"Рейнджърс" възкръсна с Джерард

"Рейнджърс" доживя отново победа в дербито със "Селтик"

Стиви Джи е гласен за заместник на Клоп в "Ливърпул"

След 7 години мъки славният "Рейнджърс" възкръсва начело с легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард! Спечелилият рекордните 54 титли на Шотландия гранд за първи път от 2012 г. насам победи големия си съперник "Селтик" и отново се бори за шампионската корона. Новобранецът в професията Стиви Джи успя да натрие носа на един от бившите си треньори - Брендън Роджърс. Двамата бяха на крачка от спечелването на титлата в Англия през 2015 г. с "Ливърпул".

Именно под ръководството на Роджърс започна залезът на славната кариера на Джерард, който се оказа излишен на "Анфийлд" през 2015-а. Три години по-късно бившият халф започна първата си работа като мениджър в мъжкия футбол и преди мачовете този уикенд делеше първото място в Шотландия с равни точки със "Селтик".

Победата над "детелините" е най-голямата радост на "Рейнджърс" след шумния фалит през 2012 година. Тогава със сложна схема бе създаден нов клуб чрез компанията "Севко", която изкупи активите на стария и плати около 10% от натрупаните дългове за над 100 млн. паунда.

За феновете на "Селтик" и голяма част от тези на останалите клубове в Шотландия "Рейнджърс" умира през 2012-а. Те наричат клуба "Севко", а преди три години се изгавриха с историята на големия си съперник. Преди дерби за купата привърженици закупиха страница във вестник, в която написаха следното: "Играем с отбор, основан през 2012 година, тъй като старият "Глазгоу Рейнджърс" бе закрит заради фалит. Мачът ще бъде интересен, тъй като ни е първи с този нов отбор...".

Омразата между двата гранда далеч не е само футболна - феновете на "Рейнджърс" са върли протестанти, а тези на "Селтик" - католици. Първите са верни до гроб лоялисти на Британската империя, докато другите са предимно от ирландски произход и искат скъсване с Короната. Политическото противопоставяне е Британия срещу Ирландия, за Шотландия никой не говори...

Въпреки всичко дербито, наречено "Старата фирма", отново е тук, а "Селтик" и "Рейнджърс" водят люта битка за титлата. Интересът към първенството е много по-голям и тръпката от голямото съперничество я има. А Стивън Джерард може да се превърне и в "синя" легенда само за една година, ако спечели съревнованието с бившия си мениджър Роджърс.

Джерард и Роджърс водят жестока битка
Джерард и Роджърс водят жестока битка

Неслучайно Стиви Джи е спряган за наследник на Юрген Клоп в любимия си "Ливърпул", когато се стигне до края на ерата на германеца на "Анфийлд".

"Когато Клоп реши да напусне "Ливърпул" в далечното бъдеще, изглежда все по-вероятно, че Джерард ще е перфектният човек, който може да поеме тима. Ако продължава да се развива така, ще бъде готов за негов заместник", смята бившият играч на "Ливърпул" и водещ анализатор на Острова Джейми Реднап.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене