Китай ще насърчава международното сътрудничество в космическата сфера

СНИМКА: Pixabay

Китай ще насърчи международното сътрудничество в космическата сфера, за да допринесе за постигането на определените от ООН цели за устойчивото развитие, заяви представител на Китайското национално космическо управление (CNSA).

„Китай ще изгради нов тип сътрудничество и печеливши отношения с другите космически агенции и международни организации, за да засилят заедно ролята на космическата индустрия в подпомагането на устойчивото развитие", каза заместник-директорът на CNSA У Янхуа по време на форум между Китай и ООН за намирането на космически решения за реализирането на целите на устойчивото развитие, предава bulgarian.cri.cn.

През годините използването на космоса бе признато като един от ключовите компоненти за успешното постигане на целите в Програмата за устойчивото развитие до 2030 г. на ООН, каза Симонета ди Пипо, директор на службата на ООН по космическите въпроси. За да се определи количественото въздействие, в началото на 2018 г. бе проведено специално проучване, което показа, че около 40% от 169-те цели в Програмата са се възползвали от сателитите са геолокация и наблюдение на Земята, допълни тя.

Китай изгражда коридор за космическа информация и споделя сателитите си, за да служи по-добре на страните в инициативата „Един пояс, един път", каза У Янхуа. Той добави, че страната му насърчава развитието на космическата икономика и търговия като напредва с комерсиализацията на космическите технологии. У Янхуа каза също, че Китай ще започне мониторинг и проучвания на измененията в климата, като се възползва от сателитите, за да постигне целите в Парижкото споразумение.

Насърчавайки международното сътрудничество в космоса, Китай се ангажира да положи съвместни усилия за справянето с глобални проблеми като бедността, глада, природните бедствия и замърсяването на околната среда, добави У Янхуа.

От 2016 г. Китай отбелязва 24 април като Ден на космоса. Тема на тазгодишните чествания бе „Преследване на мечтите за космоса за печелившо сътрудничество".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене