Мис Москва 2015 на трона до краля на Малайзия, но само за три години

l Рускинята прави много жертви, за да се врече на монарха

l Готова е да го дари с наследници, каквито той още няма

Мис Москва 2015 Оксана Воеводина ще остане на трона до краля на Малайзия Мухамад V само до 2021 година. В страната действат уникални разпоредби, като на всеки пет години управниците на деветте щата, оглавявани от представители на кралското семейство, избират помежду си нов монарх - върховен султан. Реалната изпълнителна власт е в ръцете на премиера, но престижът на короната е неоспорим. Мухамад V се възкачва на престола през 2016 г. и след три години ще трябва да го отстъпи.

Така 25-годишната красавица ще има малко време да блести като кралска особа, макар официално да няма право да носи титлата кралица, полагаща се само на коренни малайзийки. Оксана със сигурност планира да остане предана съпруга на по-възрастния с 24 години султан на консервативния ислямски северен щат Келантан.

Московската миска дори се готви да дари настоящия монарх с наследници, които в бъдеще може да седнат на трона.

Негов престолонаследник в момента е по-младият му брат Тенгку Мохамед Фаиз Петра.

Мухамад V очевидно копнее за свои деца и е “много загрижен”, че все още няма такива. Двойката е посетила клиника за плодородие в Германия дни преди разточителната им сватба в Москва.

Възможно е липсата на потомство да лежи в основата на провала на първия брак на султана на Келантан с Тенгку Зубайдах бинти Тенгку Норудин бин Тенгку Муда, малайзийка с кралско потекло. Двамата се развеждат през 2008 година, а след тази раздяла Мухамад V се записва в историята като първия “Янг ди-Пертуан Агонг” (титлата, носена от върховния султан, буквално означава "Който е направил Господ" - бел.ред), който царува без законна половинка (с титлата “Раджа Пермаисури Агонг”).

Твърде вероятно е самата Оксана да има неуспешен брак зад гърба си, тъй като по време на бляскавата си кариера носи фамилията Воеводина, а се врича на краля на Малайзия с името на баща си - Горбатенко.

Според хора от обкръжението на миската нейният път се е пресякъл с този на монарха в Европа преди 18 месеца. Двамата се срещнали по време на събитие, на което рускинята е промотирала елитни часовници.

Любовта им, изглежда, се разпалва достатъчно силно, за да накара Оксана да направи сериозни жертви - да се откаже от кариерата, религията и досегашния си начин на живот, за да се омъжи за краля. Красавицата приема исляма през април, забулва се и взема името Рихана Оксана Горбатенко.

Смяната на религията за нея е задължителна, като се има предвид, че Мохамад V е известен като благочестив мюсюлманин. В своите пътувания в чужбина той винаги е придружаван от своя ислямски учител, а като монарх се смята за символичен ръководител на исляма в страната.

Така, след като рускинята предприема нужните стъпки, се стига до пищна венчавка в края на ноември в луксозното предградие Барвиха в руската столица. Кралят, разбира се, бил облечен в традиционни малайзийски одежди, а неговата избраница била с впечатляваща бяла булчинска рокля. На тържеството не се сервирал алкохол, а храната била според нормите на Корана халал.

Московската кралица на красотата израства в Ростов на Дон, а баща й е хирург ортопед. Само на 17 г. заминава за столицата, където през 2015 г. грабва титлата на най-красивата. Докато още е Воеводина, тя е споделяла, че попада в този конкурс случайно заради своя приятелка, която обаче отпада от надпреварата. 32 други хубавици не успяват да се преборят с Оксана за короната, която пък след триумфа си заявява, че директно отива да хапне в най-близката сладкарница.

Още преди да стане Мис Москва, хубавицата работи като модел в Италия, САЩ, Китай, Тайланд, а впоследствие се изявява и като дизайнер на дрехи и бански. Завършила е Бизнес факултета на елитния руския икономически университет Плеханов.

Смирената днес кралска съпруга не крие, че някога е била истинска разбойничка.

“Харесвах скейтъри и байкъри, момчетата, които обичаха да влизат в надпревари. Самата аз карах колело. Бях най-високата и най-слабата в училище и се притеснявах от това. В университета обаче осъзнах, че това е моята силна страна.”

Със сигурност външният вид е това, което от пръв поглед успява да й спечели и кралското внимание. И днес Оксана заема мястото си до Мохамад V с пълното име Тенгку Мохамед Фарис Петра ибни Тенгку Исмаил Петра, който се възкачва на престола като един от най-младите крале на Малайзия.

Тогава е на 47 години, едва на половината от възрастта на султан Абдул Халим Муаджам Шах, който на 89 г. беше най-старият монарх в страната.

Мохамад V е получил образованието си в някои от най-престижните английски университети. Като изявен филантроп работи за насърчаване на благосъстоянието на народа си. Монархът се стреми да популяризира също здравословния начин на живот и единството сред своите хора, като за целта е провеждал масови разходки на открито.

Кралят е почитател на екстремните спортове. Обича автомобили, офроуд шофиране, стрелба с лък и предизвикателства за издръжливост. Също така има афинитет към конната езда, голфа, футбола и боулинга.

Според редица издания неговата нежна природа е издавана и от привързаността му към животните - той отглежда много котки, коне, птици и какви ли още не любимци в дома си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене