Актрисата Джесика Ланг става на 70 г.

Снимка: Инстаграм/ jessicalangeph

Американската актриса Джесика Ланг навършва 70 години, предадоха ТАСС и БТА.

Ланг е родена на 20 април 1949 г. в град Клокет, щата Минесота. През 1967 г. спечелва стипендия и постъпва във Факултета по художествено изкуство на Университета на Минесота, но не се дипломира.

През 1971 г. се омъжва за испанския фотограф Пако Гранде и пътешестват заедно из цяла Америка. Самата Ланг също се занимава с професионална фотография. След това заминават за Париж, където тя взема уроци по пантомима при известния преподавател Етиен дьо Кроа. В Ню Йорк работи в модна агенция и е забелязана от продуцента Дино Де Лаурентис.

Той й предлага да се яви на кастинг за неговия филм "Кинг Конг", който излиза на екраните през 1976 г. С ролята си Ланг получава "Златен глобус" за 1977 г. за най-добър дебют. След пет години партнира с Джак Никълсън в криминалната драма "Пощальонът винаги звъни два пъти". През 1982 г. снима "Франсис", където изпълнява ролята на актрисата Франсис Фармър. През 1983 г. играе в "Тутси" заедно с Дъстин Хофман и получава "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра поддържаща женска роля.

През 1994 г. Ланг се превъплъщава в Карли Маршъл в драмата "Синьо небе", за която получава "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра женска роля. През 1995 г. се снима с Алек Болдуин и Джон Гудман в телевизионния филм "Трамвай "Желание". Изпълнението й носи "Златен глобус" в категорията "най-добра актриса в минисериал или телевизионен филм".

През 2011 г. отново набира известност със сериала "Американска история на ужасите", като в четирите сезона играе различни роли. Работата й е удостоена с наградата на Гилдията на филмовите актьори, с "Еми" и със "Златен глобус". Ланг е печелила и много други международни награди. Тя играе и в театъра, като "Дългият път на деня към нощта" й носи престижното театрално отличие "Тони" за 2016 година. Сред музикалните й изяви е солов албум "From the Big Apple to the Big Easy: The Concert for New Orleans". Участвала е в редица благотворителни акции и е посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

От 1976 година поддържа връзка с руския актьор и балетист Михаил Баришников, с когото имат една дъщеря Александра. През 1982 г. сключва брак с американския режисьор Сам Шепард, с когото имат две деца - Хана и Уокър. Джесика Ланг е будистка и вегетарианка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?
Уличен артист подари своя картина на Сара Джесика Паркър

Напишете дума/думи за търсене