МК дава 500 хил. лв. на "Как живеем" да участва във Венецианското биенале

Проектът „Как живеем” с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков спечели конкурса

Проектът „Как живеем” с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков спечели конкурса за национално участие във Венeцианското биенале през 2019 г.

Това обяви на пресконференция в Националната галерия председателят на конкурсната комисия и директор на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева. Тя посочи, че избраният български проект се вписва в цялостната концепция на събитието. По думите на Филева при избора на журито са предпочетени проекти, в които е имало общочовешки идеи, тъй като принципът на избор е бил проектът да „говори” на език, който разбират всички. 

58-то издание на Венецианското биенале ще се състои от 11 май до 24 ноември. Мотото му е "Да живееш в интересни времена" и негов куратор ще е Ралф Ругоф. Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, отбеляза, че за първи път е създаден статут за участие на България в събитието.

Екатерина Джумалиева от Министерство на културата уточни, финансирането от МК за Биеналето ще е около 500 000 лв.
Кураторът на спечелилия проект Вера Млечевска посочи, че Лазар Лютаков и Рада Букова са успели да предложат произведение, което да е адекватно на пространството.

Рада Букова е родена през 1973 в София. Живее и работи в Париж и София. Завършва специалност "Сценография" в Националната художествена академия през 1997. През 2002 се дипломира във Висшето училище за изящни изкуства (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts), Париж. Работи с видео, скулптура, звук, инсталация и пърформанс. Носител е на наградите за съвременно българско изкуство на М-Тел за 2009 и наградата БАЗА 2008 г.

Лазар Лютаков е син на известния скулптор Стефан Лютаков, от 20 години живее и работи във Виена, където е завършил Академията за изящни изкуства. Работи в областта на инсталацията, фотографията, живопис.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа

Напишете дума/думи за търсене