Вестник “168 часа” - 29 години обективност и качествени разследвания

Първа страница на настоящия броя на вестник "168 часа"

26 април 1990 г. е датата, на която качествената разследваща журналистика в България доби ново име - вестник “168 часа”. Тогава излиза първият брой на седмичника, а във всички 29 години досега запазва правото си с достойнство да се нарече синоним на разследваща журналистика. През годините “168 часа” е разкрил не една и две скандални афери, далавери и измами.

Репортерите попадат в екстремни ситуации като на кино, влизайки под прикритие, за да хванат скандални схеми. През 1994 г. изданието разкрива начин за избягване на данъци чрез офшорни фирми. Тогава Радостина Константинова и Зоя Димитрова правят репортаж от остров Ман и разкриват, че е предпочитана дестинация не само заради красивата си природа. Вестникът първи показа на българите как точно работи моделът на партиите за купуване на гласове, когато десетина журналисти се внедриха тайно във веригата от десетници, стотници и хилядници до самия изборен ден и разказаха чутото и видяното.

Заедно с Би Ти Ви изданието подложи депутатите на социален експеримент. Всички народни представители получиха предложение за безплатни телефони “Верту” и 16 от тях се поддадоха да напуснат пленарната зала, за да получат своя подарък.

И това не е всичко, заради което “168 часа” е вече 29 години на пазара.

Честит празник, колеги!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене