Белезници за Платини

Мишел Платини е арестуван по подозрение в корупция

Така преминава световната слава!

Мишел Платини, футболистът, който за първи път в историята спечели три поредни "Златни топки", е арестуван за корупция 35 години след като изведе "петлите" до триумф на Евро '84!

Любимото момче на Франция имаше бляскава кариера като играч, а след това и като президент на УЕФА, преди да изгори в скандал за мръсни пари в Европейската футболна централа, разгорял се през 2015 г.

Преди четири години Платини е отстранен от поста си и получава забрана да заема ръководни длъжности във футбола, но с това неприятностите му не приключват.

Мишел бе арестуван вчера сутринта, съобщиха всички световни информационни агенции. Акцията е във връзка с разследване за корупция при определянето на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г. Азиатската държава получи правото да организира Мондиала през декември 2010 г. Тогава Платини бе начело на УЕФА. По-късно се появиха информации за близки връзки между Платини и тогавашния президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам, който е катарец. Двамата са забелязани да разговарят дни преди избора на Катар за домакин. По-късно този вот предизвиква куп протести. На по-късен етап Бин Хамам е изключен доживотно от футболното движение заради конфликт на интереси.

През 2014 г. "Сънди Таймс" публикува електронни писма, които съдържат информация, че катарският функционер е подкупвал членове на други футболни асоциации да подкрепят кандидатурата му за президент на ФИФА. И вероятно да гласуват за Катар при определянето на домакините на световни финали.

Скандалът със сигурност ще има продължение. А това ще се отрази и на подготовката на държавата домакин за Мондиал 2022.

Като футболист Платини извежда Франция до първия голям триумф на Евро '84
Като футболист Платини извежда Франция до първия голям триумф на Евро '84
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене