Отбелязваме 15 години от смъртта на писателя Йордан Радичков

Йордан Радичков

С панихида в храма "Рождество Богородично" в Берковица днес бе отбелязана 15-тата годишнина от смъртта на писателя Йордан Радичков - роден в близкото село Калиманица.

На панихидата присъстваха кметът на Берковица Милчо Доцов, общинското ръководство, общински съветници, краеведи, граждани от Берковица и околността, учители от гимназия "Иван Панов", в която е учил Йордан Радичков и приятели на големия писател, който е единственият българин, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература.

Панихидта не е случайно точно в този православен берковски храм, тъй като Радичков приживе го е посещавал многократно. Като дете той губи временно говора си и след молитви в храма той му се възвръща и Радичков отново проговаря още на път от Берковица към родното му село Калиманица, припомни кметът на Берковица Милчо Доцов.

Йордан Радичков е роден в село Калиманица, което сега не съществува, тъй като е останало на дъното на язовир "Огоста" при строителството му преди 35 години. Той учи в Берковица, а след това живее в София. Сюжети за творчеството си Радичков черпи основно от родния си край и "прекрасния български северозапад", както той го нарича. Радичков умира на 21 януари 2014 година, а до днес творчеството му е преведено на над 50 езика. В Монтана и Берковица са изградени паметници на големия писател, а централният площад в Брековица носи неговото име.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене