Приказката на Мария Оряшкова

Оряшкова (вдясно) спечели три срещи в Минск

Автобусната спирка на село Бъта изглежда странно. 12-годишно момиче се оглежда с притеснение. До нея има сакче, а рейсът за Панагюрище закъснява.

В столицата на Беларус - Минск, са се събрали елитни спортисти от цяла Европа. Сред тях с българския флаг на куртката си е порасналата Мария Оряшкова. Тя току-що е спечелила три много оспорвани срещи в категория до 80 кг. Наградата е златен медал от европейските олимпийски игри. Още един трофей в богата колекция, в която има 4 световни и 9 европейски титли.
"Това е най-високото стъпало в самбото - сподели пред "България Днес" Оряшкова. - Най-изстраданият медал. По неволя на съдбата още в първия кръг срещнах беларускинята, която ме победи в предишните два мача, но я победих с една точка."
Мария е уникална спортистка. Тя е шампионка на България в четири различни спорта - самбо, джудо, сумо и борба. Участва с успех и на международни състезания в тях.
От днес Оряшкова ще гони втори медал в Минск. Тя ще участва на състезанията по борба в категория до 76 кг.
"Трябваше да сваля четири килограма за четири дни - добави 31-годишната ветеранка. - Самбото е любимият ми спорт. С борбата се различават, защото няма куртка, за която да се хванеш. Ще трябва да играя по-наведена, но като опре ножът до кокала, излизаш и се бориш. Не очаквах да спечеля златото на самбото, защото през последните месеци тренирах само борба."
На пръв поглед спортовете изглеждат близки, но се различават драстично. Конкуренцията в борбата е много по-сериозна, защото е олимпийски спорт.
"Харесва ми да излизам от зоната на комфорт - добавя Мария, която не е забравила през какво е минала. - Когато за пръв път станах световна шампионка по самбо, сама се прибрах на село. Нямах дори мобилен телефон. Никой не ме е карал да спортувам. Още на първата тренировка усетих как ми харесва повече от нещата, които правеха моите връстници. Беше трудно. За мен и родителите ми. Налагало се е да оставам и да спя в една стаичка близко до залата."
Желанието да предизвика себе си на най-големия спортен форум праща Оряшкова в залата по борба преди две години. Самбото не е олимпийски спорт, както и сумото.
"Целта е да участвам на световното първенство и да гоня олимпийска квота", допълва Мария Оряшкова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене