Студенти от НАТФИЗ на работа в Пекин

Проф. Снежина Танковска

Проф. Снежина Танковска ще открие със свой спектакъл Международния театрален фестивал в Пекин

Голям реверанс към българската театрална школа е предложението на известния Международен театрален фестивал в Пекин към проф. Снежина Танковска да открие със свой спектакъл тазгодишното издание на феста.

Интернационалната среща на театралните университети по света е на всеки две години и отразява амбицията на Централната академия за драма в Пекин да е лидер в театралното образование не само в Далечния изток, но и в света. Организацията, която стои зад фестивала, носи абревиатурата WTEA и има за цел да усъвършенства ученето и обмена между театралните училища по целия свят.

Инициатор е катедрата на ЮНЕСКО за театрално образование. Снежина Танковска, професор в НАТФИЗ по актьорство и режисура за драматичен театър, е предложила да работи постановка по пиесата “Бялата змия” от Мери Цимерман - американска авторка, режисьор и педагог от Северозападния университет в Илинойс.

Проф. Танковска е запозната с творчеството на Цимерман и е режисирала 2 нейни пиеси в Учебния театър на театралния институт - “Метаморфози” и “Аргонавтика”.

До края на август, когато започва фестивалът в Пекин, тя ще репетира с 12 студенти от 10 държави, между които е и възпитаникът на НАТФИЗ Тодор Каракачанов. Пиесата на Цимерман съчетава източни митологични мотиви със западното рационално мислене.

А в конкурсната програма на Пекинския фестивал ще участва спектакълът “Укротеният укротител” по класиката на Шекспир “Укротяване на опърничавата”.

Режисьори са Пенко Господинов и Росица Обрешкова, които репетират с 8 студенти от класовете на Стефан Данаилов и Пенко Господинов. Фестивалът в Пекин е сред осемте фестивала, в които участват студенти от НАТФИЗ до края на годината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене