Голям залък лапни,голям "Уют" не снимай!

Камен Донев е пред и зад камера

Камен Донев с режисьорски дебют

Камен Донев атакува големите екрани в петък с режисьорски дебют - лентата се казва "Уют".

Като повечето БГ филми и този опитва да събере "вся и всьо" от и за живота в два часа. Може би ако някой реши да направи непретенциозен филм, има шанс нещо да се получи. Не е лошо и някой ден да спрем да копираме Емир Кустурица. И да престанем с театралния изказ пред камера. И да осъзнаем, че "филм" е нещо повече от събрани накуп сцени. И че има друг вид хумор освен истеричната пародия и друг вид драма освен патетичната мелодрама. И... така нататък.

В "Уют" героят на Камен Донев (освен режисьор той е и актьор) взема саксофон играчка, слага го пред устата си и тананика фолклорен мотив. До него седи отегчена тийнейджърка. "Срам те е от българската народна музика, нали?!", недоволен е героят на Камен Донев. Това всъщност е основното послание, задачата на лентата е да докаже, че всъщност не е толкова лошо тук. Има "Уют" и в лудницата, наречена родина.

Хубава задача, но вместо филм ще гледате колаж от скечове, като половината образи идват директно от култовото 90-тарско шоу "Улицата", а другата половина идват от цеха за рециклирани образи на Кустурица. Героите са извадени от чувала със стереотипите с цел пародия на пародията - номер, който минава само при големите майстори на киното. Ситуациите пък са толкова типични, че вече минават за модерни народни приказки. Не търсете оригиналност в "Уют".

Лентата тръгва в петък
Лентата тръгва в петък

В центъра на сюжета е едно голямо семейство, чрез което се нищят темите за любовта, омразата, драмата, съседите, богатството, безпаричието, емигрирането, живота, смъртта, а като герои откриваме мухльото-ерген, който пуска тото, властната тетка, съседите с бормашината, отегчената младеж без корени, патриотичната глава на семейството, приятели и зложелатели.

Става ли грозно, когато българин спечели милионите от тотото? Умеем ли да печелим (и губим) от живота? Вижте филма, но не очаквайте кино.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене