Археолози добавиха урината към своя инструментариум

Снимка: Pixabay

Преди около 10 000 години жителите на селище в Централен Анадол започнали да отглеждат овце и кози. Не бе ясно обаче с какви темпове е извършено това опитомяване, докато археологически екип не се поинтересувал от следи от урина в почвата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На международен екип от археолози и геолози хрумнала идеята да увеличи познанията си за обекта Ашикли Хюют, като изследва солите, оставени от животинска и човешка урина в различни слоеве почва там в началото на неолита. Като сравнили различни слоеве седименти, специалистите забелязали, че с вековете се увеличила концентрацията на соли. Според учените, това може да има едно-единствено обяснение - имало е повече животни върху 1 кв.м площ.

Авторите на изследването заключили, че преди 10 400 - 9700 години концентрацията на соли се увеличила между 10 и 1000 пъти. Това довело до подробна хронология на преминаването от лов и беритба на плодове към земеделие и скотоводство, т.е. към характерния за неолита заседнал начин на живот.

Археолозите и преди разполагаха с много индикации - следи от домове и ограждения, купчини отпадъци, животински и човешки изпражнения, животински кости, но те бяха недостатъчни, за да се изчисли броят на отгледаните животни през вековете.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене