Медици установиха причината за синдрома на внезапната смърт

Снимка: Pixabay

Учени от университета на Айова заключиха, че неспособността на човек да се събуди, когато е с повишено ниво на въглеродния диоксид в кръвта си, може да е причината на синдрома на внезапната детска смърт и за синдрома на внезапната смърт при епилепсия, съобщи сайтът MedicalXpress.

Човек обикновено се събужда, ако по време на сън дихателните му пътища са закрити, например с одеяло. Неправилното функциониране на серотониновите рецептори в средния мозък обаче може да възпрепятства този рефлекс.

Аутопсията на починали от синдрома на внезапната смърт показала, че в мозъците им е налице нарушено функциониране на серотониновите рецептори. Специалистите смятат, че съществува неоткрит досега път, чрез който серотониновете рецептори на участващите в дишането неврони реагират към повишеното ниво на въглеродния диоксид в кръвта.

Серотонинът е сред невромедиаторите, които осигуряват взаимодействието между невроните. Той отговаря за регулирането на физиологични процеси в организма, включително на храносмилането, за усещането за радост и удовлетворение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене