"Кралицата на Шотландия"е кралица и на Африка

Марго Роби и Сирша Ронан в главните роли

Чернокож британски лорд - твърдо не 

"Исторически", "биографичен" - могат ли тези жанрове да опишат "Кралицата на Шотландия", който тръгва на 25 януари по кината?

Ако човек чете синопсиса - да. Сценарият се върти около сблъсъка на две от най-известните жени в историята - Мария Стюарт и Елизабет Първа.

Сирша Ронан е в ролята на харизматичната Мария Стюарт, която едва 16-годишна става кралица на Франция. Овдовява две години по-късно, но вместо да се омъжи отново във Франция, решава да се завърне в Шотландия и да предяви претенции към трона. Но Шотландия и Англия вече са под властта на кралица Елизабет (ослепителната Марго Роби, която тук бавно потъва в блатото на параноята и омраза под пласт грим и разчорлена перука).

Твърдо решена да управлява, Мария предизвиква Елизабет. Предателства, бунт и конспирации са част от битката между две силни жени, които ще променят хода на историята. Едната ще триумфира, а другата остава в тъмницата за 19 години. Накрая е осъдена за държавна измяна и екзекутирана - клъцват й главата.

"Съпернички в един свят, доминиран от мъжете, двете братовчедки трябва да вземат решение дали да заложат на брака или на независимостта си", гласи рекламата на филма. Наистина ли този свят е доминиран тотално от мъжете? Защо ли тогава има не една, а две кралици? Наистина ли две жени с толкова власт търсят "независимост в брака"?!

Но отровният феминизъм настрана - във филма, който, пак припомняме, е "исторически" и "биографичен", със солидно присъствие са се уредили азиатци, чернокожи и латиноси. По дяволите, дори лорд Томас Рандолф, един от най-приближените на кралица Елизабет Първа, е чернокож.

Колко прогресивно!
Колко прогресивно!

Как освен като подигравка може да бъде изтълкуван този кастинг? Защо и Левски, и Ботев, и цар Симеон Велики да не ги "превърнем" в чернокожи? Или още по-добре - в цигани! Пък може и да капне някое евро по програма за интеграция...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене