Гардеробът на Тодор Живков – последен писък на модата или средство за манипулация
18 Май 20193180

Модата е неизменна част от живота на хората и макар в миналото да не й е обръщано чак такова внимание, тя винаги е била част от бита. Една дреха или аксесоар говори много и нерядко може да се превърне в символ на дадена обществена личност.

Всички знаем каква е шапката на Наполеон, мустакът на Хитлер, пурата на Чърчил или сакото на Сталин. Те са техните отличителни, запазени знаци.

А какъв е модният стил и аксесоарите на нашите управници от близкото минало? Защо Тодор Живков неизменно носи каскет и как е подбирал дрехите си? Предлагаме ви любопитен откъс от книгата на Боян Кастелов – „Мит и истина” – благодарение, на който ще можете да надникнете в гардероба на бившия Първи.

6. Битност и нрави - в оригинал и негови подобия

Съблазняване

Модата на обличане, твърди се, е изкуство на доброволното съблазняване. Но като при всяко съблазняване има излъгани, особено когато смените са бързи и стилово полюсни. Това не отминава и новия партиен лидер Т. Живков.

От запазените фотоси се вижда, че като млад той е обичал да се снима с костюм, вратовръзка и принадлежащите към официалното облекло аксесоари. Освен когато е бил в букволеярната, на излет в планината или при партизаните. Съсухрен и слаб, тогава той е със светъл панталон, изтъркани обувки с крачоли в тях, стар балтон или изтрита винтяга. Гологлав. При посрещане на чавдарци в столицата го виждаме и с шпицпуловер.

Обличайки униформата на полковник от милицията, той излъчва съвсем друга визия. Но за кратко. По силата на партийната повеля организационният работник отново се облича по старому - семпло, дори без вкус за представителните му длъжности. Пък и все още е в плен на селския си вкус - широки крачоли, риза без вратовръзка, нашенски каскет и пр.

По подобие на видните съветски ръководители (след смъртта на Ленин неговите съратници Сталин, Троцки и др., а после и техните наследници продължават да носят куртки, с изключение на Вячеслав Молотов като външен министър) и у нас се спазва тази традиция. И като подражание, и като самовнушение, че военизираното облекло очертава най-добре индивидуалността на силната личност.

И Живков, по примера на Вълко Червенков, започва да облича куртка, съчетавайки я с нашенски каскет. Това обаче не продължава дълго - с развенчаване на култа към личността той смъква тази дреха, а не след дълго маха и каскета. Като партиен лидер пак подражава в обличането си, но този път на Никита Хрушчов, възродил пренебрегваното от неговите предшественици облекло.

Облича модни костюми, поставя на главата си бомбе, а вратовръзката става задължителен аксесоар, макар да не е особено прецизен към нея. Това личи и от свидетелските показания на Ани Младенова пред съда, която е трябвало - според модата - да ги стеснява или разширява.

Веднъж ръководителят на стопанския отдел на УБО полк. Анчо Бекяров си позволява лека закачка: „Абе, шефът ти с пет делегации в чужбина - все с една и съща вратовръзка. Не можеш ли да я смениш?”

Ако медсестрата-майор, иначе властна и с остър характер жена, не отреагира на мига, то Живков веднага би излязъл от положението. Както някога младият Хитлер например. Когато агентът от щатската разведка Хонфщенгъл (известен повече с псевдонима Путци) се е опитал (1923) да откаже неизвестния тогава ефрейтор от смехотворния му мустак, бъдещият фюрер пророчески отвръща: „Не се грижете за мустака ми. По-късно той ще бъде смятан за последния писък на модата само защото е мой”.

Уви, Живковата вратовръзка - стеснявана и разширявана - така и не става хит като мустака на фюрера.

Гардеробна метаморфоза

Външният вид социализира индивида с желаната от него среда, прави го съпричастен на дадена прослойка или съсловие. Това важи най-вече за политическата класа, воглаве с първите й хора.

И Т. Живков не се отличава с облеклото и неговите характерности на работещите в ЦК апаратчици. Като тях и секретарят през 50-те години носи голф от шаячен плат, тежки туристически обуща с габъри. И с неизменен каскет. Разбира се, не поради липса на материални средства и рано притъпени капризи. Целта е просто партийният ръководител да се „орабочи”, т. е. и по външност да заприлича на работническата класа.

В края на десетилетието партийният апарат започва да се „европеизира”, като този процес стига върха си през „застойните години” на Брежнев. Костюмът, вратовръзката, бомбето стават просто задължителен атрибут в облеклото му.

И Живков захвърля „работническите” си одежди, влиза в крак с модата, усвоява маниерите и характерностите на елита от господстващата класа. „Започва да носи вратовръзка и бомбе” - отбелязва в спомените си Нико Яхиел. Тоест тази „метаморфоза” у него става пред очите на съветниците му. На главата му могат да се видят черни, сиви и бели бомбета. През 1976 г. с черно бомбе и шлифер той става атракция по време на пускането на 100 000-тонния кораб „Хан Аспарух” в морската столица. „А само след няколко години - продължава спомена си Яхиел - го гледах на прием във Виена, облечен в смокинг и с папийонка”.

Каскет „а ла Живков”

Историческите личности са имали особен нюх спрямо облеклото си в определен момент и на конкретно място се появяват в най-удачния външен вид. Ленин например. Не със своя писклив глас и специфичното „р”, а с нахлузения каскет е привлякъл руския пролетариат през размирната 1917-а. Тогава масите са искали да видят нови лица. И Ленин, без да се разделя със своя „буржоазен” костюм, ги спечелва с каскета до такава степен, че те възприемат за необратим посочения от него изход - революцията. Поне така твърди руският историк Владимир Булгаков. Именно този Ленинов „аксесоар”, закупен от някакво стокхолмско магазинче, изиграва „фаталната роля за Русия”.

Каскетът у нас е също революционен знак, олицетворяващ промените на 9 септември 1944 г. Затова, волю-неволю, първите ни ръководители нахлузват каскети. Първо Георги Димитров, Вълко Червенков, а после и Т. Живков. И за по-дълго. Не е доказана „фаталната” роля на каскета му за България, но се знае, че освен новия политически стил Живков започва да диктува и този на тогавашната мода.

Дали нашенският каскет не е някаква алтернатива на съветската ушанка, своеобразна демонстрация на привидна независимост от по-големия брат? Едва ли. По-скоро той е, както се казва, втори братовчед на калпака, но със сенник. Обикновен поглед, нищо и никакъв аксесоар, а през ония бурни времена е превърнат в символ на авторитарния режим.

Наследил го по партийна линия, Живков осмисля работническия атрибут по новому. Реши ли да се идентифицира с народа, той го нахлузва. С него крачи по митинги, открива нови строителни обекти или дефилира из черноморските ни градове. Покрил плешивеещата му глава, каскетът поражда истерия в цялата соцдържава. По него се равняват апаратчиците от ЦК и тези от местните структури на властта. От неговия каскет се вдъхновяват стотици ударници и отличници в социалистическото съревнование.

Да бъдеш с каскет „а ла Живков” не значи просто да си в крак с модата, а да си част от системата. В мъжката мода каскетът се превръща в истински култ. Затова, въпреки дефицита на ежедневни потребителски стоки, от салоните на ЦУМ до модна къща „Валентина” рафтовете се пълнят с тази шапка, предпочитана и от работническата класа, и от управляващия елит.

Разчупил протокола

Т. Живков има заслуга и в популяризиране на късите сака, залели пазара в края на 70-те и началото на 80-те години. Той пръв от партокрацията, естествено, разчупва протокола, като вкарва в употреба тесните сака, прилепени по тялото. Десенът е в строги цветове - черно, кафяво, както и всички разновидности на сивото и бежовото.

Докато е жива д-р Малеева, тя изпълнява ролята на домашен консултант в облеклото му. След нейната смърт с тази задача се заема личната му медицинска сестра Ани Младенова. „Аз се занимавах със закупуване на дрехи, ризи и други неща - не без задоволство заявява тя. - Лично на ръка съм давала пари”.

Що се отнася до попълване на гардероба му с костюми, тази задача е поверена на варненския завод „Дружба” и по-конкретно на майстора-шивач Петър Балевски и модистката Веска Марешка. Общественото му положение, честите му посещения в чужбина („Той обиколи света”, д-р Борис Джибров), даваните приеми или срещите му с високопоставени гости естествено е да обогатяват гардероба на държавния глава.

Макар и понапълнен с дрехи, Младенова не си позволява да го разчисти от тях. „Просто не смеех, те стояха там. Сравнително запазени, годни за носене”. Ръководена явно от познатата черта на българката - да мисли и за „черни дни”, добре е направила медсестрата. Оставен само на пенсия за прослужено време, низвергнатият Живков е принуден да заоблича някои от тези „годни за носене” дрехи. Оглеждайки костюма си от изкуствена материя, той извинително ще каже пред журналистите: „Вече е демоде, но това ми е останало”.

Или остро ще възнегодува: „Нямам нищо. Лични са ми само дрехите, които нося”.

Из „Мит и истина”

Книгата може да поръчате тук!

Дърпат 19 кг гол шаран

Дърпат 19 кг гол шаран

Половин час се борих с рибата, споделя майсторът Радослав Радев Невероятен гол шаран без люспи успя да улови майстор. Трофейната риба е с тегло цели 19 килограма. Обикновено на кукичките на риболовците се закачат по-масово разпространените люспести шарани. Да хванеш толкова едър екземпляр от тази разновидност, наречена огледален шаран,

Андреа, барбито с уж 15-те интервенции за 1 г., няма пластични операции

Андреа, барбито с уж 15-те интервенции за 1 г., няма пластични операции

Студентката казва, че да прилича на барби не е крайната ѝ цел Двайсет и две годишна студентка се трансформира в жива нацупена кукла барби, след като претърпява над 15 процедури за една година. Така започва статия в “Мирър”, един от най-популярните вестници във Великобритания, за българката Андреа Иванова,

“Ритон” на почивка на остров Тасос

“Ритон” на почивка на остров Тасос

Катя и Здравко заминаха за гръцкия остров, където със свои приятели се отдадоха на заслужена почивка. Те показаха колко добре си прекарват на Тасос със снимки, на които Здравко е на каяк, а Катя плува в кристалночистата морска вода. Те ще продължат с националното си турне и през лятото. Следващата дата от него е 12 август,

Клиниката, където Преслава си прави носа, пусна снимки от операцията

Клиниката, където Преслава си прави носа, пусна снимки от операцията

Снимка на Преслава от операционната маса плъзна в интернет пространството. Леко плашещите кадри са публикувани от д-р Мирза Фират, който е извършил интервенция в клиника в Истанбул. Изпълнителката дълго време отлагаше именно тази интервенция, но тя вече е факт, а фенове са недоволни от промяната, която любимката им е решила да направи със себе си,

Джени Суши ексклузивно пред "България Днес": Кубрат излъга и преувеличи

Джени Суши ексклузивно пред "България Днес": Кубрат излъга и преувеличи

Не съм завеждала дело срещу Пулев, разкри американската журналистка Американската журналистка Джени "Суши" Равало не е завела гражданско дело срещу Кубрат Пулев, обяви самата тя ексклузивно за "България Днес". Кобрата допусна грешка след своя мач срещу Богдан Дину и целуна по устните репортерката. Инцидентът беше заснет с камера и стана причина

Тото от “СкандаУ” ще става баща

Тото от “СкандаУ” ще става баща

Певецът Йонислав Йотов-Тото от група “СкандаУ” ще става татко. Приятелката му Катрин Петринска е бременна от близо 2 месеца. Тя е танцьорка и освен че има участия с някои от най-големите имена в българската музика, води и класове по хип-хоп за деца. Двамата са заедно от около година. В средата на 2018 г.

Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

София си връща "Маймунарника” и “Веселото село” ДАРИНКА ИЛИЕВА София ще си върне контрола над имотите в Борисовата градина, на които са “Маймунарника”, “Веселото село”, автокъщата “Капитолия” и още един парцел. Смяната на собствеността на четирите имота, които досега бяха управлявани от общинското дружество “Софийски имоти”,

Кметът на Пловдив Иван Тотев призова съгражданите си да подкрепят мъжкия национален отбор на България по волейбол, който за първи път ще домакинства в града - от петък до неделя ще играе в зала „Колодрума“ мачовете си от заключителната пета седмица на Волейболната лига на нациите. Пловдив е домакин на Група 19 от турнира,

България също се включва в европейската борба срещу дизеловите превозни средства. За първи път в официален документ – проекта на Национална програма за контрол над замърсяванията на въздуха, се предвиждат мерки за ограничаване на дизеловите автомобили втора употреба. През 2020 г. у нас трябва да се забрани вносът им,

Мадона оглави класацията на "Билборд" за албуми (Видео)

Учени създадоха отблъскващо течности покритие

Технологии като слънчеви батерии и светоизлъчващи диоди изискват материали за покритие, които отблъскват вода, мръсотия и мазнина, и същевременно пропускат достатъчно светлина.

След 30-годишна кариера Джулия Робъртс ще получи своята звезда на Алеята на славата

След 30 годишна кариера на актриса 51-годишната Джулия Робъртс ще получи своята звезда на Алеята на славата в Холивуд през следващата година, информира "Билд".

Карди Би и покойният Нипси Хъсъл големите победите на наградите БЕТ

Карди Би, Лил Бейби и Чайлдиш Гамбино спечелиха големите изпълнителски отличия на церемонията за наградите БЕТ (ВЕТ- Блек Ентъртейнмънт Телевижън), но шоуто се съсредоточи върху изпълнители,

Ганчев отрязал Стойчо Младенов

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев е охладил мераците на Стойчо Младенов да се завърна на "Армията". Това се е случило в началото на тази година, когато бе взето решение сърбинът Нестор Ел Маестро да