Учени изясниха как се образува материала на метеоритите и планетите

СНИМКА: Pixabay

Екип от руски и американски учени предложиха и с помощта на изчисления потвърдиха механизмите за образуване на първичния материал, от който са изградени част от метеоритите и планетите, предаде ТАСС. В основата стои въглеводородното съединение трифенилин.

"Колектив от учени от Самарския национален изследователски университет "Акад. С. Корольов", Международния университет на Флорида, Хавайския университет и Националната лаборатория "Лоурънс" (Бъркли) предложиха и с помощта на изчисления потвърдиха механизмите за образуване на първичния строителен блок за част от метеоритите и планетите - молекули на трифенилина. Изследването ще може да се обясни как във Вселената се появява строителният материал за планетите", - се казва в съобщение на руското министерство на науката и висшето образование, предаде БТА.

Около полицикличния ароматен въглеводород трифенилин се формират по-големи структури. Неговите молекули постепенно " се слепват" в наночастици. При сблъсък те се съединяват и образуват сажди и въглероден прах. Благодарение на силата на привличането от този прах се образуват най-прости метеорити, а после други по-едри космически тела, включително и планети. Хипотезата е потвърдена с квантовомеханични изчисления, извършени от учените от Самарския университет. Те показали, че трифенилин може да се формира не само при високи температури, но и при много ниски температури в междузвездното пространство.

"Всъщност открихме един от стартовите механизми на реакцията, която дава начало на процеса за образуване на наночастици, сажди и въглероден прах както в камерата на изгаряне на двигатели, така и в молекулярните облаци на галактиките", каза ръководителят на лабораторията по "Физика и химия на горенето" на Самарския университет и професор в Международния университет на Флорида - Александър Мебел.

Получените данни могат да послужат при създаване на екологични камери за изгаряне на авиационни и автомобилни двигатели, които работят с въглеводородни горива. Данните могат да послужат и при изследването на формирането на различни галактични макроструктури.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене