Американският писател Ерик Уайнър: Изворът на българското щастие е ракията

Ерик Уайнър (вдясно) заедно с генералния директор на БТА Максим Минчев.   СНИМКА: БТА

"Българите намират щастието с ракия”, пошегува се авторът на бестселърите “География на блаженството” и “Човек търси Бог” Ерик Уайнър. Той беше специален гост на Шестия световен конгрес на информационните агенции. В книгата си “География на блаженството” той разглежда щастието за различните нации по света. Според международна класация България заема 98-о място по щастие сред 150 държави. “Усещането за щастието е на 100% субективно. Класацията е правена, като е задаван въпросът: “Щастливи ли сте?” Сега аз да попитам. Българите наистина ли са нещастни, или само се правят на такива?”, добавя Уайнър. Според него щастието се корени в доверието, а при българите то често липсва.

Американският писател, журналист и пътешественик даде 4 съвета на българските журналисти на специално организирана среща от БТА. “Забавете темпото. Само така ще можете да се задълбочите в дадена тема. Второ, бъдете като Леонардо да Винчи, интересувайте се от всичко. Той е бил художник, но и изобретател. Не се фокусирайте само върху една тема. Трето, бъдете като Сократ - философи. Сократ е бил първият журналист всъщност и сега ще ви кажа защо. Той е задавал много досадни въпроси, не се е обличал добре и е бил беден. Четвърто и много важно, бъдете позитивни”, посъветва Уайнър, който при своето посещение у нас стана доктор хонорис кауза на Великотърновския университет.

Писателят не пропусна да похвали българите и тяхното гостоприемство и предполага, че се чувства толкова добре у нас, защото нацията ни е много интелигентна. “Скоро получих писмо от студент по журналистика, който искаше да разбере моя трик в журналистиката. Аз не интервюирам, а изслушвам хората. Не очаквам те да ми дадат нещо. С изслушването аз им давам, защото изслушването е акт на любов. Това е моят трик”, разказа Ерик Уайнър.

Според него журналистите няма да бъдат заменени от изкуствен интелект, който да пише репортажи и новини. “Журналистите няма да бъдат заменени от роботи. Добрата журналистика изисква добри човешки качества. Изкуственият интелект ни принуждава да мислим какво е да бъдеш човек.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене