10-годишното предизвикателство - нова фейсбук мания или манипулация

Димитър Бербатов показа колаж със снимка от сега и от преди 10 г.

Хиляди смятат, че с публикуваните снимки социалната мрежа създава алгоритъм за лицево разпознаване

С началото на 2019 г. се появи първата интернет мания - “10-годишното предизвикателство”. Хиляди потребители публикуват свой колаж със снимки от днешни дни и от преди 10 години. Първите, които направиха това, бяха популярни холивудски личности като Мадона, Кристина Агилера, Никол Шерцингер, Дженифър Лопес, Бенедикт Къмбърбач и др. Тази седмица трендът завладя и известните българи. В предизвикателството се включиха Димитър Бербатов, Александър Кадиев и екранната му половинка Десислава Стоянова, Азис и др. Появиха се и много шеговити колажи, като футболния клуб “Литекс” през 2009 г. до ЦСКА през 2019 г. Други потребители пък използваха предизвикателството, за да засегнат глобални социални проблеми, като покажат разрушени градове вследствие от войните в Близкия изток например.

На пръв поглед забавната и безобидна мания може да се окаже доста опасна манипулация. “Благодарение на предизвикателството сега фейсбук разполага с огромна база данни от настоящи снимки и такива от преди 10 г.”, смята американската писателка Кейт О'Нийл. Според нея социалната мрежа се опитва да разработи алгоритъм за лицево разпознаване, който лесно ще предвижда как остарява всеки потребител. Появиха се хиляди привържаници на конспиративната теория.

“Тези колажи станаха популярни от само себе си и фейсбук няма нищо общо с тенденцията”, каза говорителят на социалната мрежа. Той напомни, че вече съществува опция за лицево разпознаване, но тя може да се изключи от потребителите.

В предизвикателството се включи Александър Кадиев.
В предизвикателството се включи Александър Кадиев.
Десислава Стоянова е била бременна преди 10 г.
Десислава Стоянова е била бременна преди 10 г.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене