Новите телефони "Хуауей" остават без "Андроид"

Ключови американски компании прекратиха отношенията си с „Хуауей“ (Huawei) под натиска на Вашингтон, съобщават световните агенции. В резултат новите устройства на втория по големина смартфон производител в света ще бъдат лишени както от възможността да използват US процесори и модеми, така и от достъп до операционната система "Андроид" и магазина за приложения на „Гугъл“, предава bTV.

Бурята над „Хуауей“ се разрази през миналата седмица, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която забранява на „вражески компании“ да извършват дейност в сферата на телекомуникациите в страната.

През годините на много места по света мрежовото оборудване на китайците се е оказвало в центъра на политически скандали, примесени с твърдения за вградени от производителя „задни вратички“ за индустриален шпионаж. В САЩ това на няколко пъти доведе и до ограничаване на продажби на мобилни телефони – действие, което „Хуауей“ определя като опит на Вашингтон да предпази местния лидер „Епъл“ от конкуренция на пазара.

Този уикенд, обаче, конфликтът ескалира, като, по информация на Ройтерс, потвърдена по-късно и от специализираното издание „Дъ Върдж“, заради изпълнителната заповед „Гугъл“ са прекратили лиценза на „Хуауей“ за достъп до официално поддържаните услуги на най-популярната мобилна операционна система - „Андроид“.

От „Гугъл“ специално подчертаха, че промяната няма да засегне наличните в момента у потребителите смартфони (и таблети) на „Хуауей“ т.е. те ще имат достъп до магазина за приложения, вградената в него антивирусна функционалност, а също така ще могат да разчитат на софтуерни обновления.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят

Напишете дума/думи за търсене