Петокласник взе блестящо изпит в университет, бил с 40 градуса температура

Митко и партньорката му по танци вече са спечелили 17 златни медала.

Димитър Самаров от Асеновград е студент и ученик едновременно - това се случва за първи път у нас

Едно 11-годишно момче от Асеновград смая с уменията си цяла България. Петокласникът Димитър Самаров от училище “Княз Борис Първи” е вече студент в единствения у нас Софтуерен университет Soft Uni. В същото време е пълен отличник и в училище. Успехите му трогват до сълзи неговите преподаватели.

“Аз съм инженер, но Митко разбира повече от мен. Гордост е за един учител, когато възпитаникът му го е надминал”, казва Полина Силова, която ръководи клуб “Компютър” в града.

Наскоро момчето

взе първия си

изпит в

университета с

250 точки от

300 възможни

Вузът качи неговото постижение на официалната си страница.

“Задачата беше за приятели, които пътуват за чужбина. Трябваше да се изчисли колко пари са им нужни. Въвеждаш параметрите, измислих програма, която приемаше 8 хода и проверяваше всеки от случаите”, обяснява Димитър.

Миналата година той разбрал, че Soft Uni ще проведе безплатно обучение в 20 населени места, сред които и Асеновград. Нямало ограничения за възраст и Митко пожелал да се запише. Родителите му го подкрепили.

Курсът се провеждал в Асеновград и продължил около 2 месеца. След това момчето се явило на онлайн изпит. Изкарало 5,59 и така било прието във вуза. Лекциите се провеждали дистанционно по интернет три пъти седмично от 18 до 22 ч. На 10 март т. г. Митко отишъл в София за първия изпит в Soft Uni.

“Беше с почти 40 градуса температура. По никакъв начин не можахме с баща му да го накараме да отложи за друга дата. Влезе в зала с 300 души, всички по-големи от него, но изобщо не беше стресиран”, разказа майката Ралица Самарова. Притеснена, тя чакала навън, когато започнали да излизат младежи. Казали, че изпитът бил много сложен. Накрая се появил и Митко.

“Не беше толкова труден”, обяснил той. От други хора, които се явили, майката разбрала, че синът ѝ е предизвикал фурор в залата.

Когато

квесторите

поискали личните

карти,

петокласникът

извадил

ученическата

Тогава присъстващите с изумление разбрали, че е само на 11 г.

“Митко беше щастлив, че е успял да се справи, и пожела да му направя снимка пред сградата. Качи я в профила си във фейсбук, където събра стотици лайкове”, споделя Ралица Самарова. Постът в страницата на Soft Uni пък имал над 10 000 споделяния. Така гръмнала новината, че петокласникът е едновременно ученик и студент.

След двадесетина дни Митко трябва да се яви на втори изпит във вуза и се готви за него усилено.

Университетът, в който следва, е частен. Семейството му заплаща таксите, които са около 1000 лева на година. Карат го до София и обратно, въпреки че са много заети със семейния бизнес. Бащата на Димитър - Йордан Самаров, е агроном, а майката Ралица е филолог. Двамата работят в семейната си фирма за крупно земеделие. Майката смята, че държавата не е длъжна да направи нещо за детето. Не ѝ е приятно обаче да чува подмятания от типа “Какъв студент е Димитър? Та той е в частен вуз”.

“Естествено, че държавен университет не може да приеме сина ми в редовно обучение, защото няма още основно образование”, коментира Ралица. Според нея следването на Митко в Soft Uni ще му позволи да вземе лицензирани европейски сертификати, които всеки управител в IT сферата признава. Ралица е сигурна, че с тези документи единственото ѝ дете, когато навърши 18 г., ще може да започне да работи срещу солидно възнаграждение.

Съпругът ѝ Йордан Самаров също

смята, че

бъдещето на

сина му е в

IT сектора

“Той сам се насочи към него. Нито аз, нито майка му сме толкова добре с компютрите. В момента Митко владее до съвършенство интернет”, посочва бащата.

Момчето започва да използва лаптоп още на 3 г. Като всяко дете го привлекли първо игрите. Впоследствие обаче започнал да се интересува от другите възможности на компютрите. “С тях можеш да направиш много неща. Беше ми интересно да ги разучавам”, споделя Митко.

В първи клас

поправил в

училище стар

компютър

от 90-те години. Без проблем се справял и с разблокирване на телефони на съученици и преподаватели, които са си забравили паролите.

В училище “Княз Борис Първи” са убедени, че детето ще се справи еднакво блестящо и в училище, и в университета. “Митко е изключително умен, интелигентен и любознателен. Сигурен съм, че ще бъде новатор в IT технологиите”, посочва директорът Петър Шиков.

Той и колегите му били изненадани, че момчето е кандидатствало във вуз.

“Знаем неговите възможности, но не предполагахме, че ще се запише студент”, добавя Шиков.

По думите му Димитър не се е възгордял от постиженията си. “Той е скромен, изобщо не е разглезен от славата, която го спохожда”, твърдят учителите му. Описват го като много трудолюбив, дисциплиниран и точен. Дете с разностранни таланти. Един от първите членове е на клуба по компютри за деца в Асеновград. На 9 г. станал негов председател. Продължава да посещава заниманията там, въпреки че реално няма какво повече да научи. В училище е участвал и в кръжока по роботика, докато не бил закрит. В момента тренира танци в клуб “Асеновец”.

“С баща му го насърчаваме да спортува, защото така се учи как да печели победи и да губи”, обяснява майка му. От т.г. петокласникът и партньорката му Мануела Аргирова са официално картотекирани като двойка и вече имат

17 златни

медала в

категориите

латино и

стандартни танци

Момчето ходи и на частни уроци по английски. Прави го с желание, тъй като цялата информация в IT сектора е на този език.

“Така си разпределя времето, че да успее да му стигне за всичко. Има изключителна памет. С един път прочитане запомня урока”, посочват родителите му. Те са категорични, че Митко не е лишен от детство, каквито коментари са чули, след като се разбра за успеха му в Soft Uni. Синът им играе с приятелите си, разхожда се с тях по река Чая, карат заедно колела. Един месец през лятото се отдава на пълна почивка - без курсове и уроци. Обича да пътува със семейството си в чужбина, за да опознава други народи и култури.

“Не сме някакви свръхамбициозни баща и майка и не мислим, че отглеждаме гений. Просто подкрепяме сина си в интересите му. Ако след време той иска да се откаже от нещо или да започне друго, ще бъдем зад него”, казва Ралица. Самият Митко приема с усмивка негативните коментари в интернет, че има ограбено детство.

“Видях и двете страни на медала. Едни ме поздравяваха за успеха, а други отправяха критики към семейството ми. Но аз съм като останалите ми връстници. Щастлив съм, че мога да се занимавам с това, което ми харесва”, казва момчето. И добавя, че мечтата му е да стане добър програмист и да има собствена компания. Убеден е, че бъдещето е на IT технологиите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене