Морските вълци освирепяха

Стайков лови морските вълци по Егейско море

Морските вълци са по-свирепи от всякога! Те атакуват всичко живо, което видят с очите си. Лаврак е по-известното наименование на този вид риба.

Той се среща в Черно море, Средиземноморието и Атлантическия океан. През лятото живее близо до брега, докато през зимата отива по-навътре и по-надълбоко. Затова сега е подходящ сезон за улова му.

Сега у нас има забрана за риболова на пролетно размножаващите се видове, а от 1 май тя ще важи и за водоемите над 500 метра. Затова все повече български ентусиасти се насочват към морския риболов в съседна Гърция. Егейско море е популярно с добрата си рибна популация. Прословутият майстор на въдицата Здравко Стайков-Заки разкрива пред "България Днес" някои тайни за това как да уловим голям лаврак.

Той успява да разбие морските вълци на Егейско море. Заки признава, че това са изключително предпазливи и хитри риби, уважавани от гърците.

Заки е натръшкал над 20 лаврака
Заки е натръшкал над 20 лаврака

"Дивият лаврак обитава скалисти места с променлива дълбочина, както и устия на реки, в които даже навлиза. Живее 20 години, достига до 1 метър дължина и тегло до 12 кг. Големите екземпляри са единаци и самотни ловци", обяснява Заки. "Съчетах риболова с новолуние и потеглих привечер. Пристигнах на място, където реката се влива в морето и сглобих такъма." Стайков разкрива, че лови със спинингова въдица с дължина 2,70 м, макара бързооборотна 4000 с плетено влакно 0,18 мм и повод от флуорокарбон - 0,38 мм.

"Реших да заложа на воблери 12 см. Още с първото замятане ми почукна, спрях да навивам и лавракът взе примамката. След кратка борба го извадих - черен дивак към 2-3 кг. Беше лапнал целия воблер. Така продължи цяла нощ гол след гол. На 2-3 риби почивах, за да се успокоят", споделя риболовецът.

"На следващата вечер реших да тествам лавраците и на силиконови примамки. Резултатът беше същият. Атакуваха и ги гълтаха целите, а те са по 15 см. На сутринта изморен, но щастлив, си направих разбор как съм успял да излъжа толкова много хитри риби. Обяснението ми е, че сигурно са в любовен период", предполага Заки за небивалата агресия на морските вълци този месец.

Успешните воблери са около 12 см
Успешните воблери са около 12 см

Лаврак на фурна

Лавракът има изключително чисто и вкусно месо и е любима риба на мнозина. Почистете я и овкусете с черен пипер, сол и мащерка. Нарежете картофите и объркайте с пресовани скилидки чесън и ситно нарязан розмарин. Полейте със зехтин.

Застелете тавичка с хартия за печене, сложете нарязани картофи, отгоре рибата. В коремчето й може да поставите бучка краве масло. Полейте с една чаша бяло вино. Изпечете на 190 градуса за около 45-50 минути. При желание може да полеете с доматен сос рибата малко преди да я извадите.

Някои предпочитат да поставят рибата във фолио, за да се задуши по-добре. То обаче не е задължително.

Печеният лаврак е фантазия
Печеният лаврак е фантазия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене