Пробуждането на БНТ

Михаил  Билалов  е водещ на “Стани богат” по БНТ 1.

Все повече хора пред екраните на обществената телевизия

Само година и половина след промяната в програмната схема на БНТ тя значително повиши гледаемостта си, стана по-интересна, а така още по-добре изпълнява обществената си функция.

“Стани богат” – най-интелигентната тв игра, тръгна с нов водещ, и то не журналист, а актьор – изненадващ ход, който донесе само позитиви.

Нейно лице стана Михаил Билалов, допреди това познат на масовия зрител само като Джаро от “Под прикритие”. Той не само умело успя да се разграничи от образа от сериала, но и показа, че със завидната си ерудиция и адекватното си поведение се справя повече от добре със задачата.

Затова и интересът към играта е голям. Показват го не само рейтингите, но и желанието на хората да участват в него – всеки ден между 6 и 8 човека се записват. Досега, за по-малко от година, през стола на богатството са минали 300 души.

Сутрешният блок, съвсем различен от всички други телевизии, увеличи значително гледаемостта си. Не един и двама, а четирима водещи – Ели Гигова, Боряна Каменова, Даниел Михайлов и Илия Илиев, говорят за актуалните събития, търсят мнението на важни и смислени събеседници в студиото.

Центровете на БНТ в Русе, Варна, Пловдив и Благоевград показват и гледните точки дори в най-отдалечените краища на страната.

Промяната засегна не само програмното съдържание, а и цялостната визия на обществената телевизия. БНТ вече е с различен графичен знак - модерен, но в същото време и препращащ към незабравимото минало на телевизията.

Програмите БНТ 1 и БНТ 2 запазиха имената си, а БНТ 3 замести БНТ HD, в която фокусът е върху спорта и развлекателното съдържание. “БНТ Свят” вече се казва БНТ 4 и продължава да се следи с жив интерес от българите зад граница.

Обществената телевизия привлече доказани творци не само като събеседници в предаванията, а и като водещи. Солистът на Държавния музикален театър “Стефан Македонски” стана лице на новото издание за класическа музика и джаз “Вечната музика”.

В “На концерт с БНТ 2” лично директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров разказва на зрителите интересни истории и малко познати факти за именити композитори и безсмъртни произведения. Красавицата Славена Вътова – Мис България 2006, умело води състезателите в новата игра “Спортисимо”.

“Референдум”, в което всеки вторник има публика и реални социологически данни, и дългогодишното предаване “Панорама” си остават гвоздеите в програмата на обществената телевизия, а водещите им – Добрина Чешмеджиева и Бойко Василев, мерило за обективна журналистика. Това показват и данните на ГАРБ, според които има 11,7% ръст в аудиторията на публицистиката по БНТ. Новинарските емисии “По света и у нас” всеки делничен ден са дори с още по-голям ръст – от 16%. Общият ръст в рейтинга на програмата на БНТ 1 за актуалния сезон спрямо предходния е 12,5%, сочат пийпълметричните данни.

Обществената телевизия показа, че не само излъчва качествено филмово съдържание, а и сама прави такова. Последният български сериал, който направи и пусна в програмата си – социалната драма “Денят на бащата”, предизвика сериозна вълна от реакции, както и интереса на филмовите критици. Успехът на шестсерийния филм беше до известна степен предизвестен, след като беше забелязан от международните филмови фестивали още преди да бъде излъчен в българския ефир. Още докато беше на етап проект, той получи признание по време на Дните на драматичните сериали на европейския филмов пазар в рамките на “Берлинале 2017”. По-късно проектът участва във форум за европейски тв сериали във Фонтeнбло, Франция, а големият интерес на зрителите на БНТ показа, че това е един от най-качествените продукти, правен някога за телевизия.

Ето какво казват за промяната в обществената телевизии хора, свързани пряко с нея или които я следят отблизо.

Гергана Паси, член на

обществения съвет на телевизията:

В епохата на интернет

БНТ и БНР имат

по-голям от всякога

дълг към обществото

На мен лично ми харесва новата по-съвременна визия на телевизията и някои програмни решения, които създават усещане за симпатична реална алтернатива. На пръв поглед нещата са дребни и това може би наистина е така, но прави впечатление наборът от качествени филми, предавания като “Стани богат”, “Култура.бг”, та дори и научнопопулярните епизоди на Сънчо. Не споменавам новинарските емисии на БНТ, които за мен си остават най-качествените в целия ефир.

ГЕРГАНА ПАСИ
ГЕРГАНА ПАСИ

В епохата на интернет, свръхкомерсиализацията на частните медии и изкривената медийна среда в България БНТ и БНР имат по-голям от всякога дълг към обществото. Те трябва да са различни, достоверни, свободни, качествени, без да губят от поглед глобалните технологични тенденции. За съжаление, нерешеният проблем с финансирането на БНТ виси като котва и прави трудна каквато и да е по-голяма промяна в националната телевизия.

Христо Хаджитанев, главен

редактор на предаването:

Между 6 и 8 души

всеки ден се

записват за участие

в “Стани богат”

“Стани богат” е най-успешният проект в новата програмна схема на БНТ. Преди да се появи играта, слотът между 19 и 20 ч трудно достигаше 4-5% пазарен дял. В момента той е между 18 и 20% пазарен дял за зрителите между 18 и 49 г. според данните на ГАРБ. Оказа се, че стратегията ни да пуснем именно в този час “Стани богат” е добре обмислена, защото предаването значително разшири разбирането за праймтайм в обществената телевизия.

ХРИСТО ХАДЖИТАНЕВ
ХРИСТО ХАДЖИТАНЕВ

За по-малко от година - предаването тръгна на 1 април 2018 г., през него са минали 300 участници и са раздадени награди над 400 хил. лева. Голям е интересът на хората към “Стани богат” - между 6 и 8 души всеки ден се записват за участие.

Отпадането на предварителния кръг “Най-бързият печели” позволи на максимално разнообразни и различни хора да участват.

В цял свят профилът на водещия е журналистически. Смята се, че така по-лесно може да се установи контакт с участника, да му се помогне с представянето и може да извади от отговорите най-ценната информация. С времето Михаил Билалов, макар да не е журналист, а актьор, много добре влезе в предаването. Той има едно ключово умение - да управлява героя пред себе си, за което му помага професионалният талант. Журналистът на моменти е по-склонен да не акцентира върху самия човек, а върху информацията. Билалов има много добър психолически усет за хората, които седят срещу него, и успява да надгради онова, което участникът му подава. Това кара и зрителите да го харесват.

Александър

Сано, актьор:

Стотици хора

се разпознаха

в “Денят

на бащата”

Знаех, че сме направили нещо качествено със сериала “Денят на бащата”, но не очаквах отзвука от него да е толкова голям. Оказа се, че сме развълнували страшно много хора и наистина разбунихме духовете с него. Това е нормално - темата му е сериозна и много чувствителна. Стотици хора се разпознаха в историята, писаха ми за това и в инстаграм, и във фейсбук. Същото стана и с колегите ми - Захари Бахаров, Весела Бабинова, Глория Петкова.

АЛЕКСАНДЪР САНО
АЛЕКСАНДЪР САНО

С “Денят на бащата” вече се конкурираме с чужди продукции. Сериалът участва в международни фестивали още преди да се излъчи по БНТ. Например пилотният епизод беше селектиран за форума Venice Production Bridge, част от фестивала във Венеция. На мен лично ми се обадиха партньори от Турция, които искат да го купят там.

Друга продукция, която излезе съвсем наскоро, е режисьорският дебют на Мариан Вълев “Лошо момиче”. Това е изключителен филм. Бях от първите хора, които го гледаха - страшно силна лента, отново с подкрепата на БНТ. Това не е изненада, защото обществената телевизия влага най-много средства в производството на сериали и на качествено съдържание. А хубавото кино изисква пари.

Найден Тодоров,

диригент и директор

на Софийската филхармония, водещ на

“На концерт с БНТ 2”:

БНТ е верен

приятел на

изкуството

Вероятно една от мечтите на всяко дете е да видят себе си като водещи на малкия екран. Аз никога не съм имал помисли в тази посока, защото съм бил наясно, че с моята професия това е невъзможно. Или поне така смятах допреди една година. Днес съм щастлив да бъда част от едно предаване, което е изключително важно за мен, защото то скъсява границата между неизкушените и класическата музика. Предавания като “На концерт с БНТ 2” са повече от необходими, защото представят на “обикновен” език необикновения свят на изкуството и показват, че невъзможни неща няма.

НАЙДЕН ТОДОРОВ
НАЙДЕН ТОДОРОВ

Така както се оказа и за мен, че не е невъзможно диригент да бъде водещ на предаване, в което да разказва за своя любим и необикновен свят на музиката. Радвам се, че Българската национална телевизия не е загърбила важните неща в живота и е верен приятел на изкуството. Защото, както е казал Чърчил: “За какво да се борим, ако нямаме култура?”

Марио Николов, водещ и автор

на “Вечната музика” и един от най-

талантливите български оперетни певци:

БНТ подкрепя

най-стойностните

постижения на

музикалната култура

МАРИО НИКОЛОВ
МАРИО НИКОЛОВ

За мен е чест и удоволствие да представям в ефира на Българската национална телевизия едни от най-изявените и талантливи родни творци в областта на класическата музика и джаза. Убеден съм, че с предаването “Вечната музика” на програма БНТ 1 обществената медия подкрепя и популяризира най-стойностните постижения в съвременната българска музикална култура.

Кирил Велчев, изпълнителен

директор на фондация “Пловдив 2019”:

Приемаме професионалистите от

БНТ като част

от нашия екип

Щастливи и горди сме, че имаме възможността заедно с Българската национална телевизия да представяме богатата и разнообразна програма, с която Пловдив заслужи титлата “Европейска столица на културата” през 2019 г. БНТ направи стотици хиляди зрители част от официалното събитие, с което бе даден старт на най-значимата година за Пловдив. Благодарение на съвместната ни работа във фондация “Пловдив 2019” приемаме професионалистите от БНТ като част от нашия екип.

КИРИЛ ВЕЛЧЕВ
КИРИЛ ВЕЛЧЕВ

Европейската столица на културата вече има и своето специално място в програмата на Българската национална телевизия. Трийсетминутно седмично предаване на БНТ Пловдив “Артстрийм” представя актуалните културни теми през погледа на техните създатели.

Александър Дурчев,

изпълнителен директор на All

Channels Communication Group:

БНТ става все

по-интересна и

по-близка до

младата аудитория

АЛЕКСАНДЪР ДУРЧЕВ
АЛЕКСАНДЪР ДУРЧЕВ

За мен БНТ остава един от последните бастиони на качествената журналистика в България. Телевизията запази фокуса върху важните теми на деня, без да изпада в рейтингово злободневие и безумни риалити формати. БНТ остава едно от местата, където можем да видим различните гледни точки и да научим новини, които иначе са изтласкани от поредните криминални скандали.

Това, което за мен липсваше на телевизията до момента, бяха модерната визия и формати. През последната година БНТ става все по-интересна и по-близка до младата аудитория. Страхотно е, че в обществената телевизия съжителстват познатите нишови предавания с интересни нови заглавия, които са обещание, че телевизията върви в добра посока.

Петър Петров, председател на

Българската федерация по водна топка:

След 31 години българската

водна топка се завърна в

националния телевизионен ефир

Петър Петров, председател на  Българската федерация по водна топка
Петър Петров, председател на Българската федерация по водна топка

Благодарен съм на БНТ, че откликна на молбата на Българската федерация по водна топка да покаже в пряк ефир два мача от спортносъстезателния календар за мъже. Завръщането в националния телевизионен ефир е знаково за нашия прекрасен спорт и е много важна част от стратегията ни да популяризираме водната топка в България, за да привлечем повече подрастващи към практикуването й да се върнем там, където сме били – на финалните турнири на две олимпийски игри, в Мюнхен 1972 и Москва 1980.

Валя Завялова, която е сред организаторите на състезанието по

правопис на английски език Spelling Bee:

Ценим партньорството

с БНТ, защото тя подпомага

образователни проекти

Медийни партньори с БНТ сме от 5 г. насам. Всеки път те отразяват отделните етапи на състезанието. Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. У нас то се провежда за 9 г. и всяка година броят на участниците се увеличава. Включват се ученици от цялата страна.

Основната цел на състезанието е да предложи малко по-различен начин за изучаване на английски език, като в същото време помага на учениците да се чувстват по-уверени, когато се представят пред публика.

Много ценим партньорството си с БНТ, защото един от приоритетите на телевизията е да подпомага такива образователни проекти. Това, което те правят - да отразяват участието на децата в различните етапи, е важно, защото така то стига до повече хора. Вярвам, че увеличаването на състезателите всяка година се дължи и на това, че БНТ говори за нас и показва какво се случва.

Деца от I СУ “Св. Седмочисленици” в Търговище се включиха в състезанието.
Деца от I СУ “Св. Седмочисленици” в Търговище се включиха в състезанието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене