Кметът с космическия кораб учи национална сигурност, за да пази държавата от извънземни

Пламен Чернев е потомствен винар, завършил е технология на виното и пивото.

Първо искахме да купим подводница за Сухиндол, шегува се Пламен Чернев

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев се прочу тези дни с обществена поръчка за купуване на космически кораб втора ръка. Малката община с едва 2255 души население определи цена от 100 000 лв. за совалка и отново показа напредничавост и взор в бъдещето. Заслуга

за атрактивния тест

на новата електронна

система за

обществени поръчки

има 45-годишният градоначалник, който е решен да извърви цялата процедура и дори е назначил комисия да разгледа постъпилите две оферти.

Чернев е инженер технолог по образование, завършил Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, специалност “Технология на виното и пивото”. Има магистратура по контрол на качеството на храни и напитки. Взел е педагогическа правоспособност с друга магистратура във Великотърновския университет и е учител по техника, технологии и учебна практика на винопроизводството. Има и магистратура по регионално развитие, а сега учи национална сигурност.

“Цял живот не спирам да се образовам. Свързано е с космическия кораб, защото след като го купим, ще правим митница и трябва тези, които идват, да не застрашават държавата”, обяснява с усмивка Чернев.

“Историята е забавна и интересна дотолкова, доколкото тествахме новата система за обявяване на обществените поръчки на Агенцията. Решихме този път да не пишем лук, боб и картофи, както всеки път, а да напишем космически кораб втора употреба, защото новият е много скъп”, разказа градоначалникът. В условията определяща е само цената. Е, и

космическият апарат

да не е на въглища,

защото замърсява

околната среда

Нямат и грижи къде ще го държат. “Ще му намерим един хангар, той за 100 000 лв. явно няма да е много голям”, смее се кметът. Казва, че правели нова поръчка за хангари и доставка на оборудване за площадка за изстрелване.

Всъщност сухиндолци първо искали да си купят подводница втора употреба, но понеже нямат море, а само един язовир “Александър Стамболийски”, решили за космическия кораб. Нали това е транспортът на бъдещето!

“Забавно стана, защото още когато я обявихме, много колеги се обадиха и всички бяха много впечатлени от тази идея, а вече заразихме цяла България с нашите космически кораби. Искат опит от нас за такива нестандартни поръчки. Някои искат да си купят подземни “къртици”.

Да копаят до центъра

на Земята, да вадят

термална вода

и да си топлят общинските сгради и жилища”, вдъхновен е от челния опит Чернев.

А идеята не е дошла случайно, тъй като градчето има традиции в летенето. Даже са вдигнали паметник с изтребител.

“Ние сме гнездо на орли, имаме 6-има пилоти, даже двама почетни граждани имаме - Емилия и Тодор Гърбови, които са единственото семейство летци на бойна авиация в България”, казва кметът. Самолетът паметник е на полк. Гърбов, третия човек заедно с Георги Иванов и Александър Александров, който е подготвян за космонавт. Чернев казва, че не са се съветвали с него, когато решили да си купуват космически кораб, защото зимата се прибирал в София и още не се е върнал в Сухиндол. Очакват го заедно със съпругата му, за да бъдат инструктори на космодрума. “Емилия Гърбова е

държала ръката на

Михо Михов и

Румен Радев,

учила ги е да летят

в Долна Митрополия”, разказва Чернев.

Увлечен в екстравагантната идея, успокоява, че за площадката няма да развалят прочутите сухиндолски лозя. Имат терен от 1500 дка, на 3 км от града, да не пречи с шума на околните. Навремето там било летище за безмоторни самолети. “Ако има инвеститор, може да инвестира при нас, публично-частно партньорство да направим”, доразвива сценария кметът.

Вече 3 мандата и един като зам.-кмет той съчетава успешно свежото си чувство за хумор със сериозността на управлението. “Най-трудно беше втория мандат да се науча да казвам “не”. Много е трудно, когато хората очакват нещо, ти да кажеш, че не може да стане. Всички искат да е сега и веднага”, казва Чернев.

Обича да се иронизира понякога. Най-смешното, което е чувал за себе си: “Вървял Пламен Чернев по улиците на Сухиндол и срещнал един сноб като него”. Не се сърди на местните зевзеци, защото е дълбоко свързан с хората и поминъка им. Той е потомствен винар трето поколение. Единият му дядо правел вино, а другият бил бъчвар. Казва, че сега прави вино само за приятели и като цяр. “Първото, което научих, когато исках да стана винар, бе, че

деца и вино се правят

с много любов”,

допълва кметът. Повтаря го постоянно и на учениците си в местната гимназия. Когато преподавал, директно пишел двойка, щом му кажели “шише”, вместо “бутилка”, защото виното се бутилира. “Освен това не се казва маркуч, а подвижен винопровод”, разяснява вещо. Сега вече не му остава време да преподава, ходи само за държавните изпити на лозаро-винарите в училище “ Климент Охридски”.

Големият му син, който е на 12 г., вече помага във винопроизводството, знае основния принцип: от хубаво грозде става хубаво вино и от хубава мома - хубава булка. Чернев е

запалил и синовете

си - малкият е на

5 г., по страстта си

към Формула 1

и хевиметъла

Слуша “Металика” и “Джудас прийст”, а за да наблюдава болидите, е бил на пистите в Унгария и Турция. Съжалява, че в южната ни съседка вече няма кръг от Ф1. А в Русия и Азербайджан му е далечко.

Всъщност съвсем на скоро е бил в Москва, на парада за 9 май. Още е екзалтиран от видяното на Червения площад. Станало по покана на местната власт в гр. Видное, с който подписали договор за побратимяване.

“Това трябва да се види, то не може да се опише с думи. Голяма емоция, самите хора го преживявят. Всички са усмихнати, поздравяват се. Те са изстрадали войната, дали са 25 милиона жертви. Това е много дълга тема и всеки я тълкува по различен начин”, казва Чернев, който е с леви убеждения. Видял на живо бойната мощ на Русия. “Жалко, че авиацията не успя да мине, защото времето беше лошо, но са уникални. Дай боже тези оръжия, никога да не се използват, защото няма хуманно оръжие. Всички са направени да убиват, включително и ловното”, допълва кметът на Сухиндол.

Ловец е, има гладкоцевен полуавтомат и ловна карабина. Казва, че не е страстен трапер и ловните излети са по-скоро хоби, а не за да убива животни. Не ходи често на лов, но когато отивал, го слагали на място, където не минават животни.

“Стрелях по диво

прасе и го изпуснах

Изпратих го, ей така”, смее се кметът.

Пламен Чернев членува и в местния клуб “Традиция”. На 3 март се събират на пилона на националния флаг край Сухиндол. Продължават да

празнуват и

9 септември,

имат 11 убити

партизани

“Тези местни неща си ги поддържаме, за да помнят децата. Знаем, че това време на комунизма няма да се върне, но трябва да знаят, че е имало едни хора, които са убити за друго дело или за друга кауза. Искаме да кажем, че човек трябва да се учи от историята и да не повтаряме същите грешки”, допълва кметът.

А със семейството обичат да пътуват до Гоцеделчевско, откъдето е родом жена му. Съчетават със семейния автомобил и с приятели да отидат и до Гърция.

 

 

Преди години в Турция на Формула 1
Преди години в Турция на Формула 1
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене