Донков, Кърджилова и любовниците им в Народния

Еротични сцени в отворен щастлив брак показват актьорите

Постановката "Любовникът" на режисьора актьор Деян Донков, излязла в камерната зала на Народния театър, е елегантен прочит на известната пиеса на Харолд Пинтър от еротичния му цикъл. Тя свидетелства, че Деян вече умее да се самоограничава - особено в сцени, които са майсторски направени и могат да пленят публиката. Останалото е чувство за визия.

Това чувство тръгва още на двата входа за камерната зала, където Донков и Радина Кърджилова, негова съпруга и муза в спектакъла, посрещат всеки зрител и радушно разменят няколко думи с него. Когато двамата се запътват към сцената, представлението започва.

Ричард (Донков) сяда на стол на първия ред отстрани, готов да се върне от работа в кантората, а жена му Сара (Кърджилова) го чака и се шляе около мебел в центъра на сцената, измислена от художника Никола Тороманов като забулено легло и одър, покрита с плат. Всъщност еротичните кадри заедно с Деян и Радина по бельо не въздействат особено силно, колкото се очаква, тъй като спектакълът бе забранен за ученици до 16-годишна възраст.

Всъщност не може да се каже, че пиесата е еротична. По-скоро е смешна. Донков е оставил комични капани в отношенията между Ричард и Сара, които да накарат зрителя да се сети, че те не са тъй искрени и в тях има "двоен стандарт". Със сигурност обаче "Любовникът" на Донков и Кърджилова е за по-интелигентната публика.

Двамата разиграват различни ситуации
Двамата разиграват различни ситуации

Още в началото на представлението е хвърлена уловката - Ричард пита жена си дали нейният любовник си е тръгнал. Той се сърди, че мъжът нещо е зачестил гостуванията си. И подхвърля въпроса дали Сара, докато прави секс, се сеща, че мъжът й в този момент прави сметки в кантората си. Тя пък от своя страна се защитава, че по същото време той вижда своята ку..ва, така че са квит. Това отворено семейство ли е? Модерно семейство без дълбоки чувства ли е? Всичко ще се окаже обратно на предположенията ни. Сара и Ричард се обичат повече, отколкото допускаме. Това особено се доказва, след като във връзката се намесва брачен консултант. Пинтър се подиграва на съвета му с любовника, "измислен" персонаж, който участва в играта на съперничество с Ричард, не без помощта на Сара. Не тя, а той разваля играта в третата част обаче, когато представлението се обърква с внесените реплики от любовника Макс, друга роля на Ричард. Тази част се услажда на Деян Донков, който с удоволствие задълбочава агресията на барабата Макс срещу Сара в ролята на уличница. Двамата се забавляват в грубостта и сцените на измислените персонажи. И видимо им личи.

Любовта им сменя всички настроения
Любовта им сменя всички настроения

Текстът на Пинтър е писан през 60-те години на миналия век, но Деян Донков го прави модерен и валиден за всяко семейство извън каквито и да е социални граници.

Можете да гледате постановката в Народния театър на 20 януари, 10, 20 февруари и на 14 и 27 март.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене