Милко Калайджиев и до днес не познава автора на хита си “Я елате, пиленца, при батко” (Видео)

Милко Калайджиев пуска нова песен на 24 април.

“Къде си, батко” с ремикс след 20 години?

Не искам аз да съм самотен,

гладен, беден и бездомен.

Тук при стария ерген

всяка вечер е харем.

Я елате, пиленца при батко

да ми пеете сладко, сладко.

Къде си, батко, къде си,

батко,

да ти пеем сладко, сладко?

Този хит от края на 90-те години и днес е рефрен на свалки и купони, макар да е почти на 20 години.

“До ден днешен не познавам човека, който е написал текста на тази песен. Знам, че се казва Георги Иванов, но не знам кой е той”, разказва изпълнителят на песента “Къде си, батко” Милко Калайджиев. До него майтапчийското стихотворение достига чрез композитора Горан Калинов, намерил текста и написал музика и аранжимент по него. Така пуснал песента на Калайджиев, а изпълнителят с доказан усет към хитовете веднага я запял. Клипът също е интересен за времето си. 

Видеото към песента "Къде си, батко"

“5-те момичета в

клипа бяха миски

Направихме сюжета така - в XIX век, XX век, XXI век. Най-напред е каменната ера - с кожи облечени, ядем направо от бута”, спомня си певецът и казва, че вече 20 години хора от различни възрасти и социални прослойки искат тази песен на участията му.

“Сега пак бяхме в Америка, чакат я с нетърпение. Това е някакъв феномен, да знаете”, казва той. 

Кадър от клипа "Къде си, батко"
Кадър от клипа "Къде си, батко"

Милко Калайджиев обаче признава, че невинаги знае предварително коя песен ще стане голям хит.

“Знаете ли колко песни имам, които съм очаквал да стане нещо от тях, обаче не е важно какво харесвам аз. Преди време направих една песен “Господи, налей”. Жестока! Преди нея направих песента “След теб”, снимах я в Милано и в Генуа. Тя толкова предразполагаше като текст и голяма любов, но не станаха такива хитове. Аз мисля, че е жестока песен, но хората не мислят така” - признава Калайджиев и допълва - “А кой е очаквал, че “За да те забравя” ще стане тотален хит, песен на годината и всичките ми колеги ще я пеят?” Всъщност композиторът на песента - Велислав Драганински, знаел, че “За да те забравя” ще е толкова успешна. “Каза ми: “Бате Милко, тая песен трябва много да я изпипам, защото ще стане хит, ще остане във времето. И остана”, разказва Калайджиев. За 10 години съществуване почти няма певец от фолк жанра, който да не е пял тази песен по свои участия. И не само в България.

“Два пъти я купуваха евреите”, хвали се Калайджиев. Първа я купува еврейската певица Дуди Шарон. Тя прави кавър на песента в хаус вариант през 2012 г. и създава хит на цялото Средиземноморие.

“Сега я купи друга тяхна изпълнителка и много ми харесва как я е направила, много е интересно”, уточнява той.

Освен че е изпял някои от най-големите хитове в поп-фолка, той е открил и най-големите имена в този жанр. Той дава път на Преслава, Галена, Джена, Емилия, Анелия.

“Покрай тях имаше още 50 поне, но на всичките им липсваше едното или другото, за да станат звезди”, разказва Калайджиев. Според него, за да стане човек голяма звезда, трябва да притежава комплекс от качества - да бъде много трудолюбив, да има страшен хъс за работа, да има харизма.

“Преди мен всички са работили в таверната. Всичките са идвали малки при мен и аз ги наблюдавам - какво правят, как се държат, как поднасят песента.

Както беше казала

веднъж Галена: “Ние

сме от школата на

Милко

Щом си от тази школа, не може да не стане нищо от теб”. “Аз имам усет за тия неща”, казва Калайджиев и уточнява, че за толкова години в кръчмите от вратата познава един клиент какъв е. “Може да стана психолог, като спра да пея - д-р Милко Калайджиев”, смее се той и допълва, че негов приятел често го поправял - “проф. д-р Милко Калайджиев”.

И макар през годините да е претръпнал на измишльотините и клюките по свой адрес, една от публикациите в жълт вестник го впечатлила.

“Бяха писали едни глупости, че съм пребил жена си, че са ме арестували, че съм пуснат после под гаранция. Съсипаха ме жълтите да пишат глупости. И това, което този идиот беше написал, го използвах за сюжет на клипа към песента си “След теб”. Извлякох положителното от това лошо нещо”, казва певецът.

А на 24 април Милко Калайджиев пуска нов клип. Песента се казва “За неверните жени” и по стечение на обстоятелствата ще тръгне в ефира точно на рождения ден на съпругата му.

“Текстът е на Мариета Ангелова, напоследък само тя ми пише текстовете. Тя се притесни дали жена ми няма да има против да изпея тази песен - за неверните жени, които изневеряват и се връщат при мъжете си”, казва певецът, но уточнява, че песента не е посветена на жена му, просто тогава е планирана в програмната схема на телевизия “Планета”.

“Сега всички бързаме да пуснем песни за май месец и сме като в чакалня”, казва с усмивка хитовият изпълнител. “Тази песен е като “За да те забравя”, уточнява той и си пожелава да има същия успех.

Сега Милко Калайджиев е сред любимците на зрителите и в телевизионното шоу за имитации “Като две капки вода”. Освен да си махне мустака, превърнал се в негова запазена марка през годините,

най-трудно му е

минаването от образ

в образ

“Падат ми се образи от тука до небето и Луната и обратно. Един път съм Васил Найденов, другия път - Лис Мичъл от “Бони М”, следващия път отивам на Алла Пугачова, после на Любо Киров, оттам - на Висоцки и Тото Кутуньо”, казва Калайджиев и обяснява, че му е много трудно да се превъплъщава в тези образи, които са много далечни от него. Но пък признава, че приема всичко това за шоу и се радва на реакциите на публиката, които винаги са много положителни.

Освен всичко друго Милко Калайджиев е горд баща. Синовете му - близнаците Антонио и Александър, които миналата година бяха абитуриенти, сега са студенти в желаните от тях специалности. Антонио учи “Архитектура” в УАСГ в София, а Александър следва “Медицина” в Плевен. 

Абитуриентите Алекс и Антонио на снимка заедно с баща си, класната ръководителка и директорката на езиковата гимназия в Хасково през май миналата година. Сега са студенти в желаните от тях специалности.  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Абитуриентите Алекс и Антонио на снимка заедно с баща си, класната ръководителка и директорката на езиковата гимназия в Хасково през май миналата година. Сега са студенти в желаните от тях специалности. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

“Искам един ден след 5 години да ги видя с тогите и с дипломите. Това видя ли го, мога да спра да пея”, казва обичаният певец, макар преди време да си пожелал творческото дълголетие на Франк Синатра, който изнасяше концерти до 82 г.

А преди това може да се появи ремикс на “Пиленцата”, както феновете наричат хита “Къде си, батко”, 20 години след премиерата му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене