Умни селища - враг на урбанизацията

Кристин Леркуин СНИМКА: Авторката

"Урбанизацията се случва сега и до 2030 г. ще стигне до 69%. Умните селища дават опция да се остане на село, като осигуряват достъп до различни услуги. Ако чакаме частният сектор да инвестира там, където няма стабилност, ще чакаме цяла вечност. Един от приоритетите е умните селища да се свържат помежду си". Това заяви зам.-председателят на "Институционалните връзки и комуникации" към мобилния оператор СЕС Кристин Леркуин по време на Европейските дни на развитието 2019.

"Едва 20% от селските райони в Африка имат електричество. Умните селища там включват дори чиста вода, ток, инфраструктура, свързаност и др. Целта е да намалим разходите и да ги направим по-достъпни. Трябва да се изгради търговска мрежа, която да свързва малките и големи производства", коментира тя.

"Умните селища ще дадат възможност на избралите селски райони в Африка, да останат там", заяви журналистът Кристоф Роубийт.

"Това е тенденция. Умните селища са отговорът на урбанизацията. Те отговарят на основни нужди – образование, здравни и финансови институции, достъп до технологии, дигитални знания. Как може да се подкрепи местаната икономика, ако няма ток? Ако има електричество, тогава може да се мисли и за образование, за да могат децата да подготвят уроците си вкъщи след училище" добави Лейла Ел Ханкари, директор "Бизнес развитие" към Orange.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене