Няма толкова голям кантар за този сом

Гигантските сомове в река Дунав стават все повече

Пореден сом с размери на чудовище изплува от дълбините на река Дунав това лято. Рибата е внушителна и има вид на човекоядец. Дълга е доста над 2 метра, а теглото й е неизвестно.

Сомът е уловен през последния уикенд на река Дунав, до сръбския град Апатин, пишат медии в западната ни съседка. Районът е близо до границата с Хърватия и често е посещаван от риболовци с лодки.

Така и не се знае колко килограма е потресаващото водно чудовище. Причината е, че в целия регион не е имало толкова голям кантар, на който да бъде премерен сомът. Рибарите трябвало да пътуват чак до съседен град, за да търсят подходяща теглилка. Транспортирането на толкова мащабна риба се оказало прескъпо и рибарите преценили, че това са излишни разходи. Те се притеснявали, че в жегата рибата може да се развали и да се вмирише и затова побързали да я продадат, без да знаят точното й тегло. Предположенията са, че сомът е най-малко 140 кг.

Последният трофей е изваден на територията на Сърбия
Последният трофей е изваден на територията на Сърбия

Хванат е на въдица с кука, което е най-впечатляващото. По принцип водни хищници с толкова големи размери са изключително силни и се смятат за неуловими. Битката с водния гигант е продължила дълги часове, а рибата е разнасяла лодката като моторница напред-назад из реката. В крайна сметка чудовището се е уморило и сръбските рибари успели да го изтеглят на брега.

Популацията на гиганти в река Дунав се увеличава. Само преди 2 седмици "България Днес" ви съобщи за друг сом, с тегло 125 кг, който бе уловен от нашенци с мрежа, а след това продаден на рибната борса в град Тутракан. В края на миналата година Димитър Милев пребори сом, дълъг 278 см в района на Дунав мост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене