Хеми Перес: Баща ми Шимон беше дърво, което пропуска светлината през клоните сиХеми Перес: Баща ми...

Соломон Паси разказва за спомените си за Шимон Перес пред сина му Хеми Перес.

Синът на покойния израелски президент представи книгата му “Няма място за малки мечти”

“Когато бащата е общественозначима фигура, това често може да хвърля сянка в отношенията на бащата с децата. Баща ми обаче беше като дърво, което пропускаше светлина през клоните си. Учеше ни, че четенето е много важно. Казваше: “Ако ядеш 3 пъти на ден, няма да си гладен, но ако четеш 3 пъти на ден, ще си мъдър”, каза Хеми Перес, най-малкият син на покойния президент на Израел Шимон Перес.

Той дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си “Няма място за малки мечти”, която се издава на български от КК “Труд”. Премиерата бе в Националната библиотека.

“Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и учителите си. “Те ще ви повтарят какво да не правите, а вие можете всичко”, казваше той. Мен и брат ми ни учеше със своя пример. Беше много вдъхновяващ”, отговори Хеми Перес на въпроса какъв баща е бил бившият първи на Израел.

“Няма място за мечти” Перес започва да пише в началото на 2016 г. и завършва малко преди смъртта си през септември същата година. Тя не е само автобиография, но и история на Израел. Това мнение изрази Хеми Перес, както и всички официални гости.

“В книгата баща ми се опитва да опише този тип лидерство, нужно на света. Първият съвет е, че ние всички сме толкова големи, колкото са големи и мечтите ни. Той дефинира своя живот и историята за Израел като преход от стария в новия живот.

В книгата казва: “Аз помня как, като се местих като малък от Полша в Израел, се возех в каруца, а като президент по-късно в живота си имах възможност да се возя в модерна самоходна кола”, каза още Хеми Перес.

Той посочи като основно послание на книгата на баща си: “Не трябва да спираме да преследваме мечтите си”.

“Донесохме два екземпляра от книгата в Националната библиотека, така че вече всеки може да я прочете. Когато ми донесоха книгата на Шимон Перес за издаване, четях паралелно 3 книги - едната за дъщерята на Тодор Живков, другата - за бившия политик и министър акад. Илчо Димитров и третата беше спомените на премиера Иван Костов. Нито една от трите не даваше отговор защо политиците вземат дадено решение. За хора, които всеки ден следят българската политика, тази книга е един открит урок как се прави политика”, каза Венелина Гочева, издател на “24 часа” и управител на КК “Труд”.

На представянето на книгата като специален гост Соломон Паси разказа за първата си среща с Шимон Перес през 1991 г. “Тогава си казах какъв невероятен оратор е. Исках той да говори пред Атлантическия клуб. Мечтата ми се сбъдна 6 г. по-късно, когато Перес посети България за първи път”, раказа Паси. Една от незабравимите му срещи с покойния израелски президент е в НДК, когато носителят на Нобелова награда за мир разплаква всичките 1000 души в залата със своята реч. “При една от визитите си Шимон Перес трябваше да се върне спешно в Израел и ме помоли да вземе правителствения самолет, като каза, че ще си плати. Това беше първият и последен път, когато предоставих на някого правителствения самолет”, разказа още Соломон Паси.

В края на срещата с читатели Хеми Перес даде автографи. “Можем да сме силни без кръвопролития. Вече захвърляме меча и сядаме пред компютъра”, каза Хеми Перес, който е инвеститор във високотехнологични фирми.

На представянето на книгата бяха и Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд у нас, посланичката на Израел в България Ирит Лилиан, бившият посланик на България в Израел Юрий Щерк и ректорът на Университета по библиотекознание проф. Стоян Денчев, зам.-министърката на образованието Деница Сачева.

Зам.-министърката на образованието Деница Сачева взема автограф от Хеми Перес.
Зам.-министърката на образованието Деница Сачева взема автограф от Хеми Перес.
Уздателят на "24 часа" и управител на КК "Труд" Венелина Гочева заедно със сина на Шимон Перес - Хеми Перес.
Уздателят на "24 часа" и управител на КК "Труд" Венелина Гочева заедно със сина на Шимон Перес - Хеми Перес.
Сред специалните гости на представянето на книгата беше зам.-министърът на външните работи и бивш български посланик в Израел Юрий Щерк.
Сред специалните гости на представянето на книгата беше зам.-министърът на външните работи и бивш български посланик в Израел Юрий Щерк.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене