Лидия Инджова за 4-и път играе бременна

Лидия  Инджова е завършила НАТФИЗ в класа на Стефан  Данаилов.

За 26 години аз, Донка, не съм искала помощ от никого, не са ми подарили и не съм взела нищо наготово. Червила и обувки не ме интересуват, а работа в Смолян най-много има за жените около печката. Да, ама на мен не ми стига... Преборих ги - с техните камъни по тяхната глава. Като си жена, те подценяват - и тия, които преследваш, и началниците... Терминът ми е на 13-и, а не знам как ще си тръгна от работата. И тя как ще си тръгне от мене - не съм момиче за памперси и пюрета...

Това е представянето на един от основните персонажи в криминалния сериал на Нова тв “Дяволското гърло”. Донка е от онези мъжки момичета, които тичат наравно с колегите си от полицейското управление и влагат цялата си енергия в разследването на тежките убийства в родния ѝ край. И то когато е в напреднала бременност в очакване на първото си дете.

В ролята се превъплъщава младата актриса Лидия Инджова, която толкова умело я играе, че зрителите вече чувстват Дончето като своя приятелка.

Лидия влиза в “Дяволското гърло” по класическия начин - с прослушване. Един ден ѝ се обажда кастинг режисьорката Гергана Кадиева и ѝ казва: “Лиде, моля те, тук търсим човек за тази роля, запиши се и ми прати да те видим още днес.” Въпреки краткия срок актрисата записва как чете монолог - въпросното представяне на героинята, и същата вечер праща видеото.

“Лиде, Лиде,

избрали са те!”,

ѝ съобщава още на следващия ден режисьорката. А Инджова не се и замисля дали да стане част от екипа.

Най-силно в проекта я привлича образът на Донка. “В нормални обстоятелства тя не отстъпва по нищо на колегите си полицаи, но сега я виждаме в период от нейния живот, който я прави много уязвима. Това е интересното - мъжкото момиче е поставено в обстоятелства, в които трябва да стане и жена, и майка”, казва Инджова.

Актрисата в образа на Донка, която е с колегите си в районното в Смолян  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ, КРАСЕНА АНГЕЛОВА И НОВА ТВ
Актрисата в образа на Донка, която е с колегите си в районното в Смолян СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ, КРАСЕНА АНГЕЛОВА И НОВА ТВ

За да се подготви за образа, актрисата говори с истински полицаи. “На място се срещнах със следовател, която ми разказа за трудностите на жените полицайки - че често са подценявани все още, без да правим генерални заключения. Това ми помогна да подсиля амбицията у Донка, която като бременна трябва да върши тройно повече работа, за да се доказва.”

В сериала за четвърти път ѝ се налага да играе бременна жена. Лидия все още не е станала майка, затова търси съветите на свои приятелки, които вече имат деца, за да ѝ разкажат малко повече за периода на очакването. Говори със своята приятелка - актрисата Уляна Чан, която вече има три момчета. “Тя ми обясни за всички проблеми, които възникват, докато си бременна. Къде и колко ти тежи, какво можеш и какво не можеш да правиш.”

За да е максимално автентично всичко, тя

носи голям изкуствен

корем, направен от

силикон и няколко

пласта плат

Снимките са по цял ден в жегата по скалите на Родопите и макар той да не тежи, Лидия се чувства като в сауна.

“Ама защо тя, бременна, ходи по чукарите?”, е първоначалната реакция на близките ѝ за ролята, щом гледат за първи път сериала. Но колкото повече се развива образът ѝ, толкова по-често майката на Лидия ѝ прави комплименти за бременността. “Казва ми, че изглежда наистина достоверно. Цялото семейство следи с интерес, но не само заради мен, а и защото им харесва сериалът.”

Дали ще има бебе до края на сериала? “Предлагам ви да гледате всеки четвъртък в 22 ч Нова тв”, усмихва се загадъчно тя.

Лидия е родена в Новоросийск в Русия. Майка ѝ е рускиня, а баща ѝ - наполовина българин, наполовина руснак. Преди години той заминава да следва в университета в Одеса. Там среща любовта в лицето на своя състудентка. Когато двамата създават семейство, се местят в Новоросийск, където на бял свят се появява Лидия. Няколко години по-късно се местят в България и се установяват в Банкя.

В рода ѝ никой не се е занимавал професионално с актьорство, макар да са имали талант. “Дядо ми беше голям актьор, майка ми и баща ми са се занимавали с театър в университета като аматьори. Никога не са мислили за кариера в тази област.” Тя самата попада в тази професия още 11-годишна. Тогава в училището ѝ - 78-о СОУ в Банкя, работи преподавателката по актьорско майсторство за деца Цвете Лазарова. Всяка година тя привлича нови деца в трупата си и покрай три свои съученички Лидия се записва в нея.

Първият етюд, който малката актриса прави, е за трима доста непохватни крадци, които обират банка. Сценката е без думи - няма никакви диалози, прилича повече на пантомима. А Инджова и приятелчетата ѝ се справят така, че цялата публика избухва в смях и ръкопляска бурно. Това е и моментът, в който тя разбира, че актьорството е магията, с която иска да се занимава цял живот. “Оттогава не съм спряла да играя - толкова ми хареса!”, казва Лидия.

Тя завършва частно средно училище в Банкя, в което обучението по всички предмети е на английски. Толкова много иска да влезе в НАТФИЗ, и то в класа на Мастера - проф. Стефан Данаилов, че

взема 2 години за

една в гимназията,

за да хване годината, в която той приема нови студенти.

Лидия играе в театъра, в киното, снима се в реклами, но в средата на 2013 г. решава да се премести да живее в Брюксел. Няма друга по-голяма сила, която да я накара да го направи, освен любовта на живота ѝ - любимият ѝ мъж Филип. Той е с френско-португалски произход, музикант, който работи като учител по френски език.

Лидия с любимия си Филип
Лидия с любимия си Филип

Срещат се случайно преди години у нас. “Беше една от последните топли вечери в София. Обадих се на приятелка, която се беше затворила вкъщи и много интензивно учеше английски, за да се подготви за изпит. Бях свършила тренировка и ѝ звъннах да се видим”, разказва Лидия.

Както се разхождат в центъра на София - и двете съвсем неглиже, нейната приятелка ѝ казва: Искам да си говоря с хора, за които английският е роден език. Чудят се къде да ги срещнат и се отправят към един от баровете в центъра. “Нямахме дори пари в себе си, но решихме да ходим там”, смее се сега Лидия.

Влизат в заведението и първото, което виждат, е група млади мъже, облечени в еднакви костюми и вратовръзки. Оказва се, че това е люксембургският отбор по ръгби, който същия ден е имал мач с българския тим и е загубил. Лидия и приятелката ѝ си поръчват обща бира - все пак нямат много пари в себе си, и се заговарят с тях на английски. С един от тях - Филип, Лидия не спира да приказва цялата вечер. “После му показах нощна София, театри, паметници, беше много хубаво. Към 5-6 ч сутринта трябваше да си хваща такси към хотела, защото самолетът му беше в 8 ч.” Казват си чао с целувка по бузата, без да си разменят каквито и да е координати.

Но само няколко дни по-късно той ѝ праща есемес - незнайно как е намерил номера ѝ, за да я попита дали ще си даде мейл адреса, за да си разменят писма. Не след дълго той идва пак в София, тя отива в Люксембург и така започват честите пътувания, докато един ден не решават да заживеят в Брюксел, където той може да преподава. Там Лидия също работи - снима се в игралния филм “Проблемски хотел” на Маню Риш, един от големите белгийски режисьори. След това участва и в няколко други игрални филми, сериали, късометражни ленти, реклами, а съвсем наскоро прави и по-голяма роля в белгийски сериал.

Лидия има агент в Париж, който да преговаря договорите ѝ. Не спира и с работата в България - през последните 2 години снима доста тук, така че се прибира често и има възможност да вижда близките си.

Актрисата има роля и в дебютния игрален филм на Яна Титова “Доза щастие”, направен по автобиографичната книга на Весела Тотева. Той тръгва на 8 ноември в кината и зрителите ще я видят в съвсем нов образ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене