Ужасът от Чернобил в 5-серийна поредица по НВО

Играта на Стелан Скарсгард прави сериала още по-въздействащ.  СНИМКИ: НВО

B нощта на 26 април 1986 г. лек трус събужда хората в северния украински град Припят. Някои стават от леглото, поглеждат през прозореца и виждат, че атомната електроцентрала наблизо гори, а пушекът от нея е със странен цвят. Ще минат часове, преди хората не само в града, но и по целия свят да разберат какво наистина се е случило, а последиците от чернобилската авария ще се окажат много по-страшни от всичко, преживяно преди нея.

33 години по-късно зоната около централата е изолирана. Аварията остава необитаем диаметър от около 150 хил. кв. км, като над 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Припят е град призрак.

Хиляди пожарникари и спасители отиват на мястото, за да овладеят катастрофата.
Хиляди пожарникари и спасители отиват на мястото, за да овладеят катастрофата.

С нелеката задача да покаже в детайли катастрофата с централата, хипотезите за причините за нея, колебаещи се между човешка грешка и неизправност на техническото оборудване, драматичното развитие на стотици човешки съдби, се нагърбва един минисериал на НВО.

Фабулата в “Чернобил” проследява опитите на смелите мъже и жени, които правят невероятни лични жертви, за да сведат до минимум последиците от катастрофата, застрашила цяла Европа. Сериалът е заснет във Вилнюс, Литва, и много напомня за действителността и у нас преди 1989-а.

“Преди 5 години имаше статия за строежа на нов по-сериозен саркофаг около реактора на Чернобил. Хрумна ми, че както почти всеки, и аз знаех за експлозията в Чернобил, но повечето не знаеха причината за нея, както и аз самият. Това беше ужасяващо, така че започнах да проучвам Чернобил. Два факта излязоха веднага. Първият беше, че в нощта на експлозията са правили тестове за безопасност. Помислих си, че иронията е огромна - тестовете за безопасност са взривили ядрен реактор. А второто бе, че човекът, който отговарял за овладяването на пожара, почистването и изясняването на случая, се е самоубил в същия ден на аварията две години по-късно. Колкото повече проучвах, толкова повече истории излизаха наяве”, разказва сценаристът и изпълнителен продуцент на сериала Крейг Мазин.

Медицинска сестра помага на пожарникар, гасил пламъците при централата.
Медицинска сестра помага на пожарникар, гасил пламъците при централата.

Той стига до изключително много шокиращи, вдъхновяващи, но и обезкуражаващи истории и трябва да преодолее доста притеснения, за да разкаже този толкова трагичен случай. И най-страшното - взет от истинския живот.

Cериалът показва какво се случва с докторите, които работят в болницата в Припят вечерта на 26 април 1986 г., отделни работници в електроцентралата, които мислят, че сградата е атакувана, обикновени мъже, мобилизирани да се качат на покрив, покрит с радиоактивен графит. Хиляди пожарникари и спасители са изпратени в Чернобил и рискуват живота си, изложени на изключително високи дози радиация. А в годините непосредствено след трагедията още толкова умират от последиците от облъчването в района.

“Разказваме историята на пожарникарите и на съпругата на един от тях - Людмила Игнатенко, която обяснява доста красноречиво как е гледала мъжът ѝ да умира”, обяснява сценаристът.

Сериалът показва и драмите, през които минава академик Валери Легасов - изключително талантлив химик със завидна научна кариера. Той оглавява комисията, разследваща бедствието в Чернобил, и е човекът, който трябва да обясни с прости думи на съветската власт за мащаба на трагедията, която се очертава след аварията в атомната централа.

Британският актьор Джаред Харис, популярен от филми като “Странният случай с Бенджамин Батън” и “Шерлок Холмс: Игра на сенки”, влиза в образа на видния съветския ядрен физик. Като част от екипа за спешно реагиране, той е един от първите, които си дават сметка за мащаба на бедствието.

Британският актьор Джаред Харис в образа на академик Валери Легасов
Британският актьор Джаред Харис в образа на академик Валери Легасов

В актьорския състав е и друга холивудска звезда - Стелан Скарсгард, популярен от филми като “Добрият Уил Хънтинг”, “Амистад” и “Мамма миа”. Променен до неузнаваемост и много майсторски, той влиза убедително в кожата на съветския вицепремиер Борис Щербина, който е назначен от Кремъл да ръководи правителствената комисия за Чернобил, сформирана часове след инцидента.

“Знаех много за случилото се в Чернобил - Швеция е първата страна, която разбира, че нещо лошо се случва там”, разказва Скарсгард, който е роден и израства в скандинавската държава.

За Скарсгард е истинско предизвикателство да изиграе образ, който е представител на една сгрешена система и е прекарал целия си живот в защитаването ѝ. “А след това си прави равносметка на живота и трябва да признае, че е грешил”, разказва в свое интервю актьорът.

По времето, когато гръмва реакторът на Чернобил, той е в Швеция и все още добре си спомня какво се случва малко след това. “Помня шока от последствията в Швеция. Години наред не можехме да ядем плодове, гъби, еленско месо от Северна Швеция”, обяснява Скарсгард.

В минутите след взрива в Чернобил работниците в централата се опитват да овладеят положението.
В минутите след взрива в Чернобил работниците в централата се опитват да овладеят положението.

В сериала на НВО му партнира и Емили Уотсън (с номинация за “Оскар” за “Хилари и Джаки”). Тя влиза в образа на Уляна Kомюк, съветски ядрен физик, която трябва да разбере как точно се е случил инцидентът.

Mазин пише сценария за сериала, като си представя в главните роли именно Джаред Харис, Стелан Скарсгард и Емили Уотсън, а малко след това те самите се съгласяват да са част от състава.

За да възпроизведе ерата на Съветския съюз от 80-те години, екипът на сериала решава да снима в Литва. “Всичко, което виждате, е вярно за времето и мястото, до най-малките детайли в костюмите на актьорите. Нашият дизайнерски екип наблюдаваше разрушаването на изоставени сгради, за да може да осигури развалините за снимачния процес”, обяснява за начина на работа Крейг Мазин. И добавя:

“Живеем във времена, в които хората сякаш отново прегръщат разрушителното схващане, че това, което искаме да бъде истина, е по-важно от онова, което всъщност е истинско. Сякаш истината се е превърнала в шега. Един от най-важните уроци от Чернобил е, че истината не я е грижа за нас.

Съветският режим затъваше в този култ към разказа, към спуснатото, но един ден истината излиза наяве. Заради това и тази история е по-важна отвсякога. Може да продължим да се преструваме. Може да продължим да се залъгваме с истории. Истината не я е грижа за това. Тя ще направи това, което има да направи. Това е тъжният урок. А красивият извод от Чернобил е, че дори и в мигове на катастрофи хората могат да се изправят и се държат по най-забележителния и достоен начин.”

Петсерийната продукция “Чернобил” се излъчва всеки вторник от 22 ч по НВО.

Горбачов трябва да вземе тежки решения след аварията в Чернобил.
Горбачов трябва да вземе тежки решения след аварията в Чернобил.

Емили Уотсън в кадър от сериала
Емили Уотсън в кадър от сериала

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене