Влияе ли космическото време върху живота на земята?

СНИМКА: Pixabay

В НАСА има учени, които следят каква е прогнозата за космическо време и как то влияе върху живота на земята. Един от тези космолози е в България. Изследванията на световно известния учен в областта на слънчево-земната физика д-р Нат Гопалсвами полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на геомагнитни бури.

8 минути. Толкова време ще измине преди на Земята да разберем, че слънцето вече не съществува. След по-малко от пет милиарда години, ако все още има хора на планетата ни, те ще станат свидетели на тези последни слънчеви лъчи.

"На светлината ѝ е нужно време, за да достигне до нас. След което животът на Земята ще бъде заличен", каза д-р Нат Гопалсвами от центъра за космически полети „Годард" на НАСА:

Д-р Гопалсвами от години изучава неблагоприятните условия в космоса. Все още не знаем твърде много за тъмната страна на слънцето, както я нарича той, но като цивилизация ставаме все по-зависими от космическото време.

"Слънчевите изригвания могат да предизвикат прекъсване на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи. Могат да нарушат ритъма на живот по цял свят", добавя той.

Земята е предпазена в голяма степен от космическата радиация чрез магнитното си поле. При определени условия обаче слънцето създава вятър, който достига скорост от три милиона километра в час. При силни слънчеви изригвания земната магнитосфера пропуска космически частици.

"Слънцето изхвърля огромни количества плазма. И въпреки че това се случва много далеч, има отражение върху нас", каза Гопалсвами.

Кога и защо слънцето изригва и създава магнитни космически бури занимава учените от десетилетия. Със сигурност знаем обаче, че дните ни в слънчевата система са преброени. И е добре да си приготвим хавлия, както пише в един наръчник на галактически стопаджии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене