Що е позитивно хранене и как се отслабва с него

Ако не харесвате диетите, системата на позитивното хранене е за вас. Правилата са прости: не гладувайте, не преяждайте, яжте истинска храна, а не хранителни добавки и витамини, гответе и се наслаждавайте на ястията.

В началото на тази система на хранене е британският нутриционист Джон Юдкин. В далечната 1950 г. той предупреждава, че градският човек от западния свят се храни противоестетсвено заради излишъка от захар и бяло брашно в менюто му. Този хранителен режим нанася непоправими щети на сърдечносъдовата система, води до затлъстяване и диабет и намалява средната продължителност на живота.

В началото на 21 век хранителният експерт Майкъл Полан отбелязва, че е налице истинска катастрофа – в менюто на съвременния човек реално лиспват натурални продукти, които не са преминали през технологична обработка. Хората живеят от промишлени, химически обработени меса, хляб, захар и техните заместители.

Жителите на големите градове са забравили умението на предците си инстинктивно да различават полезната от вредната храна. Лекарите и учените разграничават вредни и полезни вещества в продуктите (витамини, холестерол, мастни киселинии т.н.) и изучават съотношението между тези съставни части, а ние механично следваме препоръките им. Научните данни обаче често са базирани на хипотези и водят до притивиречиви и често не съвсем безкористни изводи. Диетологията също вече се е превърнала в индустрия, затова не можем да й имаме безрезервно доверие. В отговор на тези процеси системата за позитивно хранене предлага отказ от псевдонаучните диети и връщане към истинската храна.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене