Пенс: Американска жена ще стъпи до 5 години на Луната

Майк Пенс

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви във вторник, че САЩ възнамерява да изпрати отново астронавти на Луната до пет години, като се очаква жена да е първата, която отново ще стъпи на лунната повърхност. „Заявена политика на тази администрация и на Съединените американски щати е са върнат американските астронавти на Луната в следващите пет години”, заяви Пенс по време на своя реч в Алабама.

„Нека да бъдем ясни, първата жена и следващият мъж на луната и двамата ще бъдат американци, изстреляни от американска земя с американска ракета”, каза той.

Първата мисия до Луната след повече от половин век е предвидена да се проведе през 2028 г. Програмата срещна сериозно забавяне в разработката на новата ракета за лунната мисия – SLS, заради което планираното и първо изстрелване бе отложено до 2021 г.

В реч Пенс критикува „бюрократичната инерция” и „парализата чрез анализ”, които са довели до забавянето в разработването на SLS и призова за „нов начин на мислене” в космическата агенция. Той дори заплаши, че ще използва частни системи за изстрелване, ако НАСА не е готова навреме.

„Ако търговските ракети са единствения начин да изпратим американски астронавти до Луната в следващите пет години, тогава няма второ мнение”, каза още той.

Наскоро ръководителят на НАСА Джим Бриденстайн заяви, че без съмнение жена ще е първия човек стъпил на Луната след 1972 г., когато бе осъществена последната мисия до нашия спътник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене