Асен Блатечки спрял колата, когато чул песента на Койна Русева и Миро

Двамата ще пеят заедно на сцена на 20 февруари догодина в зала 1 на НДК.

На 11 май от 11,11 часа тръгна песента “Нависоко”, която се изпълнява от двама синеоки любимци на българската публика – Миро и Койна Русева. Музиката е нежна – танго, текстът - изпълнен с метафори за любовта, а почти всеки кадър от видеото има скрито послание. “Зад всичко стои Игор Марковски. Той ми се обади и ми каза: “Има едно парче, в което искам да вземеш участие”, разказва за предложението Койна Русева. Щом Марковски ѝ изпраща песента и тя я чува, отговорът е: “Влизам с 200 в това нещо!”

“Първо предложих на Миро. Той се съгласи и щом помислих за женския глас и му предложих Койна Русева, той каза: “Ама как?

Тя е символ, толкова

голямо име.

Няма да се съгласи”,

разказва Игор Марковски, който е продуцент на песента. Щом предлага на Койна Русева, реакцията от нейна страна е подобна.

Койна Русева в кадър към песента "Нависоко"
Койна Русева в кадър към песента "Нависоко"

Когато актрисата разбира, че ще си партнира с Миро, се изсмива на предложението. “Как така аз да пея с Миро. Аз съм актриса, той певец, но като чух парчето, забравих, че съм актриса. Просто исках някак си да го изпея”, казва още Русева. Двамата с Миро не само работят за първи път заедно, но и покрай песента се запознават. Актрисата оценява работата по “Нависоко” като предизвикателство и излизане извън зоната на комфорт. “Трябваше да направим парчето симпатично. Нашите гласове си паснаха от първия тон. На мен това ми беше притеснението, дали ще си паснат гласовете ни”, разказва Койна Русева.

Преди да направят записа, актрисата репетира в музикално студио, където учи песента заедно с композиторката Биляна Чукоева. “Записахме тайно от Койна една от репетициите. Пуснах го на Миро и му казах, че се заформя един малък шедьовър”, разказва Игор Марковски. В деня, в който Койна Русева прави записа на песента, Миро отива тайно в студиото. “Жалко, че не ги снимах с камера.

Койна Русева и Миро на снимачната площадка на видеото към песента “Нависоко”
Койна Русева и Миро на снимачната площадка на видеото към песента “Нависоко”

Тя се изчерви,

той се смути”,

добавя Марковски. После двамата изпяват заедно за първи път песента. Продуцентът тълкува на двамата всяка метафорична фраза, за да могат да вложат необходимото чувство. “Като лед до утрото в мен ще болиш” – тези думи описват мъж и жена, които се търсят цял живот и се лъжат взаимно. Фраза по фраза записват цялата песен. “Видях, че това дори няма да е дует, а ще бъде един диалог”, добавя Игор Марковски. “Щом беше готов грубият монтаж, го пуснах и чухме, че го бяха изпели перфектно. Имаше само две грешки при Койна с влизането. Всичко друго беше идеално.”

Когато записът е готов, Койна Русева е на път с колеги актьори към Пазарджик и решава да пусне от телефона си песента в колата.

Всички изслушват

“Нависоко”, а

Асен Блатечки

спира колата

Русева е в недоумение, а колегите ѝ слизат насред пътя, ръкопляскат ѝ и ѝ се покланят.

Продуцентът Игор Марковски, Койна Русева, Миро и композиторката и текстописец Биляна Чукоева (от дясно на ляво)
Продуцентът Игор Марковски, Койна Русева, Миро и композиторката и текстописец Биляна Чукоева (от дясно на ляво)

Една жена на около 50 г. – майка на 2-3 деца, простира пране. Вижда младеж под балкона, който ѝ маха и казва: “В 5 часа те чакам долу!” Тя захвърля коша с пране и тръгва да търси младежа, но не го намира. Накрая случайно среща Миро. Там клапата щраква за край. В главната роля на този романтичен сюжет влиза Койна Русева. Това накратко е клипът към песента “Нависоко”, а режисьори са Васил Стефанов - един от режисьорите на сериала “Скъпи наследници”, и неговата съпруга Стефка Николова. Във видеото към дуетната песен актрисата и танцува. За стъпките ѝ помагат танцьорите от балет “Арабеск”, които също участват в продукцията. “Клипът стои филмово. Имаме лека епоха дори. Имаме красиви видеа на София. Удоволствието от работата беше, все едно снимаме филм”, казва за клипа Койна Русева. Снимките са около великденските празници, когато София е полупразна.

Миро гледа клипа за първи път в деня на премиерата му - 11 май, а датата е избрана заради Световния ден на тангото, който е 7 месеца по-късно - 11 декември. “Миро за първи път гледа клипа в деня на премиерата и същата вечер си го пусна няколко пъти, обади ми се и каза: Станал е малък шедьовър”, разказва Игор Марковски. Продуцентът залага няколко метафори и скрити послания за зрителите.

“В заведението, в което Койна танцува, има кадър с червен стенен часовник, който показва 16,59 часа. Вляво от него може да се види снимка на известен покоен български художник. Той рисува портрета на Виолета Гиндева”, обяснява Игор Марковски. С тази фотография на художника Найден Петров продуцентът прави препратка към голямата българска актриса, която трябвало да участва в клипа на песента, но умира малко преди снимките.

В първоначалната идея на видеото към “Нависоко”

накрая Койна Русева

се превръща във

Виолета Гиндева, а

Миро в малко момче

Така бабата води внучето и му разказва една любовна история. Друго скрито послание са цифрите от 1 до 10. Всяка една може да се открие във видеото, като някои се виждат в регистрациония номер на автомобил и номера на трамвай. “Най-трудно се намира шестицата. Тя се вижда на стопкадър в 34-ата секунда на една книга. Това е шести том от Достоевски - “Идиот”, разказва Игор Марковски.

В края на видеото към песента излиза надпис “Следва продължение...” Синеокият дует ще има продължение, което вероятно ще запише през септември, добавя Марковски. Продуцентът вече има новата песен, но паралелно с нея работи и по мюзикъл, в който ще покани Миро и Койна Русева. Той е от 12 песни, заглавието му е “Генерална репетиция” и ще пресъздава случващото се на една генерална репетиция в театър. Сценарият е на покойния писател Георги Данаилов.

Койна Русева и Миро се запознават около работата по дуетната си песен “Нависоко”.
Койна Русева и Миро се запознават около работата по дуетната си песен “Нависоко”.

Миро и Койна Русева вече веднъж са пели песента заедно на сцена. “Жестоки нерви брах по наградите на БГ радио, защото Миро пожела да пеем на живо. Дори моят приятел от “Скъпи наследници” Орлин Павлов ме попита защо ще се мъчим на живо”, разказва Койна Русева, но се съгласява на предизвикателството да излезе пред 4-хилядната публика в зала “Колодрум” в Пловдив и да не използва помощта на плейбек. “Все пак Миро е певецът. Аз съм дошла на гости в неговите среди. Освен това не знам как се пее на плейбек. В театъра пея само на живо”, казва Койна Русева.

Двамата изпяват новото си парче чудесно, но не всичко минава гладко за актрисата. “Свикнала съм в театъра, когато идва частта да пеем, публиката да запази тишина и когато приключим, да ръкопляска, но тук не беше така. Щом започна песента, започнаха и аплодисментите,

хората започнаха да

крещят, а аз спрях

да чувам музиката

За секунда помислих, че няма да успея да вляза в песента”, разказва за стресовата ситуация актрисата.

Двамата ще излязат отново заедно на една сцена на 20 февруари догодина, когато Миро ще направи концерт в зала 1 на НДК. “Целият живот на Миро ще бъде видян на сцената. Това е спектакъл, какъвто българската публика не е виждала”, казва Игор Марковски.

В момента Койна Русева се е отдала изцяло на театъра. Репетира две представления. Едното е “Медея”, което е част от програмата на европейската столица на културата Пловдив. В главната роля влиза Снежина Петрова, а публиката ще види Койна Русева като вестителя в постановката. Премиерата е на 28 юни, а паралелно с усилените репетиции се подготвя и за Ромео и Жулиета в Младежкия театър в София. Режисьор е Анастасия Събева, а пиесата ще бъде показана за първи път през октомври. “В “Ромео и Жулиета” не играя Жулиета. Нека драгият зрител заповяда да ни гледа и ще разбере”, отправя покана актрисата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия

Напишете дума/думи за търсене