Русия иска от Загреб картини за милиони евро

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

При предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин в Хърватия между другите теми на разговор ще бъде разискван и въпросът за десетте ценни картини на руския художник Николай Рьорих на стойност милиони евро, които от повече от 85 години се намират в Модерната галерия в Загреб, съобщава хърватският портал Експрес.

Руският посланик в Загреб Анвар Азимов повдигна въпроса за връщането на тези картини на Русия - страната, която Рьорих е напуснал още в далечната 1917 г., по време на Октомврийската революция, за да не се върне никога там, предава БТА.

Макар че картините са съхранявани добре в галерията, Русия ги иска, защото в родината на Рьорих "ще има по-голям интерес към тях", каза Азимов.

Преди творбите на Рьорих да бъдат върнати, ще трябва да се реши въпросът чия собственост са и затова руското посолство е започнало разговори с хърватското министерство на културата.

Съществува протокол, според който през 1934 г. Югославската академия на науките и изкуствата е предала картините на Хърватското дружество за изкуство "Щросмайер", което е основател на Модерната галерия.

Според закона за защита на културното наследство трайното им изнасяне от Хърватия не е разрешено, съобщи министерството на културата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене