Новата обсерватория "Спектър-РГ" ще извършва подробни наблюдения на цялото небе

Космическата обсерватория "Спектър-РГ" ще може да извършва детайлни наблюдения на цялото небе, предаде ТАСС. Това заяви завеждащият отдела за астрофизика на високите енергии в Института за космически изследвания на Руската академия на науките Михаил Павлинский.

По думите му, научните задачи пред новата обсерватория "Спектър-РГ" не са същите като тези пред радиотелескопа "Спектър-Р", който бе изстрелян през 2011 г. "На практика това е друга насока - каза Павлинский. - Главната задача пред "Спектър-Р" бе да се изследват космически обекти със свръхвисока ъглова разделителна способност в рентгеновия диапазон. "Спектър-РГ" ще има за задача да направи детайлно наблюдение на цялото небе в рентгеновия диапазон на дължината на вълната."

Ученият поясни, че през първите четири години космическата обсерватория ще може да създаде най-"чувствителната" карта на небето в рентгеновия диапазон. "Спектър РГ" ще стане първият руски апарат, достигнал точката на Лагранж L2 - точка, в която гравитационните сили на Слънцето и Земята се уравновесяват. Затова обсерваторията ще остане неподвижна в системата Слънце-Земя, на разстояние 1,5 милиона км от Земята. Обсерваторията ще е снабдена с два рентгенови телескопа - произведения в Германия eROSITA и ART-XC, който е проектиран в Русия.

Павлинский отбеляза също, че с помощта на "Спектър-РГ" ще може да се открият няколко милиона ядра на активни галактики със свръхмасивни черни дупки.

Изстрелването на "Спектър-РГ" няколко пъти бе отлагано и засега е планирано за април.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене