Поредица вулканични изригвания убила динозаврите

Снимка: Pixabay

Ако досега сте знаели, че падането на астероид е предизвикало изчезването на динозаврите, ще е добре да научите, че причините за изчезването им вероятно са по-комплексни и че вулканични изригвания може също да са изиграли своята роля, коментира Франс прес, цитирана от БТА.

Две изследвания уточняват познанията за чудовищни вулканични изригвания, продължили стотици хиляди години през период, който обхваща масовото изчезване на видове преди 66 милиона години в края на кредата. До 80-те години на миналия век доминираше теорията, че вулканична дейност е предизвикала изчезването на динозаврите, изхвърляйки в атмосферата пепел, прах и газове, които бързо променили климата. По-късно бе открит кратерът Чиксулуб в Карибско море, образуван от падането на астероид.

Вследствие на падането му били изхвърлени толкова много отломки и прах в атмосферата, че Земята се охладила, фотосинтезата се забавила и от лицето на планетата изчезнали динозаврите и три четвърти от всички срещащи се по онова време видове. Оттогава дебатите продължават, що се отнася до съответните последствия от падането на астероида и от вулканичната дейност върху климатичните промени и екосистемата.

Сега двата екипа успели да датират много по-прецизно потоците лава. "Подредихме с голяма прецизност събитията в края на кредата", заяви съавторът на едното изследване Лоик Вандерклуизен от университета Дрексел във Филаделфия. Става въпрос за гигантски потоци лава от Деканското плато в Индия, от които били взети проби. Те били анализирани с усъвършенствани методи за датиране чрез изследване на радиоактивността на някои съставки в лавата и седиментите. "На някои места в този район потоците лава и днес са с дебелина 1200 метра", отбеляза ученият.

Новите датирания на двата екипа съвпадат - единият екип установил, че поредицата вулканични изригвания започнала точно преди изчезването на видовете, докато изследването на другия екип не е толкова прецизно, но навежда на мисълта, че повечето потоци лава изтекли след образуването на кратера Чиксулуб. Получените резултати потвърждават виждането, че мега земетресение с магнитуд 11, предизвикано от падането на астероида, е отключило поредица вулканични изригвания, които продължили 300 000 години.

"Основният въпрос е да разберем дали ако астероидът не се бе блъснал в нашата планета, щеше да се стигне до масово изчезване на видове вследствие на вулканичната дейност. Засега нямаме отговор", отбеляза съавторът на другото изследване, експертът по геонауки Блеър Шьоне от Принстънския университет.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. "Сайънс". 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене