Изложба в Атина с произведения на Пикасо и антични творби

Пабло Пикасо

68-керамични творби и рисунки на Пикасо са представени паралелно с 67 творби от античността в изложба в Музея на цикладското изкуство в Атина, която се открива днес, предадoха Франс прес и БТА.

Експозицията е озаглавена "Пикасо и Античността. Линия и глина". В нея керамичните творби и рисунките на прочутия творец "диалогират" с античните творби, се казва в изявление на управата на музея.

"Изкуството на гърците, на египтяните или на големите художници, които са живели в други епохи, не е изкуство на миналото. То може би е още по-живо днес отколкото някога е било", беше казал Пикасо в интервю. Тази негова мисъл е цитирана в съобщението на музея по повод изложбата.

През годините, прекарани в Париж, Пикасо се запознава с издатели от гръцки произход, изиграли роля в разпалването на страстта му към митологията и античното изкуство. В периода 1920-1960 г. Пикасо си "спомня" в творбите си за митологични теми, за гръцките театрални творби и за античните техники. Минотавърът, символ на тъмните сили и на насилието, разпространяващо се в Европа през 30-те години на миналия век, по-специално вдъхновява Пикасо. Сред рисунките му в експозицията в Атина има такава на слепия минотавър, воден от момиченце и застанал срещу морето. Творбата е редом до статуя на минотавъра и на ваза, представляваща убийството на минотавъра от Тезей.

Посетителите ще могат да видят творби на Пикасо редом с такива от античността, представляващи трите грации, совата на Атина, гълъбите на мира, дионисиевите танци, кентавъра.

Изложбата е до 20 октомври. Тя се вписва в инициатива, подета от Музея на Пикасо в Париж през 2017 г. под заглавието "Пикасо Средиземноморие". В рамките на инициативата бяха организирани над 40 изложби и 17 културни института сътрудничеха за организирането на тази серия от експозиции, приключваща в края на настоящата година.

По повод на изложбата в Атина, откриваща се днес, Бернар Руис Пикасо, внук на художника, казва, че понякога е трудно човек да установи коя от творбите в нея е на Пикасо и коя е на античен творец, защото приликата е поразителна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене