Педро Алмодовар ще представи новия си филм тази вечер в Кан

Педро Алмодовар Снимка: Ройтерс

Педро Алмодовар за четвърти път участва със свой филм в конкурсната програма в Кан, но досега не е печелил "Златната палма", съобщи Франс прес. Този път ще опита късмета си с "Болка и слава", описващ историята на режисьор, чиято роля се изпълнява Антонио Бандерас.

Филмът ще бъде прожектиран тази вечер на феста, отбелязва БТА.

69-годишният Алмодовар, който е икона на испанското кино от повече от 30 години, не бе показвал свой филм в Кан от 2016 г., когато представи "Жулиета", преди да председателства журито следващата година. Първото му идване в Кан е през 1983 г., а за пръв път негов филм - "Всичко за майка ми", е включен в конкурсната програма през 1999 г. Впоследствие режисьорът пристига още 4 пъти в Кан - за "Завръщане" през 2006 г., "Прекършени прегръдки" през 2009 г., "Кожата, в която живея" през 2011 г. и за "Жулиета".

Два пъти негови филми са наградени в Кан - "Всичко за майка ми" е отличен с приза за режисура, а "Завръщане" - с наградите за най-добър сценарий и актьорски ансамбъл.

"Не съм обсебен от "Златната палма" - каза той, преди да изкачи стъпалата пред Фестивалния дворец. - Когато идвам в Кан, ми допада да участвам в конкурсната програма. Вълнуващо е. Това обаче не означава, че ще спечеля. Знам правилата на играта - два пъти бях част от журито."

"Болка и слава" бележи осмото сътрудничество между Алмодовар и Бандерас, чиято актьорска кариера започва с участие в неговия филм "Лабиринт на страстите" (1982). По-късно Бандерас да се снима в други три негови филма - "Законът на желанието", "Жени на ръба на нервна криза" и "Ела, завържи ме".

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че в цялата история на кинофеста в Кан 36-годишната Мати Диоп е първата чернокожа ражисьорка, която участва със свой филм - "Atlantics" в конкурсната програма. Във филма й се говори за жени в Дакар, които са изоставени, след като много местни мъже бягат с кораб за Испания. Френско-сенегалската режисьорка Диоп увери, че първоначално се натъжила, когато научила, че прави пробив в Кан

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене