Посланикът на Франция събра 100 гости на елзаски специалитети

Шеф Жирарден говори под погледа на посланик Ерик Льобедел и депутатката Мартин Вонер.

Френската област Елзас бе звездата на тазгодишната кампания “Вкусът на Франция” във френското посолство в София. Всяка година събитието обединява стотици участници от цял свят в усилието за популяризирането на френската кухня. То е създадено по инициатива на френското министерство на външните работи и се отбелязва винаги на 21 март. Тазгодишното издание в България е трето поред. По този повод френският посланик Ерик Льобедел покани над 100 гости - политици, дипломати и бизнесмени, в резиденцията си, за да опитат специалитетите на елзаската кухня.

Вкусните ястия бяха приготвени от шеф Ерик Жирарден, който има ресторант в Колмар и е удостоен със звезди “Мишлен”. Прочутият елзаски готвач се бе опитал да представи както популярни, така и доста екзотични ястия, като се започне от конфи от свински гърди с карамелизирано зеле и хапки от охлюви с чесново масло и магданоз и се стигне до пушена змиорка с ябълка и уасаби, фондан от бяла ружа с гевюрцтраминер, въздушни кнедли от щука и много други.

Специален гост на тържеството бе депутатката от партията на Еманюел Макрон “Република напред” - Мартин Вонер. Като елзаска по произход тя заяви, че в кулинарните шедьоври на Ерик Жирарден се усещат историята на региона, фините съчетания, деликатността и най-вече щедростта.

В миналогодишното издание на “Вкусът на Франция” участваха близо 3500 ресторанта в 150 страни, които предложиха четиристепенна френска вечеря, придружена с френски вина и шампанско. Тази година в инициативата се включиха 14 заведения в България от 6 града.

Преживелият много исторически превратности Елзас се намира на границата на Франция с Германия и Швейцария. Основният му град Страсбург е седалище на много европейски институции, сред които Европейския парламент и Съвета на Европа.  

Един от поднесените специалитети
Един от поднесените специалитети

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене