Великите мачове на "Уимбълдън"

Класиката Федерер - Джокович продължи 4,55 ч.

Невероятните Джокович и Федерер продължават да пишат история

Великаните на световния тенис Новак Джокович (Сър) и Роджър Федерер (Швейц) написаха с главни букви огромна страница в историята на "Уимбълдън". Тяхната епична битка, която продължи 4,55 ч., влиза директно в учебниците. Сърбинът спаси два мачбола и триумфира за пети път с безценната купа след 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 12:12 (3).

"Беше нереално как успях да се завърна", призна Джокович. Федерер не можеше да повярва, че е загубил след фантастичното ниво, което демонстрира.

"Показвам на останалите хора, че 37 години не са чак толкова много - каза след срещата легендарният швейцарец. - Дадох всичко от себе си. Не можех да направя нищо повече."

Феновете няма да забравят паметните разигравания, невероятните удари и тениса от друга планета. Дори и тревата на централния корт въздишаше след поредния обрат в мача.

Магията на най-стария тенис турнир винаги е била специална. Един от най-големите творци завинаги ще остане Федерер. Няколко от неговите срещи продължават да бъдат коментирани.

Точно преди 10 години Федерер сътвори запомнящ се обрат срещу Анди Родик след 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6, 16:14. В петия сет при резултат 8:8 швейцарецът губеше с 15:40, но успя да се спаси след невероятни сервиси. Малко по-късно, при 15:14, изтощеният Родик загуби своето подаване, отстъпи битката след 4 часа и 16 минути и се разплака на корта.

Зеленото кралство на Федерер започна още през 2001-ва. Тогава младият швейцарец се изправи срещу суперзвездата Пийт Сампрас в четвъртия кръг. Оспорваният сблъсък отново беше решен в пет сета - 7:6, 5:7, 6:4, 6:7, 7:5. С поражението емблематичният американец предаде лидерската щафета в световния тенис на Федерер. След тази загуба Сампрас спечели едва още един турнир от Големия шлем.

Много спорове има кой е най-великият мач в историята на тениса. Според мнозина това е финалът на "Уимбълдън" през 2008 г. Тогава един срещу друг се изправят вечните съперници Федерер и Рафаел Надал. Първите двама в световната ранглиста са в забележителна форма. Швейцарецът е спечелил титлата в предишните две издания на турнира именно срещу Рафа. Ала испанецът печели първите два сета - 6:4, 6:4. Федерер се завръща с успех в следващите два 7:6, 7:6, като дори отразява два мачбола. Драмата е пълна в петия сет, докато срещата на няколко пъти е прекъсвана заради дъжд. При 6:6 в решителната част реферът казва на двамата тенисисти, че заради тъмнината те ще изиграят само още два гейма. Резултатът става 7:7. Тогава съдията на стола променя своето решение. Той обявява, че ще се играят още два гейма. Федерер се оплаква, че не вижда нищо, но продължава да играе и е пробит. Малко по-късно Рафа затваря мача за 9:7 и пада на тревата след близо 5-часов трилър.

Завръщането на Горан

Походът на Горан Иванишевич към титлата през 2001 г. е нечуван подвиг. Трикратният финалист в надпреварата е изпаднал чак до 125-о място в световната ранглиста. От уважение организаторите дават уайлд кард на хърватина, но никой не го слага в сметките.

Иванишевич направи логиката на пух и прах
Иванишевич направи логиката на пух и прах

Иванишевич току-що се е възстановил от тежка контузия на рамото и успява да си пробие път до финала. Там го чака талантливият австралиец Пат Рафтър. Атмосферата е като на футболен мач. По трибуните има хиляди фенове с фланелки на хърватския национален отбор по футбол. Срещу тях викат запалянковци с надуваеми кенгура.

Битката влиза в петия сет след 6:3, 3:6, 6:3, 2:6. Бомбастичните сервиси на Иванишевич му носят успех след 9:7 в решителната част. Той става единственият тенисист с уайлд кард, който печели турнир от Големия шлем.

Драмата Корт - Кинг

В епохата без тайбреци Маргарет Корт и Били Джийн Кинг достигат до финала през 1970 г. Тогава сетовете се печелят с разлика от два гейма. Първата част се превръща във война на стила сервис-воле. Корт печели първия маратонски сет с 14:12 след забележителни лобове.

Кинг (вляво) и Корт правят незабравим мач
Кинг (вляво) и Корт правят незабравим мач

Във втората част Кинг започва да използва скъсени топки, за да измори своята противничка. Сметките излизат погрешни. Маргарет Корт не се изморява и в крайна сметка печели втория сет с 11:9. Това е една от нейните рекордни 24 титли от Големия шлем.

Битката е обявена за най-великия женски финал в историята.

Леденият Борг срещу лудия Макенроу

Бьорн Борг печели своята пета поредна титла на "Уимбълдън" след невероятен финал през 1980 г. срещу Джон Макенроу. Двубоят приключва с колосалния резултат 1:6, 7:5, 6:3, 6:7 (16) и 8:6.

Една от най-великите вражди в историята на тениса привлича вниманието на медиите. Спокойният швед срещу гневния американец.

Макенроу и Борг бяха върли съперници на корта
Макенроу и Борг бяха върли съперници на корта

В началото на мача Бьорг играе по-слабо, но постепенно набира скорост. Макенроу показва забележителна психика и печели тайбрека в четвъртия сет с резултат 18:16. Разиграванията в него са като от филм. Макенроу е много близко до победата, но леденият швед показва защо в тази епоха е считан за непобедим.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене