Шимпанзета чупят черупките на костенурки, за да стигнат до месото (Видео)

СНИМКА: Pixabay

Германски учени наблюдаваха шимпанзета в Габон да чупят черупките на костенурки, за да стигнат до месото, съобщи Асошиейтед прес.

Подобно поведение досега не беше известно сред шимпанзета, макар и на много места те да съжителстват с костенурки. Възможно обяснение според учените е, че в националния парк Лоанго в Габон има много черупчести плодове и те са свикнали да ги чупят. Вероятно са прехвърлили техниката върху минаваща костенурка, предава БТА.

Някои специалисти оспорват идеята, че шимпанзетата са способни на подобен умствен скок, а още по-малко - да я предават на другите и това да се превърне в установена културна практика в популацията. Тобиас Дешер и колегите му от университета в Оснабрюк обаче твърдят, че точно това се е случило в Лоанго.

Учените са забелязали също, че по-слабите шимпанзета дават костенурките на по-силните, за да ги счупят. След това месото се поделя.

Имало е и случай шимпанзе да изяде половината костенурка, след това да постави черупката с останалото месо на разклонен клон и да се върне следващия ден да си дояде. Това предполага способност за планиране.

В райони, където шимпанзета и бонобо съжителстват, е известно, че маймуните ядат младите екземпляри, които още нямат черупка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене