за понеделник, 22 юли, предаде ТАСС.

Кейти Пери бори стареенето с клизми

Кейти Пери разказа за своите нетрадиционни методи за борба със стареенето в интервю за австралийско радио, предаде "Дарик". Певицата прилага очистващите практики на Panca Karma.