Улиците на Велико Търново отесняха за многохилядното шествие за буквите

СНИМКИ: Дима Максимова

Даниел Панов: 24 май ни обединява и ни учи, че нищо не е по-важно от каузата България

Десислава Димтрова от Старопрестолна гимназия по икономика получи наградата "24 май"

Над 1000 деца, ученици, преподаватели, студенти, курсанти, дейци на културата, граждани и гости на Велико Търново заляха главните улици в празнично шествие за Деня на буквите. Дефилето, водено от окичения с цветя портрет на светите братя Кирил и Методий, премина от площад "Велчова завера" до сградата на общината под звън на църковни камбани. Блоковете на университетите, детските градини, училищата и изпълненията на духовите оркестри, бяха аплодирани от жителите на старата столица. Кметът Даниел Панов посрещна пъстрото дефиле и поздрави всички от празничната сцена.

"24 май е не просто ден, който ни обединява като нация, той ни учи на това, че няма нищо по-важно от каузата България", каза в празничното си слово Даниел Панов. Той припомни, че делото на светите братя Кирил и Методий е едно от най-големите български достижения, но с европейски и световни величини. "И ние великотърновци като жители на историческата и духовна столица на България трябва да сме горди с този факт, трябва да предаваме тези знания на децата и бъдещите поколения. Защото именно чрез книгата, буквите и културата, Търновград е историческа и духовна столица на България от много векове насам. Благодаря скъпи учители! Благодаря Ви, че децата на Велико Търново са знаещи, амбициозни, можещи, че са възпитани в дух на родолюбие, че споделят най-важните ценности – добротата и солидарността", допълни кметът. Той благодари и на родителите, за това, че с децата на великотърновчетата бъдещето не само на града, но и на цялата страна ще е светло. На абитуриентите пожела винаги да носят Велико Търново в сърцата си.

Даниел Панов връчи годишната награда на общината "24 май" на абитуриентката от Старопрестолната гимназия по икономика Десислава Димитрова.

"Зад тази награда стоят много години усилен труд и постоянство, но тя не е само моя, тя е и ваша, скъпи учители! Искам да благодаря и на моето семейство, което от толкова изяви понякога се объркваше какво е състезанието днес, но никога не спря да ме подкрепя. Пожелавам на всички млади хора никога да не спират да вярват в себе си и да продължават да се развиват", каза Десислава.

54 абитуриенти, които завършват 12-ти клас с пълни шестици, получиха лично от кмета Даниел Панов ленти "Отличник" на Велико Търново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене